zondag 7 juli 2019

ZAS ronde 1

Alweer de 15de (op het moment van spelen toch wel z'n benaming waard) aflevering van dit in de maanden juli en augustus te spelen toernooi. Voor deze eerste avond stond er rapidschaak, met een bedenktijd van een half uur voor elke speler, op het programma. De opkomst was redelijk te noemen, zelfs één speler maakte zijn ZAS-debuut.

Het grote beamerscherm maakte het voor indeler Jan van Huizen vrij gemakkelijk, hij hoefde nu niet op te noemen, wie per ronde tegen wie zou spelen. Als je dan ieders sterkte bekijkt, dan zaten er in de eerste ronde toch wel redelijk grote verschillen tussen de tegenstanders, behalve misschien tussen Ad van der Ree en Sjaak Nagtegaal. Toch wist Ad die partij te winnen. Op bovenstaande constatering doorbordurend was de remise tussen Lisanne van Huizen (inderdaad, de dochter van) en Jan van Baardwijk toch wel verrassend te noemen. Lisanne was overigens een aantal jaren lid van de jeugdafdeling, waar ze les kreeg van haar vader, ging echter meteen van de club af toen ze een opleiding ging volgen. Helaas gebeurd dat bij/met zoveel - meer of minder getalenteerde - kinderen. Er was trouwens nog een remise deze ronde en wel tussen Kees Berkhout en Rien van der Molen. ZAS-debutant Peter van Herp had deze eeuw nog geen schaakstuk aangeraakt en wilde wel eens kijken, waar hij nu stond t.o.v. hen, die dat wel regelmatig hadden gedaan. Het bleek, dat de kennis bij hem heel diep was weggezonken en zodoende verloor hij zijn eerste partij van Michiel Landman. Jan van Huizen versloeg Kees Breen en Wim van Schie verloor van Martijn van Dam. Hans van Calmthout wist van Leo Stelloo te winnen, hoewel Leo later aangaf niet onder de indruk te zijn van het spel van Hans. Ook Jan van Dam begon het ZAS goed met een overwinning op Sheila de Jonge, terwijl zoon Thijs korte metten maakte met Frits van der Veeke.
Gezien de mogelijke lengte van drie ronde met deze bedenktijd was er geen pauze en moesten zij, die heel lang met hun eerste partij bezig waren geweest al meteen weer aan de bak voor de tweede ronde. Daarin kwamen de winnaars uit die eerste ronde zoveel mogelijk tegen elkaar te spelen, net als natuurlijk de verliezers. Daarbij wist Jan van Huizen zich Hans niet van het lijf te houden, zodat Hans een goede kans op de eindoverwinning ging maken. De drie prijzen van de avond zouden overigens naar de beste spelers met 3, met 2 en met 1 punt gaan, waardoor remises niet aan te bevelen waren als je kans op een prijs wilde maken. Uiteraard zouden twee remises ook kansen geven, alleen maakt dat je kansen weer iets kleiner wegens de er aan verbonden weerstandspunten. Hierdoor konden Martijn en Ad een prijs al redelijk vergeten, na een lang en moeilijk gevecht eindigde hun partij in remise. Michiel moest nu ècht aan de bak tegen clubkampioen Jan van Dam, moest echter opgeven toen Jan een overwegende aanval wist te plaatsen. Rien toonde geen medelijden met Lisanne, net als Kees Breen met zijn naamgenoot Kees Berkhout. Frits maakte er een beetje een leerpartij van tegen Peter, wist desondanks wel te winnen. Leo speelde tegen Wim en had niet over pech te klagen toen Wim in gewonnen positie een toren inleverde. Wim zag een matdreiging te sterk op zich af komen en meende die dreiging slechts met die toren af te kunnen wenden. Het typische hierbij was wel, dat hij hierna de pionzet, die de dreiging ook wegnam, wèl speelde. Dat Wim beter had gestaan vòòr het inleveren van die toren is wel het bewijs wegens het eindigen van de partij in remise. Tenslotte verloor Sheila nog van Sjaak.
Dan de derde ronde en gelukkig was daar voldoende tijd voor, ook voor hen, die redelijk op tijd weer thuis wilden zijn. Er waren nog drie spelers, die beide partijen hadden gewonnen en van hen speelden Hans en Thijs tegen elkaar. Eigenlijk een prima prestatie van Thijs dat hij zo ver had weten te komen en het lijkt er veel op de laatste tijd dat alles dat hij aanraakt in goud verandert! Maar Hans wist hem in toom te houden zodat hun partij in remise eindigde en geen van beiden meer in aanmerking zou komen voor een prijs. De derde speler met 2 punten was Jan van Dam en hij mocht het opnemen tegen naamgenoot Martijn. Jan wist hierbij wel het volle punt te scoren, waarmee hij dus - als enige - op 3 punten eindigde en daarmee ook de leiding nam in het ZAS-klassement. Wie werden dan de andere prijswinnaars? Ad speelde tegen Rien en beiden hadden 1½ punt achter hun naam staan en moesten dus, wilden ze de tweede prijs verdienen, remise spelen en dan hopen dat hun weerstandspunten daar voldoende voor zouden zijn. Maar Ad vond dat niet iets om voor te gaan en won de partij. Michiel en Kees Breen hadden beiden 1 punt en - mocht één van beiden winnen - konden dus in aanmerking komen voor de tweede prijs. Michiel won de partij, bleek (na het opmaken van de eindranglijst) te weinig weerstandspunten te hebben.Nog een kanshebber om op 2 punten te eindigen was de tegenstander van Wim van Schie (die een halfje had gescoord) en dus graag remise zou scoren tegen Jan van Huizen. Maar Jan wilde (en kreeg) meer en kwam dus ook op 2 punten. Maar ook hij had te weinig weerstandspunten en dus ging die tweede prijs naar de enige andere met een punt aan het begin van z'n partij en dat was Sjaak, die won van Frits en mooi een half weerstandspunt meer had dan Michiel en Jan. Dan de derde prijs en daarvoor zou Kees Breen in aanmerking kunnen komen met z'n ene gescoorde punt. De concurrentie leek namelijk niet zo groot want vier van de zes resterende spelers had een halfje gescoord in de vorige ronden en zou nu dus opnieuw remise moeten spelen. Maar dat lukte niet want Kees Berkhout verloor van Jan van Baardwijk en Lisanne van Leo. Restte dan nog de partij tussen Peter en Sheila, die beiden nog niet hadden gescoord. Dat deed Peter opnieuw niet, dus Sheila won de partij en daarmee ook meteen de derde prijs. Na afloop van de ronde reikte Jan van Huizen de prijzen uit.
De eindstand van deze avond was als volgt:
1
Jan van Dam
3.0
4.5
2
Hans
2.5
6.0
3
Ad
2.5
5.0
4
Thijs
2.5
5.0
5
Sjaak
2.0
4.5
6
Jan van Huizen
2.0
4.0
7
Michiel
2.0
4.0
8
Martijn
1.5
6.0
9
Jan van Baardwijk
1.5
3.5
10
Rien
1.5
3.5
11
Leo
1.5
3.5
12
Sheila
1.0
5.0
13
Kees Breen
1.0
4.5
14
Frits
1.0
4.5
15
Wim
0.5
5.0
16
Lisanne
0.5
4.5
17
Kees Berkhout
0.5
4.0
18
Peter
0.0
4.0

De tussenstand van het ZAS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten