zaterdag 19 augustus 2017

ZAS ronde 7

Hoewel deze avond het laagterecord qua deelnemers van dit jaar betekende was het toch een gezellige boel. De lijstaanvoerder van de eindranglijst kan al zeker zijn van de eerste prijs, terwijl ook de tweede een grote kans maakt. Verder is nog niets zeker wat de geldprijzen betreft. Opnieuw een bos bloemen van onze sponsor, supermarkt PLUS Trommel!
De eerste ronde kende meteen al een toppartij, Ernst-Jan Pluim Mentz kreeg te maken met Hans van Calmthout. Er weerd door beiden heel voorzichtig gemanoeuvreerd en het werd één van de langste partijen van deze eerste ronde. Maar uiteindelijk wist Ernst-Jan toch het punt naar zich toe te trekken. Voor concurrente Angelique Osinga werd het een damesonderonsje met Sheila de Jonge. Daarin wist Sheila het lang vol te houden, tenslotte moest ze toch erkennen dat Angelique de sterkste was. Een redelijke verrassing kwam tot stand tussen Jan van Huizen en Martijn van Dam. Ook hier werd lang gevochten voor het punt, uiteindelijk wist Martijn het zich toch toe te eigenen. Ook kwam er een remise tot stand, tussen Michiel Landman en Marjolein Osinga. De grootste verrassing van de ronde was de nederlaag van Bonne Faber tegen Leo Stelloo. Je zou dit wel een valse start van Bonne mogen noemen, hoewel Leo de hem geboden mogelijkheden prima uitbuitte. Verder wonnen Reinier van der Wende nog van Casper Verbeek, Wim van Schie van Frits van der Veeke en Jan van Baardwijk van Marco Beije.
In de tweede ronde kon het dan gebeuren, dat enkele winnaars uit de eerste ronde een sterke tegenstander tegenover zich kreeg. Dat betekende bijvoorbeeld, dat Leo het op moest nemen tegen Reinier en dat Leo het best wel lang wist vol te houden maar tenslotte toch ten onder ging in de laatste seconden van de partij middels het wegblunderen van zijn dame. Ernst-Jan trof één van die andere winnaars en wel Wim. Hierbij bleek het krachtsverschil toch wel duidelijk met de winst voor de Pionierkampioen. Maar dan Martijn tegen Angelique. Daarvan zou je eigenlijk verwachten hetzelfde te moeten zeggen als van de eerste twee partijen. Maar Martijn steeg als het ware boven zichzelf uit en hield het tot in het eindspel vol. Daarin blunderde Angelique een kwaliteit, wat haar tot de slotsom bracht dat ze beter op kon geven. Haar moeder, Marjolein, deed het - zeker wat de uitslag betreft - beter, zij versloeg Jan van Baardwijk. Hans kreeg nu Michiel tegenover zich en Hans trok, heel voorzichtig, de partij naar zich toe. Frits had eigenlijk maar weinig in te brengen tegen Jan van Huizen en Sheila toonde aan Marco waar een vrouw in tot staat kan zijn achter het schaakbord!? Tenslotte speelde casper een heel goede partij tegen Bonne. Maar helaas voor hem maakte hij in het middenspel weer de enigszins van hem bekende fout en gaf daarbij een loper weg.
Ronde drie begon met 3 spelers met nog de volledige score uit hun partijen. Eén van hen "mocht" dus tegen iemand met een lagere score en dat "geluk" trof Martijn. Reinier werd dus aan Ernst-Jan gekoppeld en dat vond hij nauwelijks erg, in de interne competitie van De Pionier, waar hij ook regelmatig in meespeelde, was dat nog nooit gelukt en hij wilde zich wel eens met hem meten. Dat ging lange tijd goed, op een gegeven moment verloochend zich het krachtsverschil, uitgedrukt in de rating, toch niet en Ernst-Jan won. Marjolein kreeg de taak haar dochter te wreken op Martijn maar slaagde daar niet in, dus Martijn en Ernst-Jan gingen de eerste plaats delen. Maar zou daar ook een prijs aan vast zitten? Dat gaan we zo meteen zien! Eerst nog de winst, die Jan van Huizen wist te boeken op Leo, hoewel Leo ook tegen Jan goed partij gaf. Wim kreeg nu Angelique tegenover zich en Angelique bleek deze avond toch ietsje minder in vorm (of was ze nog onder invloed van haar verlies tegen Martijn uit de vorige ronde?), deze partij eindigde namelijk in remise. Jan van Baardwijk kreeg de moeilijke taak toebedeeld het punt van Hans af te snoepen en slaagde daar niet in, hoewel hij het bord kon verlaten met opgeheven hoofd. Bonne was weer wat op stoom geraakt en liet zich nu eens niet kisten door Sheila, hoewel dat ook niet van het bekende leien dakje ging. Dan bleek Michiel toch te sterk voor Casper en kwamen Marco en Frits gemoedelijk een remise overeen. Dan nog de prijzen. Er was beslist nu eens niet op score te belonen maar op plaats. Degenen, die op plek 4, plek 9 en plek 13 eindigden mochten een prijs uit komen zoeken. Dat waren achtereenvolgens Hans, Wim en Sheila. De bos bloemen ging nu naar Martijn. Of dat nou als aanmoedigingsprijs of als beloning voor z'n goede spel was bedoeld laten we hier maar in het midden!

Dan nog de stand voor de eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten