zondag 21 juli 2019

ZAS ronde 3

De derde aflevering alweer, met opnieuw een ander speeltempo. Met per partij een kwartier bedenktijd voor elke speler ging de avond relatief rap(id) voorbij. Het spelpeil lag vrij hoog, gezien ieders rating. Het toernooi kent 3 verschillende speeltempi en in de volgende ronde wordt daarmee weer opnieuw begonnen.
Opnieuw een ZAS-nieuweling en Gijsbert van Appeldoorn werd in ronde 1 gekoppeld aan Sheila de Jonge. Met de uiteindelijke winst was het dus een goede ZAS-start voor Gijsbert. Maar er waren dus meerdere spelers met een meer dan gemiddelde rating komen opdraven en van hen mocht Jan van Dam het meteen opnemen tegen de speler met de hoogste rating, Ricardo Klepke. Jan deed zijn uiterste best en leek zelfs een resultaat te gaan boeken maar Ricardo toonde zich in de slotseconden van de partij toch wel de sterkere. Ook Michiel Landman kreeg een ratingtopper tegenover zich en ook Mark van Putten kon later een punt bij laten schrijven. Nog twee spelers met een goede rating tegen elkaar en daarbij toonde Hans van Calmthout zich toch de sterkere van Reinier van der Wende. Ook viel er nog een remise te noteren en wel tussen Bonne Faber en die andere Mark. Kees Breen speelde tegen Kees Berkhout en eerstgenoemde Kees wist te winnen. Maar de verrassing van deze ronde kwam tot stand tussen Jan van Huizen en Casper Verbeek want Casper wist te winnen, zelfs met mat door zijn duo torens! Sjaak Nagtegaal leek niet al te veel moeite te hebben met Rien van der Molen, terwijl ook Thijs van Dam de avond begon met een winstpartij en wel op Frits van der Veeke. Tenslotte verloor Lisanne van Huizen nog van Wim Noordermeer.
In de tweede ronde wist Casper niet opnieuw te verrassen, zijn gloriemoment was duidelijk in de eerste ronde geweest en niet nu tegen Hans. Dat gold ook, zij het in wat mindere mate, voor Wim, die het geweld van Thijs niet wist af te stoppen. Van de toppers had ook Ricardo het niet echt moeilijk, tegen Kees Breen, terwijl Mark P. iets meer moeite had tegen Sjaak maar toch de ronde met winst af wist te sluiten. Naamgenoot Mark L. was ingedeeld tegen Gijsbert en kreeg daarbij nauwelijks een kans. Opnieuw een remise en wel tussen Rien en Lisanne, die elkaar tot nu toe elke ronde tegenkomen. Maar de verrassing van deze ronde werd wel de partij tussen Sheila en Jan van Dam. Jan leek een beetje van slag door zijn nederlaag de vorige ronde tegen Ricardo (of Sheila had zich goed op weten te peppen na haar nederlaag tegen Gijsbert) want het punt was, na een mooie partij, voor Sheila.
In ronde drie ging het er dan steeds meer om spannen, wie in aanmerking zouden komen voor de 3 prijzen. Die waren namelijk bestemd voor de 3 beste spelers t.o.v. hun rating, de z.g. "w-we"-score, ofwel het verschil tussen de behaalde en de verwachte score.
Het werden enkele belangwekkende partijen bovenin het klassement want Hans wist bijv. te winnen van Mark P., wat hem dus een belangrijke stap in de richting van de prijzen zou kunnen geven. Dat werd wat moeilijker voor Gijsbert omdat hij tegen Ricardo moest spelen, het lang volhield maar het uiteindelijk toch moest verliezen in de slotfase van de partij. Thijs speelde tegen Bonne, die op zich goed stand hield maar in het (op het eerste gezicht gelijkwaardige) eindspel zijn laatste stuk (een loper) klem zette en zodoende verloor. Jan van Huizen wist de schade, die hij in de eerste ronde had opgelopen, enigszins te herstellen door nu van Reinier te winnen. Sjaak verloor van Sheila, die daarmee ook een goede stap in de richting van de prijzen deed. Jan van Dam had - zeer tegen zijn gewoonte in - nog 0 punten bij het begin van zijn partij tegen Kees Berkhout. Maar dat veranderde nadat hij die partij had gewonnen.
Met dit speeltempo was er even gelegenheid voor een pauze en dat gaf Reina de gelegenheid haar kunnen in de catering weer eens te demonstreren. Voor een kleine vereniging zoals De Pionier is dat een geweldige opsteker en daarvoor wordt ze ook uitermate gewaardeerd!
Zo rond de klok van tien werd er dan aan de vierde ronde begonnen en daarin kreeg Ricardo Thijs als tegenstander. Daarin bleek, dat Thijs al grote stappen heeft gemaakt maar er nog lang niet is, m.a.w., hij verloor van Ricardo. Verlies was ook het deel van Sheila, die niet opgewassen bleek te zijn tegen Hans. Mark P. had zich weten te herstellen van zijn verlies tegen Hans en won van Jan van Huizen. Wim bleek niet opgewassen tegen Gijsbert, terwijl Bonne in een leuke partij van Michiel wist te winnen. Van de beide spelers, die nog steeds zonder score waren, wist Frits er een remise uit te slepen tegen Lisanne terwijl Kees Berkhout de enig overgebleven speler zonder punten bleef dankzij verlies van Rien.
Dan tenslotte de vijfde en laatste ronde, waarin Hans zijn kunnen mocht tonen tegen Ricardo. Beiden waren nog ongeslagen maar daar kwam - helaas voor Hans - verandering in door diens verlies. De stappen van Thijs werden steeds duidelijker nu hij ook van Mark P. wist te winnen, wat Gijsbert ook wist te doen tegen Bonne, hoewel dit wel in de laatste seconden van de bedenktijd gebeurde in een op zich voor hem gewonnen stelling. Jan van Huizen wist weer wel te winnen, hij versloeg Mark L. en Kees Breen verloor van Sheila, die daarmee - na een kort intermezzo in ronde 3 - haar zegetocht wist voort te zetten. Sjaak won nog van Wim, net als Jan van Dam van Rien en Michiel van Casper. Lisanne verloor van Reinier en de laatste remise kwam tot stand tussen Kees Berkhout en Frits, waarmee de hatelijke nul uit ieders was verdwenen.
Het overzicht van de avond qua scores ziet er als volgt uit:
1
Ricardo
5.0
17.0
17.00
+0.40
2
Hans
4.0
14.0
9.00
+1.20
3
Gijsbert
4.0
15.0
10.00
+0.84
4
Thijs
4.0
13.5
8.50
+1.87
5
Mark P.
3.0
16.0
8.00
-0.90
6
Sjaak
3.0
11.5
5.50
-0.73
7
Jan van Huizen
3.0
9.5
5.50
-0.53
8
Jan van Dam
3.0
11.0
3.00
-0.66
9
Sheila
3.0
16,0
8.00
+1.51
10
Bonne
2.5
13.0
3.75
-0.27
11
Mark L.
2.5
12.5
4.25
-0.14
12
Reinier
2.0
13.0
3.00
-0.83
13
Michiel
2.0
9.5
2.00
-0.45
14
Wim
2.0
13.5
2.50
-0.10
15
Kees Breen
2.0
12.0
1.50
+0.48
16
Rien
1.5
9.5
1.00
+0.44
17
Frits
1.0
10.5
0.75
-1.00
18
Casper
1.0
14.0
3.00
+0.29
19
Lisanne
1.0
9.0
1.25
-0.18
20
Kees Berkhout
0.5
10.0
0.50
-1.24
De meest rechtse kolom toont de "w-we"-score, waaruit blijkt, dat de prijzen deze avond waren voor Thijs (eerste), Sheila (tweede) en Hans (derde).
De volgende ronde van het ZAS zal weer bestaan uit drie partijen met een half uur bedenktijd voor beide tegenstanders.

De nieuwe tussenstand  voor het ZAS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten