maandag 7 juli 2014

ZAS ronde 1

Op het onlangs gehouden OPKZ is hij een graag geziene gast (zo ongeveer alle afleveringen daarvan maakte hij van dichtbij mee), nu wilde Klaas de Ruijter het zomeravondschaaktoernooi ook wel eens meemaken. Samen met hem waren er nog 2 nieuwe ZAS-gezichten!
Bij diegenen, die nooit eerder aan een ZAS-avond hebben meegedaan was ook de Pionier-secretaris, Sheila de Jonge. Nog een derde, voor het ZAS unieke, naam kan in dezen worden opgevoerd: Ruud van der Beek van s.v.Spijkenisse kwam meespelen en voor hem gold het bekende gezegde: veni, vidi, vici! Ofwel, hij kwam, hij zag en hij overwon. Maar, laten we niet teveel op de zaken vooruitlopen.
In de eerste ronde van deze avond, die in het teken stond van een bedenktijd van 30 min.p.p.p.p., vielen meteen al een aantal verrassingen te noteren. Immers, wie verwacht er nou, dat Sheila van Willem-Jan Tanis van Ontspanning uit Ouddorp zal gaan winnen? Zeker Willem-Jan zelf niet! Maar ook de overwinning van huisschaker Wim van Schie op jeugdleider Jan van Huizen zal door laatstgenoemde niet zijn ingecalculeerd. Een heel speciaal potje werd het tussen Bonne Faber en Ad van der Ree want Ad wist al redelijk vlug een pionnetje buit te maken en leek op de overwinning af te stevenen. Maar Bonne wist stand te houden en Ad had (te) veel bedenktijd nodig, hoewel Bonne ook succesvol was in zijn pionnenjacht. Toch was uiteindelijk het eindresultaat voor Ad te wijten aan het afgelopen zijn van zijn bedenktijd. Een volgende verrassing viel te noteren bij Klaas. Misschien was hij nog helemaal in de ban van zijn fraaie overwinning in de B-groep van dat OPKZ of ook onder de indruk van het ZAS-gebeuren want hij werd een beetje weggespeeld door Rob van Wijgerden. Ook was er in deze ronde een eerste remise en wel tussen Leo Stelloo en Wim Noordermeer. Overigens, naast de reeds genoemde overwinningen scoorden ook Jan van Dam (tegen Ben Blakmoor), Ernst-Jan Pluim Mentz (tegen Michiel Landman), Arie Langendoen (tegen Simone 't Mannetje) en Ruud (tegen Arie Bliek) een vol punt.
Ronde 2 begon dus met 8 spelers met één punt, uiteraard ook 8 nulpunters en dus 2 met een halfje.
Van die 8 winnaars wonnen Arie Langendoen (tegen Sheila), Jan van Dam (tegen Rob) en Ruud opnieuw. Vooral bij de partij van Ruud werd het superspannend, hij was ingedeeld tegen Ernst-Jan, dus de twee supersterren van de avond tegen elkaar. Niet alleen op het bord, ook op de klok, hielden ze elkaar goed in evenwicht en een volgende remise van de avond leek in het verschiet te liggen. Maar geen van beiden vond het op zijn weg liggen dit aan te bieden, ze wilden veel te graag de mogelijkheden uit de stelling halen die er in zaten. Op een gegeven moment kwamen beiden onder de kaap van één minuut resterend en in die laatste twee minuten gebeurde er van alles, de stukken vlogen nog net niet door de zaal. Toen tenslotte de klok van Ernst-Jan het magische "00.00" aangaf met het knipperende vlaggetje er naast, gaf die van Ruud nog een tweetal seconden aan! Spannend werd het ook tussen Wim van Schie en Bonne Faber, Wim wist een fraaie aanval op de zwarte koningsstelling (na de korte rochade) op te zetten met een loper op d3 en de dame op h5. Bonne kon niets beters vinden dan een stukoffer en het vonnis leek geveld. Maar, net als met vele andere zaken, roep nooit "hei" voor je over de brug bent! Want Wim overzag dat het veld, waarop hij dat stuk sloeg, tweemaal gedekt was en dit kostte hem zodoende een kwaliteit. Nu leek het kwartje dus de andere kant op te vallen, Bonne wist het echter niet af te maken en vluchtte daarom in eeuwig schaak, waar Wim ook best tevreden mee leek. Aangezien aan het begin van deze ronde was verteld, dat de 3 prijzen (in natura) deze avond zouden zijn voor de hoogstgeplaatste met 3, met 2 en met 1 punt, leek het vrij hopeloos voor zowel Wim als voor Bonne om nog een prijs uit te mogen zoeken aan het einde van de avond. Zou dat ook gelden voor beide remisespelers uit de eerste ronde? Nee, want Klaas had zich herpakt en wist Leo aan een nul te helpen, wat ook gold voor Jan van Huizen en Wim Noordermeer. Tenslotte, pechvogel van de avond leek Willem-Jan te worden, hij werd nu door Ad uitgeteld. Samen met hem bleven overigens ook Arie Bliek en Simone op nul punten staan.
Zou Ruud inderdaad het aan het begin over hem geschrevene weten waar te maken? Jazeker, tegen Jan van Dam wist hij keurig stand te houden, zodat hij hierdoor op drie punten kwam. Naast Ruud en Jan had Arie Langendoen ook twee punten achter zijn naam staan. Zou het hem kunnen lukken, samen met Ruud, bovenaan te eindigen? Nee, want tegen Bonne Faber blunderde hij in een moeilijke stelling door een toren weg te geven. Dat was voor hem meteen ook reden om de partij op te geven. Sheila scoorde nog een punt tegen Wim van Schie, Ben tegen Jan van Huizen en Ernst-Jan maakte er weer een leuke pot van tegen Ad. Ad viste daardoor achter het net. Net als Klaas trouwens, hij liet zich nu ook door Michiel aan het schaakspit rijgen. Dat deed Rob ook met Wim Noordermeer, net als Arie Bliek, die tegen Leo zijn nul kwijtraakte. Simone en Willem-Jan hadden beiden ook een nul aan het begin van de ronde, echter, aan het eind was Simone de enige, die de rode lantaarn vast bleef houden.
Komende donderdagavond gaat er gesnelschaakt worden is de bedoeling met een bedenktijd van 5 minuten per persoon per partij.

De tussenstand na de eerste avond is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten