zondag 12 april 2020

Virtueel Paastoernooi

Waar gaat het met het schaken naar toe? Deze vraag komt makkelijk bovendrijven in de tegenwoordige 1½ mtr.-maatschappij! Verschillende verenigingen hebben daar sinds het "samenscholingsverbod" van de overheid een oplossing voor gevonden: we gaan a.h.w. een virtuele club oprichten, die via de elektronische weg toernooien kan spelen. Sinds de donderdag voor Pasen heeft ook een aantal Pioniers zich daarbij aangesloten en ze speelden een soort van Paastoernooi langs deze weg.
De aanzet hiertoe werd gegeven door Hans van Calmthout, die zich er voor heeft ingezet om e.e.a. op poten te zetten. Hij vond een elftal Pioniers meteen bereid hier aan mee te doen en samen speelden ze vier ronden rapidschaak met een bedenktijd van 15 min. en een increment van 10 sec. per zet. Om mee te doen "moet" men ook een nickname kiezen, in dit verslag worden de echte namen slechts eenmalig gegeven. Ieder wordt daarmee lid van deze site en men krijgt daarbij ook een rating, voor iedere "nieuweling" wordt dat 1200 Elo.
In de eerste ronde speelde Thijs van Dam (THVD) tegen Martijn van Dam (martdamp) en teerden daarbij waarschijnlijk op de vele partijen, die ze - zowel bij de jeugdafdeling als tegenwoordig bij de senioren - al hebben gespeeld. Daarbij heeft Thijs blijkbaar goed opgelet, tenminste, hij streek de winst op. De volgende partij ging tussen Alex van Wieringen (Castleblack82) en Jan van Huizen (jan_van_huizen) en beiden wisten elkaar goed in bedwang te houden, remise derhalve. Als derde partij kwamen twee oude bekenden tegen elkaar, Hans van Calmthout (ook-dat-nog) en Dik van der Pluim (DrsD2020) en ook zij remiseerden. Wilden ze elkaar voor "auld lang syne" geen pijn doen of was het werkelijk remise? Dat weten ze alleen zelf! De laatste partij van deze ronde ging tussen Fred van Wieringen (Freddy59) en Kees Breen (Keessie2) en bij hen kwam toch het krachtsverschil van "over the board" wel naar voren, tenminste, Fred wist te winnen.
Hiermee kwam men aan ronde 2, waarin Freddy59 het op moest nemen tegen THVD. In de (waarschijnlijk?) niet meer uit te spelen bekercompetitie zouden ze nog tegen elkaar moeten, daarover zal het Pionierbestuur een beslissing moeten nemen als het "samenscholingsverbod" wordt verlicht. Nu namen ze daar een voorschot op en speelden remise. In de partij tussen ook-dat-nog en castleblack82 ging het wel heel bijzonder want de witspeler was even het schaakcredo "aanraken is zetten" vergeten, tenminste, hij raakte in zijn "agitatie" een verkeerde knop aan en werd door de "toernooipolitie" meteen de deur gewezen, m.a.w., hij verdween uit het toernooi en kon er niet meer in terug komen, wat hij ook probeerde. Zijn tegenstander had blijkbaar een goede positie weten te bereiken en gaf hem daarom de reddende manier om weer terug te komen. Dat had hij klaarblijkelijk goed ingeschat, tenminste, hij wist tenslotte te winnen. DrsD2020 kreeg het nu aan de stok met jan_van_huizen en DrsD2020 wist zich niet te handhaven, hij verloor dus deze partij. Als laatste van de ronde waren het martdamp tegen Keessie2 en martdamp mocht de vlag voor de overwinning uitsteken.
Dan ronde 3, waarin de toppers van het moment, jan_van_huizen en THVD het tegen elkaar moesten opnemen. Zoals het een beetje hoort in een toernooi als de sterksten tegen elkaar spelen, zo werd deze partij ook remise. Anders werd het tussen Castleblack82 en Freddy59. Castleblack82 had blijkbaar zoveel moed en energie geput uit de vorige ronde, dat hij ook nu de winst naar zich toe trok. Dat deed ook DrsD2020 tegen martdamp, terwijl Keessie2 tegen zijn volgende nederlaag aanliep, ditmaal tegen ook-dat-nog.
Dan de vierde en laatste ronde en daarin moest THVD zijn leidende positie verdedigen tegen de in vorm zijnde Castleblack82. Die vorm bleek toch onvoldoende tegen THVD, diens vorm was net ietsje beter, waardoor hij de partij won. Freddy59 en jan_van_huizen kruisten nu de degens en kwamen daarbij niet verder dan remise. Keessie2 probeerde zijn eerste score te halen tegen DrsD2020, slaagde daar helaas niet in, hij verloor opnieuw. Dan, last but not least, martdamp tegen ook-dat-nog en ook-dat-nog was zijn schrikmoment uit de tweede ronde helemaal te boven, hij wist deze partij dan ook te winnen.
De eindstand werd dan (het nieuwe Elo-getal staat achter de nickname: 1.THVD (1595) 3 uit 4 2.jan_van_huizen (1408) 2½ uit 4 3.Castleblack82 (1442) 2½ uit 4 4.ook-dat-nog (1357) 2½ uit 4 5.DrsD2020 (1414) 2½ uit 4 6.Freddy59 (1322) 2 uit 4 7.martdamp (1315) 1 uit 4 en 8.Keessie2 (822) 0 uit 4. De uiteenlopende ratings kunnen overigens beïnvloed zijn/worden door het al langer lid zijn van deze site van de betrokkene. De rating is puur cumulatief voor een speler en geldt niet alleen voor een bepaald toernooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten