vrijdag 18 juni 2021

Laagterecord

Het Nederlands voetbalelftal speelde deze avond haar tweede poulefasewedstrijd, wat waarschijnlijk een grote reden was voor leden om eens te verzaken. Daarnaast zal ook het weer z'n invloed hebben doen gelden. Hierdoor voelden slechts acht spelers zich geroepen om naar de Petrakerk te komen. Zes van hen speelden de rapidvariant en de andere twee voelden meer voor een lange partij.

Die lange partij ging tussen Jacques Kokshoorn en Bonne Faber. Je zou het een revanchepartij kunnen noemen want twee weken geleden speelden ze ook tegen elkaar, alleen was er toen meer belangstelling voor lange partijen. Nu waren ze dus de enigen. De opening verliep redelijk zoals het volgens de geleerde heren hoort, hoewel wit misschien wat veel aandacht aan pionzetten besteedde. Hij had zijn koningsloper gefianchetteerd en daar probeerde zwart gebruik van te maken door te proberen de witveldige lopers te ruilen. Daar ging wit niet op in, hoewel hij het ook niet kon voorkomen, anders had het een kwaliteit gekost. Nu werden, naast de witveldige, ook de zwartveldige lopers geruild, waardoor het bord wat meer overzichtelijk werd. Maar blijkbaar niet voor wit, hij nam de zwartveldige loper terug met een paard en dekte dat met de dame toen dat paard werd aangevallen door de zwarte dame. Ook de f-pion ging in de aanval op dat paard, dat toen teruggespeeld had moeten worden. Maar wit zal gedacht hebben "als zwart mijn paard aanvalt met z'n f-pion dan kan ik zijn dame met mijn f-pion aanvallen". Daarbij over het hoofd ziend dat de zwarte dame daarna dat paard "gewoon" van het bord kon slaan. Dus speelde wit verder met een stuk minder en dat is best moeilijk. Dat lukte dan ook niet en na een aantal pionnen en een stel torens geruild te hebben dreigde zwart zijn dame weer terug te halen. Het enige antwoord, dat wit daarop wist te bedenken was opgave.

Het zestal rapidspelers speelde hun kwartier-partijtjes en omdat er zes deelnemers waren kon men mooi een enkelvoudige competitie spelen, m.a.w., ieder speelde één keer tegen elk. Wel met het geluk (of de pech) dat men wit dan wel zwart tegen iemand kreeg. Echt verrassende uitslagen waren er nauwelijks bij, hoewel misschien dat Sheila de Jonge begon met een (zwarte) winstpartij tegen Tycho Kant en daarna alles verloor. Ook vermeldenswaard is de enige remise die genoteerd werd en wel in de tweede ronde tussen Tycho en Lucas Braam. Verrassend was het verder eigenlijk helemaal niet, dat Thijs van Dam alle vijf partijen wist te winnen en dus weer eens winnaar van de avond werd. Dit alles bracht de volgende eindstand teweeg:


Speler

w.

r.

v.

pt.

1

Thijs van Dam

5

0

0

5

2

Wim Noordermeer

3

0

2

3

3

Lucas Braam

2

1

2

4

Tycho Kant

1

1

3

5

Kees Breen

1

0

4

1

6

Sheila de Jonge

1

0

4

1


Geen opmerkingen:

Een reactie posten