zondag 12 juli 2020

Fairytale

Eithne Patricia Ni Bhraonain, bij het grote publiek beter bekend als Enya, is een Ierse zangeres. Ze was eerst lid van de groep Clannad en zong vaak sprookjesachtig getinte songs. Ze leverde de titel voor het snelschaaktoernooi van donderdagavond, dat voor sommigen helaas niet zo sprookjesachtig verliep!
Er hadden zich in eerste instantie 16 spelers aangemeld. In de eerste ronde mocht jan_van_huizen proberen THVD beentje te lichten maar kwam daarbij van een koude kermis thuis. Dat werd vrij snel veroorzaakt door het moeten terugslaan met de koning, na dameruil, waarna THVD hem ging bestoken met schaakjes. Een loperschaak beantwoordde hij met zijn koningspaard, waar een pionzet sterker zou zijn geweest. Mede hierdoor kwam THVD met een toren zijn stelling binnen, waar deze dood en verderf zaaide met tenslotte mat als eindresultaat. ook-dat-nog leek op een gegeven moment net iets te veel alleen bezig met z'n aanval tegen Castleblack82, daarbij de verdediging even uit het oog verliezend. Daardoor werd hij op mat getrakteerd! dirk_brijs gaf de partij op toen zijn tegenstander JoopElderhorst een dame wist te halen. hands-up ging akkoord met remise door herhaling van zetten tegen MarkLagendijk, die wel twee pionnen voor stond. JaapSantifort leek zo gebiologeerd door zijn stelling, waarbij hij mat leek te kunnen geven in twee zetten, dat hij zijn paard, dat broodnodig was bij die matvoering, pardoes ongedekt op het voor die matvoering nodige veld plaatste. schaaksheila liet dat zich niet afnemen en stond toen redelijk gewonnen. Maar met kleine zetjes wist zwart toch weer in het voordeel te komen. Maar tenslotte liet hij wit toch het heft in handen nemen (zie diagram) met de zet 1 ...;e4 als antwoord op 1 Lg6, waarna wit mat in twee gaf. DrsD2020 wist het Bon-Oni43 zo moeilijk te maken dat hij door z'n vlag ging. Op dat moment stond hij wel - na een heel leuke partij - een kwaliteit en een pion voor, maar dat telt dan niet meer! Ook thelostrook won op tijd, van Rien_van_der_Molen, hij stond (ook) twee pionnen voor. Hetzelfde laken een pak bij Freddy59 tegen Angie1982, waarbij wit drie pionnen en een kwaliteit voor stond toen zwart door de vlag ging.
RONDE 2
Tegen THVD wilde thelostrook blijkbaar niet opgeven; hij stond maar liefst een toren, een paard en vier pionnen voor toen hij op tijd verloor. JoopElderhorst koos er, tegen Freddy59, helemaal vrijwillig voor de beschermende pionnenformatie voor zijn koning te "vernietigen". Maar daar wist zwart niet optimaal van te profiteren en hij kwam eigenlijk steeds moeilijker te staan. Op een gegeven moment wist wit er zelfs een dame bij te halen, wat zwart een loper kostte en waarbij hij even later opgaf. Misschien wel wat snel, hoewel hij inderdaad wel verloren stond (zie diagram, met zwart aan zet). schaaksheila had het best wel moeilijk tegen DrsD2020 maar ze gaf pas op, toen ze haar dame kwijtraakte. Maar toen stond ze al twee torens achter, met slechts één pion als compensatie. Castleblack82 had veel geluk tegen hands-up. De partij eindigde in remise door eeuwig schaak, net daarvoor echter miste wit een veel betere zet via Dxf8+, waarna er geen eeuwig schaak meer in zat omdat wit het daarvoor belangrijke veld e1 onder controle kon krijgen en daarna rustig (nou ja, rustig, met minder dan een minuut aan speeltijd) naar winst af had kunnen wikkelen. MarkLagendijk won van BobHooke2 (die deze ronde was ingestroomd en er blijkbaar nog even "in" moest komen) omdat hij vergat dat zijn dame in stond. Hij stond toen echter al een stuk tegen een pion achter. In een stelling, met beiden twee torens en zeven pionnen kwamen dirk_brijs en ook-dat-nog remise overeen, hoewel ze nog ruimschoots tijd hadden om nog "iets" te proberen. Met een pion achter won JaapSantifort van Bon-Oni43 omdat laatstgenoemde te veel tijd nodig bleek te hebben om de goede zetten te vinden, die hem tot tevredenheid stemden. Rien_van_der_Molen werd mat gezet door jan_van_huizen. Door het instromen van BobHooke2 was er nu een oneven aantal spelers en kreeg Angie1982 een bye.
RONDE 3
Nu was het eens DrsD2020 die te veel tijd nodig had om de goede zet te vinden. Maar tegenstander was wel THVD en dat vergoedde misschien veel?! Het geluk kon niet blijven duren voor Castleblack82, nu tegen JoopElderhorst. Hij dacht een pionnetje te winnen, zag echter niet, dat dit hem de dame kostte en gaf meteen op toen hem dat duidelijk werd gemaakt. Hoewel hij een kwaliteit achter was geraakt wist MarkLagendijk het toch te versieren, dat hij JaapSantifort mat kon zetten. In voor beiden vliegende
tijdnood kon hands-up nu jan_van_huizen mat zetten, terwijl hij ook nog een dame en een loper tegen een enkel pionnetje voor stond. Weer een tijdsoverschrijding, thelostrook wist de partij op die manier van schaaksheila te winnen. ook-dat-nog kwam een hele poos beter te staan tegen Freddy59 omdat hij de open c-lijn in bezit kreeg. Maar toen zwart tenslotte dat probleem had weten op te lossen leken de rollen omgedraaid. Toch kwamen ze remise overeen bij de slotstelling (zie diagram). Er was weer een tijdsoverschrijding, nu door Angie1982, tegen dirk_brijs. Maar ze stond wel flink materiaal achter. Tegen BobHooke2 had Bon-Oni43 opnieuw onvoldoende tijd om de juiste zetten te vinden, het volgende verlies op tijd voor hem derhalve. In deze ronde was de bye voor Rien_van_der_Molen.
RONDE 4
THVD zette zijn opmars voort tegen JoopElderhorst. In de slotstelling, waarin zwart opgaf, stond hij weliswaar twee pionnen voor en hadden beiden een vrijpion, die van zwart stond hier echter binnen het bekende vierkant, die van wit niet meer. DrsD2020 won van MarkLagendijk. Na een heroïsch gevecht zette hij hem tenslotte mat. Het leek wel de avond van verliezen door tijdsoverschrijding! thelostrook won op die manier van hands-up, maar het was wel nipt en de tijdnood was vliegend voor beiden. Al na acht zetten ging Freddy59 akkoord met het remiseaanbod van dirk_brijs. BobHooke2 stond één pion voor tegen Castleblack82 op het moment, dat deze opgaf. Maar hij had ook nog maar 20 seconden over om een moeilijke stelling goed te doorgronden. schaaksheila had weer eens te weinig tijd om de stelling, die tegen ook-dat-nog was ontstaan uit de Hillbilly attack, tot een haar bevredigend slot te gaan brengen. Verlies voor haar derhalve. JaapSantifort won van Rien_van_der_Molen door hem mat te zetten, met een toren en twee lopers voorsprong. Mat zetten deze ronde deed ook jan_van_huizen tegen Angie1982 en hij stond op dat moment een toren en een loper voor. De bye werd nu toegekend aan Bon_Oni43.
RONDE 5
Nu kwam de kans voor MarkLagendijk om van THVD te winnen en hij had nu dus wit, waarmee het zou moeten kunnen lukken, zoals vorige week eigenlijk al een klein beetje was afgesproken! Maar dat spreekwoordelijke leien dakje was niet aanwezig en zwart kwam steeds beter te staan, totdat er een keerpunt kwam, zoals te zien in het bijgaande diagram. Hier had natuurlijk 1 ...;Dd7 moeten volgen. zwart wilde het blijkbaar te mooi doen en speelde het op het eerste gezicht leuke 1 ...;Pd5, maar dit was in wezen een grafzet . Een nu  logische zet voor wit was 2 Dc5+, waarna zwart het nog erger maakte door 2 ...;De7 te spelen. Uiteraard volgde 3 Ld6 en - na nog -tig zetten gaf zwart op en had dus wit zijn belofte waar gemaakt! Gefeliciteerd hiermee, MarkLagendijk. Ook thelostrook verloor, nu door mat op zet 40, door JoopElderhorst. De volgende partij, die op tijd werd gewonnen was tussen BobHooke2 en DrsD2020 en wit was daarbij de gelukkige. Tussen ook-dat-nog en jan_van_huizen werd het remise door een op dat moment logische herhaling van zetten. hands-up had de dame van Freddy59 gewonnen en dwong hem een paar zetten later tot opgave. dirk_brijs was er niet helemaal bij blijkbaar tegen JaapSantifort en gaf één zet voor het mat op. Ook Castleblack82 was niet bij de les en gaf deze ronde op tegen Rien_van_der_Molen, na dameverlies. "Eindelijk" weer een punt voor Bon_Oni43 in een echte partij, nu tegen Angie82. Het was overigens wel winst door tijdsoverschrijding. Ook deze ronde een bye en die kwam terecht bij schaaksheila.
RONDE 6
THVD was even van de leg, zo leek het wel. Hoewel, hij speelde nu een wel heel spannende partij tegen BobHooke2, waarbij hij in de laatste 5 seconden van zijn bedenktijd nog 10 zetten speelde terwijl zwart die 10 zetten begon met 30 seconden en aan het eind, toen THVD op tijd had verloren, er nog 12 van over had. Maar toen stond hij wel een toren voor. JoopElderhorst en MarkLagendijk daarentegen zaten nog ruim in hun tijd toen zwart, een beetje onbezonnen, zijn dame gaf voor een pion. Dat was voor hem ook meteen een reden om op te geven. Ook de partij tussen JaapSantifort en hands-up werd op tijd beslist. Wit kreeg de moeilijke keus tussen mat gaan of een pion van zwart laten promoveren. Dus dan maar op tijd verliezen!? Weer een partij, die op tijd werd gewonnen en tegen thelostrook zat DrsD2020 a.h.w. eens een keer aan de goede kant van de klok. Bon-Oni43 kreeg deze partij beide lopers van tegenstander ook-dat-nog gericht op zijn koningspositie en dat werd, in combinatie met zijn
gebrek aan bedenktijd, de reden dat hij dus op tijd verloor. Freddy59 en jan_van_huizen vochten ook een spannend gevecht, het leek er even op, dat wit een pion kon winnen maar dat gebeurde niet omdat er een penning in het spel zou komen. Zo langzamerhand kwam wit ook steeds beter te staan, hoewel hij op zeker moment wel een sterke zet miste (zie diagram). Zwart had hier zojuist 1 ...;Tc8? gespeeld en wit zag nu 2 Le5 blijkbaar niet. Hij speelde 2 Da3, misschien met de gedachte aan dameruil. Na 2 Le5 moet zwart op z'n minst een kwaliteit geven, de penning van pion c5 slaat niet door wegens Ta8+. De dames werden inderdaad geruild en het werd tenslotte ook hier een kwestie van bedenktijd, hoewel het er alle schijn van heeft, dat zwart zijn laatste 20 seconden besteedde aan de gedachte "zal ik opgeven of op tijd verliezen". Hij koos dus voor het laatste. Rien_van_der_Molen koos voor opgeven tegen dirk_brijs toen hij een toren, een paard en een loper achter stond. schaaksheila stond al een stuk tegen een pion voor tegen Castleblack82 toen hij opgaf. Hij zou hier namelijk ook nog een stuk verliezen. Ook TheHistoryTeacher was aan het begin van de ronde de speelzaal binnen gekomen en Angie1982 had de pech dat ze nu tegen hem mocht spelen. Dat krachtsverschil is natuurlijk veel te groot maar toch deed ze haar uiterste best en verloor tenslotte op tijd, terwijl wit nog 3½ minuut over had. Geen bye meer dus deze ronde.
RONDE 7
Door zijn beide verliespartijen speelde THVD niet meer aan het eerste bord, dat was voorbehouden aan BobHooke2 en JoopElderhorst. Eerstgenoemde bleek daarbij het sterkste, hij zette zijn tegenstander binnen 30 zetten mat. Nu mocht hands-up kijken of THVD inderdaad een dip had. Dat zag hij ook en het was niet echt zo, hij verloor twee pionnen en toen daar ook stukwinst bij kwam gaf hands-up op. Het inmiddels beroemde gevecht tussen DrsD2020 en ook-dat-nog werd nu gewonnen door zwart, een volgende partij, die door de klok werd beslist. MarkLagendijk bleek goed in vorm deze avond en dat liet hij aan thelostrook zien, die opgaf toen wit een tweede dame op het bord liet verschijnen en zijn achterstand daardoor tenslotte een volle dame zou worden. "Eindelijk" was er weer eens winst voor JaapSantifort. Hij wist Freddy59 namelijk tot opgave te dwingen. Ook al stond het, materieel gezien, gelijk tussen dirk_brijs en schaaksheila, toch had laatstgenoemde veel meer tijd nodig. Ze ging door de
vlag toen dirk_brijs "nog slechts" de helft van de zijne had gebruikt. Het ging in de opening tussen jan_van_huizen en Bon-Oni43 goed en zwart kwam beter te staan, totdat hij in de diagrampositie zijn voorsprong helemaal weggaf met de zet 1 ...;e5. Hier had verdere ontwikkeling met 1 ...;Pbd7 gespeeld moeten worden. Nu leek het wel, alsof wit vleugels kreeg en zwart, ondanks de pion voorsprong, die hij onderweg had opgedaan, alleen maar aan aanklampen kon denken. Dat denken duurde tenslotte te lang en ook deze partij werd, in het nadeel van zwart, door de klok beslist. TheHistoryTeacher kon, door zijn late instromen, vrij makkelijk aan zijn punten komen. In plaats van anders eigenlijk steeds tegen de toppers van de groep uit te komen, kreeg hij hier te maken met de tobbers van de groep en één daarvan was nu Rien_van_der_Molen die, op zich, wel een goede partij speelde maar zijn stukken toch wat te vaak op minder goede plaatsen neerzette. Dat deed zijn tegenstander niet en zodoende haalde hij ook deze partij naar zich toe en dwong zwart - na 20 zetten - tot overgave. Als laatsten in deze ronde was de beurt dan aan Angie1982 en Castleblack82. Dit werd tenslotte ook door de klok beslist, in het nadeel van wit.
RONDE 8
De ronde begon met ook-dat-nog en THVD aan het eerste bord. Opnieuw de klok die de beslissing bracht. Wit stond weliswaar een tikkeltje voordeliger met twee torens tegen twee paarden en twee pionnen, kon daar echter niet snel genoeg het juiste vervolg op vinden na 50 zetten en verloor dus op tijd. BobHooke2 was de volgende, die op tijd won. Tegenstander hands-up ging door zijn vlag toen hij z'n laatste pion kwijt zou raken en hij "dus" twee pionnen achter kwam te staan in een toreneindspel. JoopElderhorst verloor van DrsD2020 omdat hij opgaf met een toren en drie pionnen achterstand, terwijl een volgende pion bij die achterstand zou komen. dirk_brijs bewees aan MarkLagendijk deze ronde dat deze ook kon verliezen. Wit had nog een dame en een paard overgehouden, terwijl zwart nog alleen maar de koning over had en dus opgaf. JaapSantifort ging door de vlag tegen jan_van_huizen in een rustige gambietvariant. De partij zelf verliep dan wat minder rustig, toch had wit er te veel tijd voor nodig. Ook Castleblack won op tijd, van thelostrook, maar hij had wel bijna al diens materiaal in het
doosje doen verdwijnen. schaaksheila wist van Freddy59 te winnen, hoewel het daar lang niet echt naar uitzag. In de diagrampositie gaf ze eigenlijk een stuk weg. Ze had hier 1 Lxf6 moeten spelen om erger te voorkomen, ze speelde echter 1 c4, waardoor zwart een stuk won. Maar hij speelde de partij niet zo goed verder, hij verkeek zich op de witte mogelijkheden, waardoor wit een dame kon halen en aldus de partij naar zich toe kon trekken. Het was voor beiden op dat moment overigens vliegende tijdnood! Eén van die in de vorige ronde genoemde tobbers was trouwens Bon_Oni43, die nu TheHistoryTeacher als tegenstander kreeg tot zijn schrik. Toch werd het een interessante partij, waarin wit tenslotte een loper en een pion achter kwam en daar geen oplossing meer voor kon vinden binnen de gestelde tijd. Dan de laatste partij van het geheel en opnieuw besliste de klok tenslotte het resultaat. Het ging hierbij tussen Rien_van_der_Molen en Angie1982 en laatstgenoemde ging door haar vlag.

De tussenstand voor het zomertoernooi wordt nu als volgt:


Speler (blitzrating)

pt.

w.

r.

v.

1

t.

1

THVD (2085)

6

6

0

2

90

150

2

ook-dat-nog (1719)

3

3

2

60

115

3

MarkLagendijk (1441)

4

1

3

65

105

4

DrsD2020 (1606)

5

5

0

3

75

105

5

dirk_brijs (1453)

5

4

2

2

70

95

6

BobHooke2 (2028)

6

6

0

1

85

85

7

JoopElderhorst (1715)

5

5

0

3

80

80

8

Freddy59 (1480)

3

2

2

4

25

75

9

thelostrook (1508)

3

3

0

5

30

75

10

schaaksheila (1293) *

4

4

0

4

40

60

11

jan_van_huizen (1449)

4

1

3

55

55

12

hands-up (1666)

4

3

2

3

50

50

13

JaapSantifort (1599)

4

4

0

4

45

45

14

Bon-Oni43 (1184) *

2

2

0

6

10

45

15

Castleblack82

3

1

4

35

35

16

Rien_van_der_Molen (1108) *

3

3

0

5

15

25

17

TheHistoryTeacher (2318)

3

3

0

0

20

20

18

KeesBreen


15

19

Angie1982 (654) *

1

1

0

7

5

10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten