zondag 16 december 2012

Ronde 14


In deze ronde kreeg de lijstaanvoerder de gelegenheid een eerder geleden nederlaag enigszins goed te maken. Ook de verder aanwezigen probeerden natuurlijk hun puntentotaal op te vijzelen.
Eerst dan Fred van Wieringen tegen Ernst-Jan Pluim Mentz. Zou Fred zijn verrassend staaltje van een aantal ronden geleden ook met wit weten te herhalen? Hij lijkt te willen zeggen "kom maar op" en dat gebeurde dan ook! Als je het zo neerschrijft lijkt het net alsof het allemaal heel gemakkelijk gebeurde, niets is echter minder waar. Eigenlijk vanaf het begin werd Fred met de rug tegen de muur gedrukt en - hoewel hij een goede verdediger is - hij kreeg daarbij nauwelijks kansen. Je proeft het al: Ernst-Jan won gedecideerd. Nu afwachten dus als ze weer met verwisselde kleuren tegen elkaar moeten! 
Rob van Wijgerden maakt tot nu toe een mooi schaakjaar mee, klom daardoor naar een nog niet eerder bezette plek, zodat hij zich nu tegen de clubtoppers mag bewijzen. Als eerste daarvan kwam Jan van Dam op zijn pad. Daarbij wist Rob zich lange tijd vrij goed staande te houden en dwong Jan toch wel een beetje in de verdediging, vooral langs de d-lijn. Maar Jan hield zijn verdediging goed gesloten en zo naderde de partij de tijdnoodfase. Dat mag op zich al een pluim op de hoed van Rob worden genoemd, in die fase echter maakte hij een foutje, waardoor Jan hem tenslotte op de knieën wist te krijgen. Maar, ondanks z'n verlies, Rob mag terugzien op een goede prestatie.
Die goede prestatie was er eigenlijk niet voor Bonne Faber tegen Jan van Huizen. Want in de openingsfase, waarin Bonne duidelijk het voortouw nam, verslikte hij zich tenslotte in de opgezette combinatie. Hij wilde het waarschijnlijk tè mooi doen en overzag daarbij dat z'n dameloper geen velden meer had en raakte derhalve een stuk tegen een pion kwijt. Daarbij kreeg hij nog wel de open h-lijn, het kostte echter te veel tijd om daar gebruik van te maken want Jan wachtte niet met zijn aanval op de damevleugel. Toen daar wat later de keus tussen mat of dameverlies kwam voor Bonne koos hij voor opgave.
Nog een op papier interessante partij speelde zich af tussen Jan van Baardwijk en Ad van der Ree. Ad zit daarbij in een fase, dat er regelmatig minder sterke zetten dan te verwachten door hem gespeeld worden. Tegen Jan raakte hij op die manier een kwaliteit achter maar bleef zich nog wel steeds met hand en tand verdedigen. Zo kwam de partij in de fase, dat beiden ruimschoots minder dan 5 minuten aan bedenktijd over hadden. Zoals zo vaak in dergelijke fases werden ook hier zetten gedaan waarvan iemand zich later afvraagt "hoe heb ik dat ooit kunnen doen!?". Zo liet Ad nog een loper "in" staan en overzag Jan dat. Tenslotte ging Ad "door de vlag" en had Jan nog 16 seconden over.
Sheila de Jonge zag haar ontmoeting met Jan Straatman somber tegemoet. Het was voor haar altijd al moeilijk geweest überhaupt tegen hem te scoren, ditmaal zou het echter beter gaan. Hoewel, Jan had waarschijnlijk de volle winst binnen kunnen halen als hij in de wederzijdse tijdnood (die van Sheila was het grootst) de loper, die ze "in" liet staan, had geslagen. Maar ook Jan zag het niet, hij was meer bezig met de mogelijkheden tot promotie van z'n h-pion waarschijnlijk. Zo eindigde deze partij in een, voor Sheila verdienstelijke, remise.
Leo Stelloo had waarschijnlijk inspiratie opgedaan bij zijn optreden een paar dagen eerder aan het eerste bord voor het tweede team. Want nu wist hij het Wim Noordermeer heel moeilijk te maken. Sterker nog, Wim probeerde nog wel enkele slimme zetjes uit maar Leo liet zich het punt niet meer ontfutselen.
Ook Frits Wilschut en Dik Roeffel zaten tegenover elkaar om een prettig schaakavondje te beleven. Het avondje werd echter prettiger voor Frits dan voor Dik, immers, Frits wist te winnen.
Tenslotte waren Frans Houtbraken en Trudy Angeneind elkaars kennis aan het testen. Trudy leek daarin aan de betere kant van het bord te zitten, wist dat echter niet tot het eind vast te houden en moest tenslotte tevreden zijn met remise. Maar dat was ze ook wel!

De stand na ronde 14:
Ronde 14

Geen opmerkingen:

Een reactie posten