vrijdag 23 december 2011

Ronde 16

De voorlaatste partijen voor de tweede ronde IBC werden gespeeld en voor de laatsten is er nog tot en met 5 januari tijd, anders zal de uitslag reglementair bepaald dienen te worden. Naast deze partijen werd er hier en daar nog stevig geknokt. We leven nu in de periode van vrede op aarde, er werd echter geen enkele remise gespeeld ............. Volgende week overigens snelschaken voor ieder, die op Voorne woont, bij De Pionier!
Wat de bekercompetitie betreft, Rik Verheij en Wim Noordermeer hadden al afgesproken om hun ontmoetingen deze avond te gaan spelen en al enige tijd voor de anderen bezig gingen zaten zij al achter hun bord. Het kan maar gedaan zijn......!? In de eerste partij wist Rik met zijn beide torens in Wim's stelling binnen te dringen na verloop van tijd. In het toreneindspel, dat daarop volgde, wisten die torens de nodige schade in het Noordermeer-bolwerk toe te brengen en dat bleek wat later voldoende voor Wim om de eerste partij op te geven. Eventjes verpozen, het bord omdraaien en de klok weer instellen op de gewenste tijd: 40 min. voor Rik en 50 voor Wim. Dat geeft natuurlijk enigszins stress bij de speler met de mindere tijd, Rik leek daar op het oog geen probleem mee te hebben. Nu werd het geen toreneindspel maar een eindspel van lopers met ongelijke kleur en aangezien beider pionnenstelling geen groot verschil vertoonden leek een remise voor de hand te liggen. Maar Rik wist met een pionoffer een gaatje voor één van de anderen te forceren en zodoende toch ook deze partij te winnen.
De ranglijstaanvoerder had nu dus 7 punten verdiend en Ernst-Jan Pluim Mentz zou dichterbij kunnen komen, dan moest hij echter wel de moeilijke klip genaamd Ad van der Ree weten te omzeilen. Op bijgaande foto lijkt er nog weinig aan de hand en overpeinzen ze blijkbaar samen de wisselvalligheid van het huidige weer en of dat ook invloed op hun partij zou kunnen hebben. Maar even later brandt de strijd dan toch los en lijkt Ad een antwoord te gaan vinden op de openingsstrategie van Ernst-Jan. Maar deze heeft niet voor niets jarenlang in het tweede team van ESGOO meegespeeld en is die eerste klas ervaring uit de landelijke competitie nog lang niet vergeten. Hoewel, zo nu en dan lijkt daar wel een beetje sleet op te zitten en daar hebben al meerdere RSB-ers van geprofiteerd. Maar Ad blijkt niet door weten te drukken en vooral zijn tijd slinkt veel te snel, vindt hij. Dan komen ze tenlotte in een eindspel van dame en loper voor Ernst-Jan en dame en paard voor Ad terecht (aan beide kanten ook nog een vijftal pionnen) en het echte schaken lijkt te zijn begonnen. Maar Ad was al (veel) meer tijd kwijtgeraakt en ook de lange zit gaat zijn tol van hem eisen. Hij probeert nog een mat op te zetten, Ernst-Jan trapt daar echter niet in en - in verloren positie - de vlag van Ad valt.
Dan is Bonne Faber sneller klaar met en tegen Jan van Baardwijk. Jan speelt een voor Bonne onverwachte opening en al snel kunnen beider openingsboeken dicht. Of dat het gevolg is van nieuwtjes lijkt vrij onwaarschijnlijk, je weet het echter nooit!? Jan krijgt een dubbelpion op de c-lijn en daarvoor de half-open b-lijn terug. Maar Bonne gaat op de andere vleugel en in het centrum wat proberen, waarbij Jan druk zet op pion e4. Dat kan onderdrukt worden, hoewel Jan daarbij misschien een kansje mist. Na wat afruil krijgt ook Bonne een (voor hem helemaal open) lijn en die wordt het begin van het einde voor Jan. Hij overziet namelijk een mat in één middels een toren langs deze lijn en beiden kunnen gaan genieten van het verder gebodene.
Daar hoort de strijd tussen Michiel Landman en Jan van Huizen zeker bij. Michiel lijkt voor een verrassing te gaan zorgen, waar het tijdverbruik door Jan duidelijk op wijst. Maar Michiel overspeelt zijn hand, offert een toren voor een vermeende damewinst en kan wat later gedesillusioneerd opgeven. Maar er zijn zeker kansen voor hem geweest.
Die kansen leek ook Arie Bliek te willen gaan grijpen tegen Jan Straatman. Arie kwam opzetten tegen de koningsvleugel van Jan, had daarbij echter vergeten een vluchtroute voor zijn paard open te houden. En aangezien dat paard geen concours-hippique kwaliteiten had en Jan hem met een pion dwong tot een noodsprong leverde dat de nodige schade op. Met een stuk meer wist Jan nu wel weg met de stelling en Arie zag dat tenslotte ook in.
Frits Wilschut en Leo Stelloo bouwden een fraaie positie op met leuke combinatiemogelijkheden. Leo bouwde een mooie mogelijkheid op, waarvan hij later zei "ik had er zelf ook graag op in gegaan, zo mooi was het!" Maar het kostte Frits lijf en leden, hoewel hij, met twee stukken minder, toch nog even probeerde te vechten tegen de bierkaai. Helaas pindakaas echter.
Het werd van dik hout zaagr men planken tussen Ger Croonenberg en Dik Roeffel. Ger zette zijn dame en prise bij een gepende pion, Dik wist echter die penning op te lossen door de pennende loper aan te vallen. Ger kon niets anders vinden dan die loper maar te offeren en hierna ging het van kwaad naar erger en mocht Dik een punt noteren.
Heel snel klaar waren de beide aanwezige dames van vlees en bloed want Sheila de Jonge wist Trudy Angeneind te verleiden tot veel te frivool spel, waardoor ze have en goed kwijtraakte. Dat betekende dus helaas wat Trudy al vaak gewend is: verlies.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten