zaterdag 20 oktober 2012

Hoeksche Waard 2-De Pionier 2 en ronde 6


Voor De Pionier stond deze avond vooral in het teken van ronde 2 van de RSB-competitie in klasse 3A. Deze ronde kende overigens voor een aantal deelnemende teams een verrassende uitslag. De strijd vòòr promotie en tegen degradatie lijkt hierdoor in een ander daglicht te komen staan. Non-playing captain Ad van der Ree ging met het Pionierteam mee en doet verslag.

Welgemoed trok ons tweede team richting Numansdorp. Gelukkig zit er tegenwoordig in elke auto meestal een tom-tom. Want echt gemakkelijk was het niet om het clubgebouw te vinden. De tweede auto raakte, ondanks  twee aanwezige tom-toms, toch het spoor bijster. Het is zeer frustrerend, als je de afslag naar Numansdorp hebt genomen en je langs diverse, hier en daar smalle, weggetjes wordt gestuurd, weer een viaduct over de snelweg moet nemen en de tom-tom met een van vriendelijkheid druipende Vlaamse stem zegt :"Bestemming bereikt" bij een daar staande boerderij!? Maar uiteindelijk kwamen ze toch even over achten aan.
De eerste partij, tussen Jan van Baardwijk en Rob Möhrke aan bord 6, werd een flitspartij.
Möhrke dacht Jan te overrompelen door op f7 te offeren. Hij gooide er daarna nog een stuk tegen aan. Maar Jan bleef kalm, offerde terug en ineens stond niet de koning van Jan, die met zwart speelde, maar de witte koning op de tocht. Om mat te voorkomen moest Möhrke zijn dame geven. Hij gaf op, 1-0 voor ons.
Sheila de Jonge speelde, met wit, tegen Cees van der Velden aan bord 1. Sheila kwam niet zo best uit de opening. Ze verloor een pion. Maar na een tactische grap van haar leek de 2-0 in de lucht te hangen. Helaas dacht ze er even te gemakkelijk over. Cees verraste haar door met zijn dame binnen te dringen. Sheila vergreep zich en ging mat achter de palen, 1-1 dus.
Michiel Landman speelde met zwart tegen Jarek Cobuka een goede partij aan bord 4. Hij trok ten aanval. Het zag er allemaal gewaagd uit. Even leek zijn aanval te stoppen, maar toen Michiel zijn loper er bij wist te halen kwam Jarek's koning onder vuur te staan. Michiel won de kwaliteit en maakte het daarna rustig af, 2-1!
Eerste invaller Leo Stelloo speelde, met wit, tegen André Osinga.  Aanvankelijk ging het gelijk op, maar Leo verloor toch te snel een stuk. Hij kreeg er wel initiatief voor terug. De zwarte koning van André kwam onder vuur te staan. Maar hij ontsnapte. Toen leek de strijd gestreden. Maar Leo vocht als een leeuw en het scheelde niet veel of het was nog remise geworden. André moest oppassen dat hij niet al zijn pionnen kwijt zou raken. Helaas voor ons lukte het hem er één over te houden en die promoveerde net op tijd. Leo streek de vlag, 2-2.
We bleven Hoeksche Waard onder druk zetten. Bonne speelde een prima partij tegen Cees van den Berg aan bord 5. Bonne bouwde, met wit, een degelijke stelling op. Toen hij een mooi blok pionnen in het centrum kreeg zag het er voor hem goed uit. Toen Cees een stuk hoopte te winnen overzag hij een tegencombinatie van Bonne. Juist Bonne won een stuk en Cees gaf op, 3-2.
Tweede invaller Frits Wilschut speelde, aan bord 8, met zwart tegen de derde K(C)ees.  Ook dit werd een boeiende partij. Frits kreeg een licht initiatief. Maar het kon nog alle kanten op gaan. Toen Frits een stuk won zag het er goed voor hem uit. Maar Kees van “t Land koos voor de vlucht naar voren en verraste  Frits door het stuk weer terug te winnen. Daarna ontstond er een lastig eindspel, waarin Kees, door zijn betere pionnenstructuur, beter kwam te staan. Kees won dan ook, 3-3.
Er waren nog twee partijen bezig. Wat zou het worden? Het kon nog alle kanten op gaan.
Alex van Wieringen, met wit spelend aan bord 3, kreeg het Boedapester gambiet tegen zich. Hij werd er duidelijk door verrast. Even naar kijken, Alex. Louis van Duuren  kreeg actief stukkenspel. Alex had er moeite mee. Hij kwam in het middenspel goed weg, toen Louis een combinatie overzag, waarmee hij de dame van Alex had kunnen winnen. Langzaam kwam Alex toen beter te staan. Hij kreeg druk op de d6-pion van zwart. Alex won de pion. Toen begon de tijd mee te spelen. Alex hield bekwaam een paar minuten voorsprong en uiteindelijk ging Louis in duidelijk mindere stelling door de vlag, 4-3.
Jan Straatman speelde dus nog als laatste tegen Rob Bedeaux aan bord 2. Rob had een kwaliteit geofferd om aanval te krijgen. De stelling van Jan stond onder hevige druk. Jan hield lang stand. Toen Rob zijn tweede paard er bij wist te betrekken, had Jan m.i. de kwaliteit terug moeten geven. Hij stond beter met z’n tijd en Rob had dan waarschijnlijk last van tijdnood gekregen. Tevens had Jan dan tegenkansen gekregen. Nu drong de cavalerie binnen en vernietigde de stelling van Jan, 4-4.
Al met al was het een leuke wedstrijd., met een uitslag waar we tevreden over kunnen zijn. De twee invallers verdienen een pluim, zij hebben gevochten voor wat ze waard zijn. Beiden speelden ze een leuke partij.                          (met dank aan Ad van der Ree)

Het wedstrijdformulier zag er na afloop als volgt uit:


 

Hoeksche Waard 2

1630

-

De Pionier 2

1522

4-4

1

Cees van der Velden

1639

-

Sheila de Jonge

1426

1-0

2

Rob Bedeaux

1697

-

Jan Straatman

1544

1-0

3

Louis van Duuren

1795

-

Alex van Wieringen

1643

0-1

4

Jarek Kocuba

1486

-

Michiel Landman

1612

0-1

5

Cees van den Berg

1609

-

Bonne Faber

1672

0-1

6

Ronald Möhrke

1627

-

Jan van Baardwijk

1605

0-1

7

André Osinga

1557

-

Leo Stelloo

1398

1-0

8

Kees van 't Land
 
-

Frits Wilschut

1274

1-0

Ondanks deze afwezigheid werden er toch nog enkele partijen gespeeld door het thuisfront. Daarbij kwam ook nog de verrassende komst van oud-lid Frans Houtbraken, die aangaf graag wat vaker langs te willen komen. Hij werd nu ingedeeld tegen Trudy Angeneind en mocht met een punt huiswaarts gaan.
Hiernaast ook nog een bekerpartij tussen Raoul Provily en Frans Troost. Gezien Raoul's bedenktijden voor een gewone partij (1 uur voor beide spelers) werd ook hier de tijd aangepast. Of dit van invloed is geweest weten alleen de spelers zelf, feit is wel, dat beiden een partij wisten te winnen en er dus gesnelschaakt moest worden. Het lukte Raoul niet om ook daarvoor wijziging van de tijden te krijgen, zodat hij de "volle" 5 minuten moest spelen. Frans won ze allebei en mag door naar de tweede ronde.
De spannendste partij werd die tussen Jan van Dam en Jan van Huizen, die op een gegeven moment helemaal alleen in de zaal kwamen te zitten. Maar dat verhinderde hun niet om er een lange partij van te maken, die Jan van Dam tenslotte wist te winnen.
Ger Croonenberg had de grote pech over te blijven als tegenstander voor Ernst-Jan Pluim Mentz. Maar hij weerde zich, ondanks het krachtsverschil uitstekend, wat, helaas voor hem, onvoldoende was voor meer dan verlies.

De stand na ronde 6:
Ronde 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten