zondag 18 november 2012

De Pionier 2-Spijkenisse 4 en ronde 10


Ronde 3 van de RSB-competitie is in volle gang en Ad van der Ree was hierbij gastheer en noteerde ook nog eens wat men zo allemaal voor het voetlicht probeerde te brengen. Dat voetlicht scheen vervolgens eigenlijk nog nauwelijks op de partijen van de verder aanwezige Pioniers, spelend voor ronde 10 van de interne.

Afgelopen vrijdag 15 november speelde Pionier 2 tegen Spijkenisse 4. Spijkenisse kwam met een invaller, die ze op het laatste moment moesten optrommelen.
De Pionier ging goed van start. Al snel werd duidelijk dat Jan Straatman aan bord 1 ging winnen . Steef Peek (de invaller), offerde een stuk voor de aanval. Al snel werd duidelijk dat dit offer niet zou doorslaan. Jan won overtuigend, 1-0.
Helaas voor ons raakten we deze voorsprong snel kwijt. Michiel Landman, die met zwart het initiatief zocht aan bord 3, kreeg al snel een tik op de neus. Jacques van Ooijen ving de aanval handig op en nam het initiatief over. Michiel kreeg een slechte loper, raakte een pion achter en verloor. 1-1
Ook bij Rob van Wijgerden, bord 8, ging het ineens snel. Jerry Sandifort kwam gedrukt te staan. De witte stukken van Rob omsingelden zwart. Het zag er goed uit voor Rob, maar helaas, hij verwisselde twee zetten, verloor een stuk en gaf op. Een ineens stonden we een punt achter. 1-2
Toch zag het er voor ons nog niet slecht uit. Er waren een aantal partijen, die best goed verliepen voor ons. Bij Jan van Baardwijk ging het aan bord 5 goed en bij Sheila de Jonge aan bord 7 ook. Helaas laat het vervolg zien dat het anders uitpakte.
Bonne Faber maakte aan bord 4 vrij vlot remise. De stellingen schoven in elkaar en het was moeilijk om daar beweging in te krijgen. Piet Taale nam het remiseaanbod aan. Iets dergelijks gebeurde ook aan bord twee. De stelling van Alex van Wieringen en Simon van der Beek schoof ook in elkaar. Simon stond door zijn sterke loper iets beter. Maar Simon nam de remise aan omdat hij zag dat dat de winst voor de ploeg ging binnen halen.
Intussen was namelijk de partij van Wim Noordermeer, bord 6, de mist in gegaan. De strijd ging eigenlijk voortdurend gelijk op. Maar Daan van Wingaarden speelde het eindspel net iets beter en Wim raakte in zetdwang en verloor. Dat was voor ons dus een dikke streep door de rekening.
Maar een nog grotere tegenvaller werden de partijen van  Jan van Baardwijk tegen Ricky Schaap en van Sheila tegen Michael. Ricky had een zeer dubieus offer gedaan op de koningsvleugel. Jan kwam daardoor een stuk vòòr te staan en van een initiatief van Ricky was nauwelijks sprake. Maar helaas, Jan overzag een penning en moest het stuk teruggeven . Hij raakte in tijdnood en moest genoegen nemen met remise.
De partij van Sheila tegen Michael van der Voorden werd een soort Russisch roulette. Sheila verloor een pion in de opening. Vervolgens won ze een stuk door een fout van Michael terug. Dat werd vervolgens zelfs een complete toren. Michael deed vervolgens een wanhoopsaanval met twee pionnen. Sheila onderschatte dit waarschijnlijk (of ze wist, dat Michael jarig was?!). Ze moest het materiaal weer teruggeven. Ook zij raakte in tijdnood een verloor.
Spijkenisse  won dus uiteindelijk met 5 ½ tegen 2 ½ . Een verdiende overwinning van Spijkenisse, zij toonden het meeste lef en strijdlust. Zo zie je maar, schaken is niet alleen een logisch, maar ook een psychologisch spel.
                                      met dank aan Ad van der Ree
 
Het wedstrijdformulier was als volgt ingevuld:

 
De Pionier 2
1576
-
Spijkenisse 4
1513
2½-5½
1
Jan Straatman
1544
-
Steef Peek
1497
1-0
2
Alex van Wieringen
1643
-
Simon van der Beek
1606
½- ½
3
Michiel Landman
1612
-
Jacques van Oijen
1589
0-1
4
Bonne Faber
1672
-
Piet Taale
1585
½- ½
5
Jan van Baardwijk
1605
-
Ricky Schaap
1432
½- ½
6
Wim Noordermeer
1505
-
Daan van Wingaarden
1711
0-1
7
Sheila de Jonge
1426
-
Michael van der Voorden
1282
0-1
8
Rob van Wijgerden
1598
-
Jerry Sandifort
1400
0-1

Intussen hielden de andere Pioniers zich onledig met hun eigen interne partijen. Om daar iets zinnigs over te zeggen moet je er toch wel iets van hebben gezien of gehoord en dat is nauwelijks het geval. Daarom e.e.a. wat summier behandeld.
Rik Verheij had een dagje vrijaf genomen van zijn werk en kon dus zodoende komen spelen. Maar als hij vooraf had geweten dat hij tegen Ernst-Jan Pluim Mentz zou moeten dan had hij er misschien anders tegenover gestaan. Maar goed, uit de verte leek het wel veni, vidi, vici en de daarbij vooral betrokken persoon kijkt normaliter op als iemand in z'n buurt "Ernst-Jan" zegt.
Jan van Dam had vorige week gehoopt tegen de (toen) nieuwe lijstaanvoerder Fred van Wieringen te moeten spelen. Die was toen afwezig, maar wat in het vat zit.....! Fred probeerde eens een voor hem nieuwe variant uit, was echter al na een zet of 6 het spoor bijster en dan speel je vaak niet de het meest nodige zetten. Jan won dus tenslotte de partij.
Een lange en interessante partij vond plaats tussen Simone 't Mannetje en Jan van Huizen. Het had er alle schijn van, dat Simone het betere van het spel had, de vinger echter niet helemaal op de voor Jan pijnlijke plek wist te leggen. Toen Jan dan ook in het eindspel met een toren de g-lijn ging bezetten kreeg Simone het een beetje benauwd en accepteerde vrij snel het een poosje later gedane remiseaanbod.
Raoul Provily begon zo goed bij de senioren door 4 uit 5 te scoren. Maar zijn zesde partij, tegen Arie Bliek, verliep anders dan hij zal hebben gehoopt. Arie maakte gebruik van een moment van onoplettendheid van Raoul en hield het daarbij gekregen voordeel en het daarna gewonnen punt goed vast.
Ger Croonenberg tegen Leo Stelloo moet wel een vermakelijk schouwspel zijn geweest: iemand, die z'n zetten snel speelt tegen iemand, die z'n zetten te langzaam speelt. In het verre eindspel bleek Leo een dame meer te hebben, ook echter erg veel moeite met het dan matzetten. "Met Ger's hulp" lukte dat tenslotte toch nog.
Frits Wilschut en Frans Houtbraken maakten er weer eens een gezelloge happening van. Frans maatke eens een foutje en Frits wist er zowaar van te profiteren, met een overwinning als gevolg.
Tenslotte had Trudy Angeneind nog niet voldoende op zitten letten vorige week in haar bekerpartijen tegen Dik Roeffel. Nu speelden ze huishoudelijk tegen elkaar en ook nu won Dik.

De stand na ronde 10:
ronde 10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten