woensdag 12 december 2012

HZP Schiedam 2-De Pionier 2


Voor De Pionier moet het oude jaar maar snel afgelopen zijn en iedereen het nieuwe jaar met supergoede voornemens gaan beginnen. Tot nu toe werd immers slechts 1 wedstrijd gewonnen en 2 keer gelijk gespeeld door alle teams. Toch een schrale oogst. Lees wat non-playing captain Ad van der Ree van deze wedstrijd vond.

Op maandag  10 december moesten we al weer onze vierde wedstrijd spelen, tegen HZP Schiedam 2 dus. Het was een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen.  Beide ploegen hebben een slechte start achter de rug. We traden aan met een invaller. Leo Stelloo moest het opnemen tegen Piet Hofstee aan bord één. Hij zou z’n best doen!
Helaas was onze start slecht. Jan van Baardwijk verslikte zich aan bord 6 in de opening, tegen Ronald Lemmen. Jan speelde met zwart, Ronald speelde de Italiaans opening. Het zag er aanvankelijk onschuldig uit, maar toen de loper op g5 het paard pende onderschatte Jan deze penning. Het werd hem noodlottig. Hij verloor rap, 1-0.
Bonne Faber speelde aan bord 5 met wit tegen Arnold van der Kammen. Het werd al snel een grote afruilpartij. Er ontstond een duidelijke remisestand. Dat werd het dan ook, 1½-½.
Ook bij Wim Noordermeer aan bord 7 werd het snel remise. Wim offerde een pion in de opening, maar kreeg er geen initiatief voor terug. Toen Nick Wiegman remise aanbood was het dan ook verstandig om dit aanbod aan te nemen, 2-1.
Gelukkig kwamen we terug op 2–2, door een energiek gespeelde partij van Michiel Landman aan bord 4, tegen Gerard Turkenburg. Michiel rocheerde kort en Gerard lang. Het werd dus een stormloop. Wie het eerst komt wint dan meestal. En Michiel, met zwart spelend, kwam het eerst aan de overkant en trok de stand gelijk.
Bij Alex van Wieringen, aan bord 3, voltrok zich een klein drama voor al wat De Pionier een goed hart toedraagt. Hij kreeg weer de Boedapester tegen zich. Deze keer speelde hij de opening goed en naarmate de partij vorderde kwam hij geleidelijk aan beter te staan. Op een bepaald moment stond hij zelfs twee pionnen voor. Maar Ruud van der Linden bleef tegenspartelen. Uiteindelijk kwam er een eindspel met een pion meer tegen de koning over. Helaas ontstond er toen een foutenfestival, Alex verzuimde tot twee keer toe de oppositie te nemen en het werd remise, 2½-2½. Alex baalde natuurlijk flink, ik denk dat de tijdsfactor hier een duidelijke rol speelde.
Helaas ging daarna Jan Straatman onderuit. Het ging lange tijd gelijk op aan bord 2. Jan had een pion meer, maar Jan Brand, met wit spelend, had het initiatief. Toen er op e4 een pion verscheen kwam onze Jan wel bijzonder gedrukt te staan. Uiteindelijk verloor hij een stuk. Hij had wel wat meer pionnen, maar die telden niet mee omdat de aanval van Jan Brand doorsloeg, 3½-2½.
Onze Leo speelde nog steeds dapper door. Maar het zag er niet goed uit voor Leo. Stap voor stap had Piet Hofstee een aanval tegen de koningsstelling van Leo opgebouwd. Na een keurig offer van Piet was het afgelopen voor Leo (en De Pionier 2), 4½-2½. HZP had de winst binnen.
Alleen  Rob van Wijgerden speelde nog, aan bord 8, tegen Hans Schrumpf. Het werd een wedstrijd met twee helften. Hans kwam goed uit de opening. Rob had te weinig ruimte en verloor een stuk. Maar de stand was nog wel gecompliceerd. Rob speelde dapper door en nam revanche op zichzelf. Hans verslikte zich in de verwikkelingen en Rob won het stuk en nog een stuk weer terug en haalde de winst keurig binnen, 4½-3½.
HZP Schiedam natuurlijk gefeliciteerd. Wij zullen er tegenaan moeten. Er zijn nog drie wedstrijden te gaan. Het kan dus nog, we houden de moed erin.
                            met dank aan Ad van der Ree
Het door Aad Juijn betoverde wedstrijdformulier zag er tenslotte zo uit:
  HZP Schiedam 2 1583 - De Pionier 2 1572 4½-3½
1 Piet Hofstee 1731 - Leo Stelloo 1398    1-0
2 Jan Brand 1622 - Jan Straatman 1544    1-0
3 Ruud v.d.Linden 1698 - Alex van Wieringen 1643   ½-½
4 Gerard Turkenburg 1564 - Michiel Landman 1612    0-1
5 Arnoldv.d.Kammen 1493 - Bonne Faber 1672   ½-½
6 Ronald Lemmen 1662 - Jan van Baardwijk 1605    1-0
6 Nick Wiegman 1411 - Wim Noordermeer 1505   ½-½
8 Hans Schrumpf 1482 - Rob van Wijgerden 1598    0-1

1 opmerking:

HZP Schiedam zei

Ha Ad,
Realistisch en leuk stukje! Jullie uiteraard ook succes verder (zowel Team 1 als 2)

Groet,
Aad Juijn

Een reactie posten