vrijdag 30 december 2011

1e ronde snelschaken

De voor de catering verantwoordelijke persoon was een groot deel van de dag bezig om zijn triple-A status op oliebollengebied waar te kunnen maken, je zou immers een oliebollentoernooitester kunnen verwachten?! Maar al wie er kwam............?! Misschien een lekke band of een gebroken roeispaan? Of bang om tegen Ernst-Jan Pluim Mentz ingedeeld te worden? Wel wist een Ontspanning-delegatie de goede weg te vinden!
Bij een dergelijk toernooitje heb je mensen met verschillende redenen om deel te nemen. Een aantal gaat echt voor de prijzen, anderen komen vooral voor de gezelligheid, die er altijd ook wel enigszins aan verbonden is. Men is ontspannen bezig en hoeft voor zichzelf niet te presteren. Behalve dus die enkeling.
Bij dit toernooi ging het qua prijzen om plaatsing voor de eindronde van het, zoals het nu genoemd mag worden, snelschaakkampioenschap van Voorne. Voor de finale daarvan kun je je plaatsen door bij de zes besten over 9 partijen te horen. Beide avonden tellen dus, de resultaten worden echter niet bij elkaar opgeteld. Wie nu dus verhinderd was krijgt de donderdagavond voor Pasen nog een herkansing.
De eerste ronde werd er meteen al volop gevochten voor de punten, m.a.w., er waren geen remises te melden. Winnaars waren Ernst-Jan (van Rob van Wijgerden), Jan van Dam (van Peter Derrez), Ad van der Ree (van André Kastelein), Wim van Schie (van Jan van Huizen), Fred van Wieringen (van Wim Noordermeer), Alex van Wieringen (van Dik Roeffel), Bonne Faber (van Leo Stelloo), Simone 't Mannetje (van Jan van Baardwijk) en Frans Troost (van Arie Bliek). Omdat er helaas een oneven aantal was gekomen kreeg Michiel Landman nu een punt cadeau.
In de tweede ronde viel de eerste remise en daar waren Peter en Arie voor verantwoordelijk. Ernst-Jan kandideerde zich meteen voor een finaleplaats door van Bonne te winnen. Verdere kandidatuur werd aangegeven door Jan van Dam (winst op Frans), Ad (versloeg Michiel), Fred (te sterk voor Wim van Schie) en Simone (ten koste van Alex). Van de verliezers wisten Jan van Huizen (Wim Noordermeer), Jan van Baardwijk (Dik Roeffel) en Rob van Wijgerden (Leo Stelloo) hun eerste punt te scoren, terwijl André een punt cadeau kreeg.
Er waren dus nog vijf deelnemers die beide partijen hadden gewonnen en - zoals dat dan hoort - speelden ze zoveel mogelijk tegen elkaar. Ad verloor daarbij van Ernst-Jan terwijl Fred ook zijn derde overwinning behaalde, waarmee Jan van Dam niet echt blij zal zijn geweest. Jan van Huizen tenslotte snoepte een halfje af van Simone. Van de 3 deelnemers, die nog niet hadden gescoord bleven er 2 over, Leo kreeg namelijk een punt cadeau. Het was nog niet het toernooi van Wim Noordermeer, hij bleef maar op 0 staan dankzij Peter, terwijl Dik van Arie verloor.
In de laatste ronde voor de eerste pauze dus het "echte" gevecht om de eerste plaats en die strijd besliste Ernst-Jan in zijn voordeel. Een beeld van dit gevecht op de achtergrond met Jan van Dam als geïinteresseerd toeschouwer. Zoon Alex is duidelijk met andere zaken bezig dan met het presteren van pa Fred. Jan van Dam had zelf verloren van Simone, die daarmee al direct kon weten tegen wie ze in de volgende ronde zou moeten spelen. Ook Ad (via winst op Rob), Michiel (hij won van Wim van Schie) en André (maakte clubgenoot Peter een kopje kleiner) wisten aan te haken bij de top van deze avond. Onderin werden de laatste beide nullen ook weggewerkt want Wim Noordermeer begon aan zijn eindsprint door van Leo te winnen en Dik kreeg ditmaal het punt cadeau.
Nu de dorstige kelen waren gelaafd door het harde werken van Yuri (op de foto in "zijn" domein) moest er nu hard worden gewerkt door de deelnemers terwijl Yuri zijn rust pakte. Hij werd deze avond niet "lastiggevallen" door de bridgers, die blijkbaar een vrije avond hadden gekregen. In ronde 5 moest Simone dus proberen Ernst-Jan beentje te lichten. Dat lukte haar echter niet, terwijl ook Fred aan een neerwaartse spiraal leek te werken dankzij verlies van Ad. André (in zijn jonge jaren al eens snelschaakkampioen van Ontspanning) bleef in de buurt en daarvoor won hij van Michiel. Een speciale partij werd het tussen Jan van Huizen en Bonne. Nadat Jan als eerste het voortouw had genomen verspeelde hij echter die voorsprong door een stuk weg te geven. Dat "vierde" Bonne door remise aan te bieden, een aanbod, dat niet werd geaccepteerd. Had beter wel gedaan kunnen worden want enkele zetten later werd Jan schaak gezet en dat hief hij niet op, zodat Bonne winst claimde. Sneu voor Jan, hoewel het pionneneindspel, technisch gezien, wel verloren was geweest voor hem en hij op tijd gewonnen zou hebben!? Op bijgaande foto is hij nog geamuseerd met de klok bezig, terwijl de strekking van het toernooi enigszins wordt gesymboliseerd door de handdruk van Dik (links) en Leo. Die partij won Leo overigens terwijl Jan van Baardwijk zich even onledig mocht houden met andere dingen dan het schaaktoernooi.
In de zesde ronde dan eindelijk het duel tussen de beide voorzitters. Het ging een hard gevecht worden tussen Ernst-Jan en André dat uiteindelijk op tijd (André was wel zo sportief om toe te geven dat zijn positie op het bord dat ook wel aangaf) werd beslist. Ernst-Jan won dus, had nog slechts 12 seconden over. Simone bleef prima in zijn spoor door van Ad te winnen. Ad had op een gegeven moment nog een kleine halve minuut over (Simone meer dan het dubbele), was aan zet maar leek zijn tijd helemaal vergeten. Dat werd dus ook de directe reden voor zijn verlies. Gelukkig voor hem wist Fred zijn neerwaartse spiraal een halt toe te roepen en dat deed hij middels winst op Michiel. Ook Jan van Dam greep zijn kans en won gedecideerd van Bonne. Ook een laatste kans voor Frans. Daarvoor bracht hij Jan van Huizen weer een verlies toe. Dik werd nog wat steviger op de laatste plaats gedrukt door Peter, die daarmee wat meer afstand van de onderkant nam. Het punt cadeau was nu voor Alex.
Ronde 7 en daarna alweer pauze. Yuri wreef zich al in z'n handen. De kans voor Jan van Dam werd wat kleiner en daar zorgde Ernst-Jan voor terwijl Fred zich op de tweede plaats nestelde door van Simone (die op dat moment die plek bezette) te winnen. Ook de derde plaats raakte ze kwijt, die eiste Ad voor zich op met de winst op Wim van Schie. Simone werd nu gedeeld (samen met André, die remiseerde met Frans) vierde. Een viertal {Jan van Dam, Jan van Baardwijk (gewonnen van Michiel), Frans Troost en Wim Noordermeer (won van Bonne)} bezette daarna de gedeelde zesde plek. Onderin wilden steeds meer afstand van Dik en zijn laatste plaats nemen want Alex won van Arie, Jan van Huizen van Leo en Rob van Dik zelf. Het punt cadeau was voor Peter.
Nog twee ronden en Ernst-Jan haalde zijn achtste winst binnen, ditmaal ten koste van Jan van Baardwijk. Ook Fred won en zette daarmee een streep door de plannen voor een hoge positie van André. Met dezelfde moeite nam hij afstand van Ad omdat Ad tegenover de remisekoning van de avond kwam zitten, Frans haalde zijn tweede remise op rij. Simone had het duidelijk moeilijk met de pauzes, in de eerste ronde na de pauze verloor ze nu van Wim Noordermeer, die sinds de derde ronde (toen 0 uit 3) niet meer had verloren (nu 5 uit 8)! De spelers op de laatste plaatsen verloren beiden weer (kwamen dus duidelijk voor de gezelligheid en de hapjes), Leo van Michiel en Dik van Bonne. Ook Arie vergrootte de afstand met z'n punt cadeau.
Tenslotte de laatste ronde. De eindsprint van Wim Noordermeer werd hier een halt toegeroepen op z'n hoogtepunt, door Ernst-Jan. Ook de nrs. 2 en 3 (Fred en Ad) wonnen, van resp. Peter en Jan van Dam. En ook Simone won, de pauze was immers alweer even achter de rug. Ze hield André op afstand. De eerste salonremise van de avond vond plaats tussen Bonne en Frans. Het punt cadeau was ditmaal voor Rob terwijl Jan van Huizen Dik stevig op de laatste plaats drukte. Ook Leo wist niet te winnen, hij verloor van Alex.
De eindstand na deze eerste ronde ziet er als volgt uit:
Nr.
Naam
Rating
Pt.
W.P.
SB
1
Ernst-Jan
2054
9.0
47.0
47.00
2
Fred
1696
7.0
49.0
33.50
3
Ad
1774
6.5
49.0
32.00
4
Simone
1346
5.5
51.0
27.75
5
Jan van Dam
1784
5.0
50.5
22.50
6
Wim Noordermeer
1479
5.0
45.5
20.50
7
Frans Troost
1616
5.0
41.5
22.50
8
Michiel Landman
1616
5.0
37.0
14.00
9
Jan van Baardwijk
1628
5.0
37.0
13.50
10
André Kastelein
1517
4.5
47.5
17.00
11
Bonne Faber
1653
4.5
40.5
15.00
12
Jan van Huizen
1730
4.5
35.5
14.25
13
Peter Derrez
1600
4.5
35.5
12.25
14
Alex van Wieringen
1686
4.5
31.5
9.00
15
Wim van Schie
1500
4.0
42.5
15.50
16
Rob van Wijgerden
1602
4.0
37.0
7.50
17
Arie Bliek
1329
3.5
33.5
7.25
18
Leo Stelloo
1400
2.0
32.5
1.00
19
Dik Roeffel
1401
1.0
32.5
0.00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten