dinsdag 10 januari 2012

HZP Schiedam 3-De Pionier 2

De vierde wedstrijd in klasse 3B werd maandagavond in Schiedam gespeeld tussen beide bovengenoemde teams. Ad van der Ree ging mee om alles goed in de gaten te houden. Hij zette het op papier en ook nog iets op de gevoelige plaat.Maandag 9 januari, net bekomen van het oliebollen eten, moest ons tweede spelen tegen HZP Schiedam 3. Na veel gezoek arriveerde het Pionierteam. HZP was zo sportief om een kwartier te wachten, ook al zou de zaal om 23.30 uur verlaten moeten zijn, waarvoor hulde! Maar het blijft een probleem om de locatie te vinden, zelfs de tom-tom van Frans had er moeite mee (het was zelfs zo erg, dat tommetje, nadat een opgedragen afslag was genomen, steeds meteen een nieuwe route ging berekenen). Daarna een parkeerplek zoeken, dat is  het tweede probleem.
Na een korte inleiding begonnen we  snel aan de wedstrijd. Twee spelers van ons dachten kennelijk :”Laten de pot snel afmaken”. Wim Noordermeer (bord 7) en Michiel Landman (bord 3) offerden beiden een pion in de opening. Om te beginnen met Wim. Hij speelde met wit tegen Jan Hennevanger. Wim offerde dus een pion voor de aanval, won hem weer terug en zorgde  er voor dat de koning van Jan in het midden bleef staan. Vervolgens offerde Wim weer een pion en kreeg hij een vernietigende aanval. Jan lanceerde nog een wanhoopsaanval om Wim mat te zetten, maar hij liep juist zelf mat., 1-0 voor ons.
Michiel had het intussen nog steviger aangepakt. Als je een pion offert kun je ook best een stuk offeren.  Overigens kreeg hij er een stevige aanval voor terug.
Intussen verliepen de andere partijen vrij gunstig voor ons. Rob van Wijgerden (bord 8) veroverde een pion in de opening, Sheila de Jonge (bord 6) zelfs twee. Bij Bonne Faber (bord 5), Ben Blakmoor (bord 2), Frans Troost (bord 4) en Jan Straatman (bord 1) ging het gelijk op.
De partij van Frans werd het eerst remise. Het ging lang gelijk op. Frans kreeg wel lichte druk op de stelling van Marco, maar deze wist telkens de goede zet te vinden. Jammer was dat Frans eigenlijk bij de laatste zet de waarschijnlijke winst overzag. Toen hij met zijn toren op de onderste lijn bleef in plaats van naar de tweede lijn te gaan, was het inderdaad remise, 1½-½  voor ons.
Intussen bleef de strijd tussen Michiel en Arnold van der Kammen messcherp. Michiel wist de aanval gaande te houden en veroverde het geofferde stuk terug, Arnold zocht zijn heil in afruilen. Toen de dames van het bord verdwenen, hield Michiel een gunstig eindspel over. Hij had een pion meer. Met een mooie eindcombinatie kreeg hij die aan de overkant, 2½-½  voor ons. Een partij om trots op te zijn Michiel!
De derde winstpartij kwam van Rob. Hij speelde tegen Jaap van Loenen. Rob had dus een pion in de opening gewonnen. Nu was deze pion zwak en sterk tegelijk. De pion prikte in de stelling van wit, maar tegelijk moest Rob opletten deze pion niet te verliezen. Gelukkig lukte dit. Toch was het nog lastig om de winst binnen te halen. Rob moest nog hard werken om Jaap op de knieën te krijgen. Hij veroverde nog een pion en uiteindelijk wist hij met goede eindcombinatie de partij naar zich toe te trekken. Goed gedaan, Rob! 3½-½.
De strijd aan bord 5 ging gelijk op. Bonne, met wit, kwam goed uit de opening, maar Dick Vons hield goed stand en kwam zelfs iets beter te staan. Bonne bood remise aan en Dick accepteerde dit, hoewel bij de analyse achteraf bleek dat hij bij doorspelen redelijk simpel had kunnen winnen. Hij stond echter ver achter in tijd, wat hem te onzeker maakte om door te spelen. 4-1 voor ons. Ik denk een mazzeltje voor ons.
Vervolgens werd het verrassend remise bij Sheila. Zij speelde een goede partij tegen Jan Krabbedam. De klok gaf nog problemen, wat best storend was voor Sheila. Toen dit was opgelost stond ze nog steeds beter, maar ze kwam in tijdnood en wat lichamelijke ongemakken speelden haar parten. Met deze remise haalden we wel de overwinning binnen, 4½-½. Dit was een “mazzeltje” voor HZP.
Lang ging de strijd tussen Ben en Leo Pletikosic gelijk op. Hier werd heel wat afgemanoeuvreerd. Maar Ben kwam stap voor stap beter te staan, hij veroverde de c-lijn en daarna de f-lijn. Leo kwam duidelijk minder te staan. Toen Ben binnendrong en de dame van wit veroverde, werd de strijd snel beslist door Ben, 5½-1½.
Jan Straatman speelde aan bord 1 tegen Frans Maas. Ook dit werd een partij met veel gemanoeuvreer. Jan speelde een goede partij waarbij heel lang alle stukken op het bord bleven staan. Dat kostte veel denkwerk. Even kreeg Jan een gaatje in de stelling van Frans, maar toen deze dit gaatje dichtte zag het er remiseachtig uit. Jan forceerde vervolgens remise door herhaling van zetten, 6-2.
Voorwaar een mooie overwinning voor ons!
Het wedstrijdformulier zag er tenslotte als volgt uit, terwijl de thuisreis ook nog de nodige haken en ogen kende door het afgesloten zijn van de Beneluxtunnel.


HZP Schiedam 3
1422
-
De Pionier 2
1573
2-6
1
Frans Maas
1531
-
Jan Straatman
1496
½-½
2
Leo Pletikosic
1351
-
Ben Blakmoor
1705
0-1
3
Arnold van der Kammen
1510
-
Michiel Landman
1616
0-1
4
Marco Zwanenburg
1438
-
Frans Troost
1616
½-½
5
Dick Vons
1516
-
Bonne Faber
1653
½-½
6
Jan Krabbendam
1442
-
Sheila de Jonge
1413
½-½
7
Jan Hennevanger
1275
-
Wim Noordermeer
1479
0-1
8
Jaap van Loenen
1311
-
Rob van Wijgerden
1602
0-1  

1 opmerking:

HZP Schiedam zei

Leuk verslag Ad!!
Groet,
Aad Juijn

Een reactie posten