woensdag 21 november 2012

Dordrecht 4t.-De Pionier 4t.


Een hele RSB-drukte in Dordrecht, waar ook de Schiedammers van HZP hun wedstrijd speelden. Voor het Pionierteam een goede avond, de hatelijke nul is weggespeeld! De Schiedammers deden het overigens minder goed tegen Dordrecht 3.
Het kostte teamleider Leo Stelloo ditmaal de nodige moeite z'n team rond te krijgen want "op het laatste moment" meldde Ger Croonenberg zich af en moest hij de nodige invaller proberen te vinden. Dat viel hem niet mee, iedereen had andere bezigheden deze avond. Tot hij uiteindelijk bij Bonne Faber terecht kwam en zijn vierde man had gevonden. Maar diens rating ligt een beetje hoger dan over het algemeen gebruikelijk in deze competitie, er werd dus het nodige verwacht.
Maar dat viel tegen, er moest hard worden gewerkt aan bord 1! Hoewel de Dordtenaar zijn koning in het centrum hield en met de koningspionnen een opmars ondernam, kwam de witte dame, zoals onze zuiderburen zeggen, in nauwe schoentjes te staan. Misschien had daarvan geprofiteerd kunnen worden, het werd echter niet gevonden. Dameruil werd geboden, Bonne accepteerde dat niet maar sloeg met een pion n van zijn collega's in het centrum.Dat had stukwinst op moeten leveren, Bonne wilde het echter te mooi doen en het leverde hem een triple-pion en een mooie open e-lijn op. Daar kwamen de torens de staan en het pleit leek toch beslecht. Maar er werd nog een ressource gevonden en Bonne moest op pionnenjacht op de damevleugel. Maar uiteindelijk wist hij toch een kwaliteit buit te maken en even later mat in één te dreigen. Die dreiging werd nog wel teniet gedaan, de kwaliteit voorsprong en een vrije dubbelpion op de a-lijn zouden het punt binnen moeten brengen. Dat vond de Dordtenaar ook en wilde het zich niet aandoen te gaan kijken hoe het zou gaan, dus opgave.
Maar intussen had Frits Wilschut niet stilgezeten aan bord 3. Hij had een sterk pionnencentrum op weten te bouwen en dat zover uitgebouwd dat zijn tegenstander het niet meer zag zitten en opgaf. Nu was het dus al 0-2 voor de Pioniers, zou er nog meer in zitten?
Aan bord 4 wist Trudy Angeneind een goede partij te spelen. Ze gebruikte haar bedenktijd uitstekend, speelde niet te snel, zodat er, zeker voor haar doen, goede zetten gedaan werden. Dat vond haar tegenstander ook na afloop, hij had zich toen echter al wel in het bezit van het punt gesteld.
Nu was het dus aan teamleider Leo Stelloo om aan bord 2 te proberen de wedstrijd voor de Pioniers tot winst te voeren. Hij deed zijn uiterste best met een batterij van loper en dame via de lange (witte) diagonaal, moest vooral zijn dame echter steeds elders gebruiken. En zijn tegenstander had in de loop van de partij een kwaliteit buit weten te maken en kwam nu dreigend Leo's stelling binnenvallen met dame en toren terwijl 'n andere toren de wacht hield op de onderste rij. Er kwam een schaak aan te pas en de koning kon nog slechts naar velden waar hij mat werd gezet. En zo gebeurde maar een gelijkspel mocht mee naar Hellevoetsluis worden genomen.
Het wedstrijdformulier zag er nu zo uit:
  Dordrecht 4t. 1312 - De Pionier 4t. 1322 2-2
1 Theo Visser 1306 - Bonne Faber 1672 0-1
2 Maarten van Hulst 1252 - Leo Stelloo 1398 1-0
3 Aart Harms   - Frits Wilschut 1274 0-1
4 Sjoerd Kelder 1378 - Trudy Angeneind 942 1-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten