zaterdag 5 oktober 2024

De Pionier 2-Fianchetto 2 en HHC r.4

Het nieuwe schaakseizoen komt langzamerhand weer op gang. Na het eerste team was nu het tweede aan de beurt om dat seizoen af te trappen. Ook de bekercompetitie is zo'n beetje halverwege, er mag zich weer iemand verheugen in het bereiken van de tweede ronde. Het RSB-verslag is van de hand van Fred van Wieringen en het is heel mooi dat er leden zijn, die zich willen inzetten voor het maken van verslagen!

Donderdag 3 oktober 2024. De eerste RSB-competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen voor De Pionier 2. De tegenstander was Fianchetto 2. Teamleider Sheila de Jonge was vorig seizoen blij met het kampioenschap en het (opnieuw) promoveren naar de tweede klasse. Het team is wel veranderd. Alex van Wieringen (gestopt), Maurits Leentvaar (naar het 1e team), Leo Stelloo (3e team) en Ivan Jansen (buitenland) zijn er uit. Nieuw zijn Albert Bijzitter, Julian Krabbendam, Reinier van der Wende en de ervaren Hans van Calmthout.

Hans wist, direct na het startsein van wedstrijdleider Jan van Dam, een stempel te zetten in zijn partij tegen Youri Verlinde, spelende aan bord 4. Na een goede opening wist Hans via een schaak een kwaliteit te winnen. Toen Hans nog een stuk won kreeg hij de felicitaties van Youri (1-0). Hierover klom Hans zelf even in de pen: Een korte impressie van afgelopen donderdag: Fianchetto 2 was vanavond de tegenstander. Leuk om oude strijders, zoals Bob Hoos en Ben Riksen 78, even de hand te schudden. Ben zei: "Hoe heet jij ook alweer? Dik van der Pluijm?" Nee hoor. Vanavond was Youri Verlinde, de jeugdleider bij Fianchetto, mijn tegenstander. Een pittige tegenstander, ik ken hem van de rapidtoernooien. Maar vandaag had Youri een mindere dag. Op zet 11 speelde hij, tot mijn verbazing ..g6, waarmee hij 12 Pb5 toeliet. Toen slipte Youri andermaal, waarna ..Pc7+ en Pa8x gespeeld kon worden. Om 21:15 uur kreeg ik een ferme handdruk en konden de stukken in de doos.

Aan bord 8 speelde de steeds beter spelende Julian Krabbendam met wit tegen Leon van Toor. Julian en Leon kwamen beiden goed uit de opening, maar langzamerhand kreeg Julian een overwicht in het centrum. Met een goede combinatie wist hij een toren van Leon te winnen. Julian wist dus zijn partij ook te winnen (2-0).

Reinier van der Wende moest het aan bord 2 opnemen tegen de ervaren Ben Riksen. De partij verliep niet helemaal naar de zin van Reinier. In het middenspel wist Ben met schaak een toren te veroveren. Reinier speelde nog wel even door, maar zag uiteindelijk geen kansen meer en gaf op (2-1).

De partij van Albert Bijzitter en Alex van Embden aan bord 3 was mooi om te zien. Het ging tot het einde gelijk op en het werd een moeilijk dame-eindspel. Misschien was het tenslotte toch te moeilijk want er werd tot remise besloten (2½-1½).

Michiel Landman had tegen Erik van den Berg aan bord 5 grote plannen. Toen Erik het paard op f3 sloeg, nam Michiel deze terug met de g-pion. Michiel had nu een open g-lijn. Echter heeft hij hier geen gebruik van weten te maken. Het spel werd op de damevleugel gespeeld. Nadat er een grote afruil had plaatsgevonden had Michiel een dame en een paard, plus losstaande pionnen. Erik had een dame met loper. Hij wist de pionnen en uiteindelijk ook een paard met schaak te winnen. Michiel verloor de partij (2½-2½).Aan bord 5 speelde Fred van Wieringen tegen Kees Sio een gelijk opgaande partij. Fred had in het centrum een losse pion en Kees zetten zijn zinnen op deze pion. Echter, Fred verdedigde goed. Kees bood remise aan, wat door Fred werd geaccepteerd (3-3).

Teamleider Sheila de Jonge had de pech om aan bord 7 tegen Bob Hoos te spelen. Bob heeft 200 ratingpunten meer. Sheila heeft geprobeerd aan te vallen met dame en toren, maar Bob verdedigde goed. Tevens kreeg Sheila zelf ook een aanval te verduren. Bob wist met schaak een toren te winnen. Sheila speelde nog door maar gaf uiteindelijk op (3-4).

De laatste partij tussen Martijn van Dam en Cenk Ergen werd een klapstuk! Beide spelers hadden de partij grotendeels dichtgeschoven. Er was bijna geen doorkomen aan. Cenk bood Martijn remise aan, maar dat kon hij nooit accepteren. Anders werd de totale wedstrijd verloren. Martijn speelde door met een tijd onder de minuut, maar dat zijn we van hem gewend. Cenk had circa 9 minuten en dacht bij elke zet lang na. Ondertussen had hij nog circa 3 minuten en Martijn speelde nog steeds in een tijd onder de minuut en greep nu zijn kans op de h-lijn. Daar wist hij binnen te dringen met schaak en winst van een cruciale pion op a2. Hierdoor kreeg hij de mogelijkheid om met zijn a-pion te promoveren. Zover kwam het niet en Cenk gaf verslagen op. Heel knap gespeeld door Martijn!

De einduitslag werd hierdoor 4 -4, zoals ook te zien op het wedstrijdformulier:

Voor de bekercompetitie kwamen ook twee spelers in actie: Wilco Baartmans en Michael Smalheer. Eén van beiden zou, na twee partijen en misschien nog snelschaken, door mogen naar de tweede ronde. De eerste partij werd al snel gewonnen door Wilco en - na een rustpauze - begonnen ze aan de tweede partij. Die moest Michael winnen, wilde hij verder komen. Maar dat liet Wilco niet gebeuren. Ook in deze partij strafte hij een foutje van Michael genadeloos af, zodat Wilco doorgaat naar de tweede ronde.

Er werd ook gespeeld voor de huishoudelijke competitie. Daarin werd de toppartij die tussen Dik van der Pluijm en Jan van Huizen. Het leek er op, dat Dik veel in de aanval zat en Jan in de verdediging gedwongen werd. Op zeker moment kwam de aanval van Dik met een paard aan de rand op een loper van Jan. Die wilde die loper nog niet kwijt, dus werd hij teruggetrokken. Nu was het de beurt een de dame van Jan om aangevallen te worden en ook zij trok zich terug. Er werden nog enkele pionnen geruild en beiden zagen geen heil meer in verder spelen, dus werd remise overeen gekomen.

Een heel ander geval werd het tussen Jan van Baardwijk en Baris Kinis. In tegenstelling tot wat hij vaak gewend is gebruikte de tegenstander van Jan veel meer bedenktijd/ Jan had nog ruim een uur op de klok terwijl Baris al aan z'n laatste tien minuten bezig was. Had dat lange denken hem dan ook geholpen? Eigenlijk niet want de stelling van Jan zag er beter uit en hij kon de druk op Baris steeds wat verhogen. Dat resulteerde dan ook in het op moeten geven door Baris.

Dan speelde Bonne Faber tegen Maurits Leentvaar en Bonne probeerde zijn geliefde openingspaard van stal te haken. Maar dat paard had even later dekking nodig van zijn soortgenoot. En die soortgenoot werd er juist de oorzaak van dat juist de belangrijke zwartveldige witte loper van Bonne niet kon worden ontwikkeld. Maurits maakte er gebruik van door met paard en loper te slaan op f2, waardoor hij aanvalskansen kreeg langs de f-lijn. Mede door onzorgvuldigheden van Bonne kon hij nu materiaal gaan winnen maar daar wilde Bonne niet meer op wachten en gaf daarom de partij op.

Nog sneller was Wim Noordermeer klaar tegen Bart Westdijk, zodat ze in alle rust konden gaan analiseren waar Wim het verkeerd had gedaan en Bart daar gebruik van hed gemaakt. M.a.w., Wim had de partij verloren.

Hans Maagdenberg kwam z'n tweede partij spelen en werd daarbij ingedeeld tegen Frits van der Veeke. Hans kwam daarbij met een mooie aanvalszet op de proppen toen Frits zijn dame aan ging vallen. Dat bleek een mooie zet te zijn, waarop Frits niet beter wist te vinden dan een torenoffer. Daarna leek die aanval van Hans in schoonheid te sterven maar Hans wist 'm nieuw leven in te blazen, met het gevolg, dat Frits even later op kon geven, wat hij dus ook deed.

Een leuke partij werd het ook tussen Leo Stelloo en Jacques Kokshoorn. maar dan vooral het eindspel, waarin dan weer Leo leek te gaan winnen en dan weer Jacques. Ook zou het nog remise kunnen worden maar beiden leken daar niet voor te voelen. Leo kwam weer on vliegende tijdnood, ditmaal wist hij het vallen van zijn vlag te voorkomen. Toen al het materiaal van het bord was verdwenen, behalve de beide koningen en elk nog een toren kwamen ze toch remise overeen.

Dan tenslotte nog Ellen Akershoek tegen Frits Wilschut en daarin gaven beiden goed partij. Alleen jammer, dat Ellen tenslotte mat in één overzag, wat Frits in de stelling had gebreid/

Dit alles brengt weer een nieuwe tussenstand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten