zaterdag 26 juni 2021

Slotavond

Aan elk seizoen komt een einde, ook aan een corona-seizoen. Dat einde werd niet, zoals anders, gevierd met prijsuitreikingen e.d., wel kwam er een einde aan de serie van schaken zonder competitie. Immers, volgende week gaat het ZAS weer van start en informatie daarover valt elders op deze site te vinden. De maatregelen zijn nog steeds een beetje verwarrend, zoals te zien op de foto.
Vergeleken met vorige week was het aantal deelnemers zo goed als verdubbeld en konden er nu weer twee lange partijen worden gespeeld, hoewel daar wel vijf liefhebbers voor waren. Zodoende werd het aantal rapid-spelers weer oneven. De lange partijen kenden beide toch wel een verrassend slot want Frits Wilschut wist een eerste partij te winnen van Jan van Baardwijk en dat was, aan het partijverloop te zien, eigenlijk niet eens gestolen. Dat was toch wel anders in de tweede partij, tossen Leo Stelloo en Jacques Kokshoorn. Laatstgenoemde wist, gaande de partij, een pion te winnen en het dame-eindspel zou makkelijk voor hem te winnen zijn geweest als die dames geruild zouden worden. Dus paste wit heel goed op zijn tellen en gaf daar niet de gelegenheid toe. Daardoor moesten de pionnen het resultaat gaan brengen en daar bleek wit net iets geraffineerder mee te zijn zodat hij er ten langen leste één van wist te laten promoveren, wat ook het slot van de partij betekende.
De dertien andere aanwezigen hielden zich onledig met het spelen van vijf partijen rapid met bedenktijd van een kwartier. Gezien het aantal deelnemers dus steeds een speler oneven en in de eerste ronde werd dat Wim Noordermeer. Lucas Braam werd gekoppeld aan Thijs van Dam en verloor de partij. Dan speelde Dik van der Pluijm tegen Quint Considine en ook voor Dik was er winst. Dan wist Tycho Kant in deze ronde Jan van Huizen te verslaan, wat ook Jan van Dam deed tegen Michiel Landman. Dan speelde nog Sheila de Jonge tegen Fred van Wieringen (beiden te zien rechts achteraan op de foto) en Fred ging met een punt naar de volgende ronde. De laatste partij was dan tussen Bonne Faber en Jan Straatman en zwart speelde daarbij een niet zo door wit op prijs gestelde opening, met als gevolg dat hij een loper kwijtraakte. Maar een poosje later raakte ook zwart materiaal kwijt, hield echter voldoende over om een winnende positie op touw te zetten. Als je dan daadwerkelijk wilt winnen moet je niet je koning op een torenlijn plaatsen om een vrijpion te gaan ondersteunen. In zo'n geval kan het gebeuren dat je tegenstander winst claimt wegens een onreglementaire zet, wat ook gebeurde.
In de tweede ronde ging de bye naar Jan van Huizen, terwijl Bonne in een valletje trapte tegen Thijs. Hij meende een pion en speelruimte te winnen maar werd verrast door een aftrekaanval - met schaak - op zijn dame, wat dat stuk en de partij dus kostte. De andere uitslagen kenden eigenlijk ook geen echte verrassing, hoewel Dik wel het nodige denkwerk had te verrichten tegen Fred. Maar winst werd daarvoor zijn beloning.
In ronde drie ging de bye naar Sheila en kon het vele denkwerk Dik nu geen punt opleveren tegen Thijs. Jan van Huizen en Jan van Dam voelden elkaar weer eens aan de tand en dat werd door "zwarte" Jan in winst omgezet. Tycho miste tenslotte een goed resultaat tegen Fred en Bonne had ook wel geluk dat zijn tegenstander Quint niet goed overweg kon met het lopereindspel. Beiden hadden op een gegeven moment namelijk nog zes pionnen en het loperpaar, remise leek dus het meest haalbare. Dan moet je echter geen loper kwijtraken via een schaakmoment. Bonne won dus. Lucas won nog van Wim en Michiel van Jan Straatman.
Deze kreeg nu de bye, terwijl vader en zoon Van Dam het tegen elkaar opnamen voor de eerste plaats. De jeugd (Thijs dus) behaalde de overwinning en hoogstwaarschijnlijk plaats één. Sheila kreeg nu met het denkwerk van Dik te maken en bleek daar niet tegen opgewassen. Een hele mooie partij speelden Fred en Bonne in een door beiden waarschijnlijk wel verwachte opening. Maar Fred ging een beetje in de fout bij zijn koningspositie, wat Bonne eerste een belangrijke h-pion opleverde en even later werd Fred gedwongen een kwaliteit te offeren. Toen er wat later nog meer materiaal voor hem verloren ging gaf hij op. Quint won nu van Lucas, Jan van Huizen van Michiel en Wim verloor van Tycho.
In de laatste ronde was Michiel vrij, wat hem dus nog een punt opleverde. Thijs wist ook van Quint te winnen, wat hem dus weer een 100%-score opleverde, terwijl Dik het ook moeilijk had tegen Jan van Dam en tenslotte op moest geven. Bonne bleek zijn kruit al verschoten te hebben en gaf enig materiaal weg tegen Jan van Huizen zodat deze won. Lucas bleek niet opgewassen tegen Fred, terwijl Tycho zich de meerdere toonde van Sheila. Jan Straatman verloor tenslotte nog de vriendenstrijd tegen Wim.
Dit alles leverde onderstaande uitslagentabel op:


Speler

w.

r.

v.

pt.

1

Thijs van Dam

5

0

0

5

2

Jan van Dam

4

0

1

4

3

Dik van der Pluijm

3

0

2

3

4

Jan van Huizen *

3

0

2

3

5

Bonne Faber

3

0

2

3

6

Fred van Wieringen

3

0

2

3

7

Tycho Kant

3

0

2

3

8

Lucas Braam

2

0

3

2

9

Quint Considine

2

0

3

2

10

Sheila de Jonge *

2

0

3

2

11

Wim Noordermeer *

2

0

3

2

12

Michiel Landman *

2

0

3

2

13

Jan Straatman *

1

0

4

1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten