donderdag 17 oktober 2024

De Willige Dame V1-De Pionier V1

Enkele enthousiastelingen had besloten dat er ook een viertal ingeschreven moest worden. Hun eerste wedstrijd speelden ze op een dinsdagavond in Dordrecht tegen een viertal van De Willige Dame. Hierover schreef Thomas Ammerlaan een verslag.

De eerste wedstrijd van het viertal dit seizoen brengt ons naar de Trinitatiskapel in Dordrecht. Hier mochten wij tegen het viertal van de Willige Dame spelen. Na wat mededelingen en foto’s konden de klokken aan.

De eerste partij die klaar was, was die van Julian. Hij opende met d4 en zijn tegenstander antwoordde daarop d5. Dat het een scherp spel zou worden werd al snel duidelijk. Julian rocheerde namelijk lang en zijn tegenstander kort. Julian wist een mooie opstelling te krijgen met een dame op c2 en een loper op d3. Dit kwam extra goed uit, nadat zijn tegenstander, die zijn loper op g4 had gezet, na h3 nu Lh5 speelde, zodat Julian na g4 een pion wint op g6. Al snel kwam er dan een redelijke aanval aan de koningszijde die zijn tegenstander niet tegen kon houden. En zo was het eerste punt voor De Pionier binnen.

Niet snel daarna kwam het tweede punt binnen voor De Pionier, ditmaal via bord 1. Daar speelde Thomas tegen een opening die hem zeer bekend voorkwam, van zowel wit als van zwart. Hij kreeg dan ook vrij snel een betere positie met een dame op g4 en een loper op h6. Nadat de tegenstander de matdreiging op g7 pareerde met g6 won Thomas de toren op f8. I.p.v. de loper terug te nemen nam zijn tegenstander de pion op h2 met schaak met de loper. Na Kh1 viel er echter niet veel meer te doen en een paar zetten later gaf de tegenstander op.

Een lange tijd later wist ook Martijn zijn partij te winnen. Hij kreeg al snel een positie die je in elk beginnersboek te zien krijgt. Paarden op f6 en c6 en pionnen op e5 en d5, ofwel een erg sterk centrum. Met dit centrum kon Martijn ook toeslaan, nadat zijn tegenstander penningen op de dame wilde ontlopen, waardoor een verloren paardoffer was geforceerd. Het duurde voor Martijn wel een tijd voordat hij alle stuk goed wist te zetten, maar zijn tegenstander gaf na een truckje van Martijn op.

Direct erna hadden Franka en haar tegenstander besloten er een remise van te maken sinds het toch al verloren was voor de Willige Dame. Het was een goede partij van Franka. Een min puntje was dat ze haar e-pion verloor, maar ze kreeg er wel compensatie voor in de vorm van open lijnen voor haar torens op e8 en f8. Haar tegenstander besloot dan ook om niet het initiatief te nemen met de extra pion en dus werd de eindscore ½-3½ voor de Pionier.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten