zaterdag 12 juni 2021

De versoepelingen zetten door!

Toch bleek de opkomst kleiner dan vorige week. Daar kun je een breed scala aan redenen voor gaan bedenken, toch kenden de wel aanwezigen een gezellige avond. Uiteraard, gezien de afwezigen, vergeleken met de vorige week, was het iets minder gezellig, daar zal niemand een probleem van gemaakt hebben. Het format was hetzelfde, er kon weer gekozen worden voor een lange partij of voor vijf kortere rapidpartijen (bedenktijd van een kwartier).

Er kozen slechts vier spelers voor een lange partij, wat misschien een reden voor het bestuur zou kunnen zijn de reglementen voor het komende seizoen nog eens door te lichten en te kijken of het format zoals tot nu toe gehanteerd (een aantal ronden lange partijen, afgewisseld met externe competitie en een drietal snelschaakavonden) ook voor verandering in aanmerking komt. Deze avond speelde Jan van Baardwijk tegen Bonne Faber en laatstgenoemde bleek totaal niet bij de les te zijn. Al na 14 zetten gaf hij een loper cadeau in een stelling, waar voor hem verder ook weinig muziek in zat. Dus werd de partij opgegeven en de avond verder gevuld met enkele andere partijen. De andere twee schakers waren Frits Wilschut en Leo Stelloo en zij probeerden zich zo goed mogelijk te vrijwaren van blunders. Zodoende ging het er eigenlijk steeds meer op lijken, dat wit overheersende partij ging worden, maar, zoals een bekende sportzegswijze luidt: de prijzen worden pas na de meet uitgereikt en zo ging het ook hier. Wit leek toch te veel met zijn eigen aanval bezig te zijn en wat minder met die van de tegenstander. Hierdoor bleek hij plotseling mat te staan!

Voor het rapiddeel van de avond weer vijf ronden en 13 deelnemers, dus elke ronde een bye. Maar we werden wel verrast aangezien Arie Bliek, die helemaal uit Limburg mee kwam doen! De bye ging in de eerste ronde naar Sheila de Jonge. Ook viel in die eerste ronde een eerste remise te noteren, tussen Martijn van Dam en Quint Considine. De andere partijen werden allemaal gewonnen door degene, waar dat ook van mocht worden verwacht: Thijs van Dam won van Ad van der Ree, Tycho Kant verloor van Jan van Huizen, Lucas Braam van Peter Derrez, Arie Bliek van Wim Noordermeer en Jan van Dam van Dik van der Pluijm. In de tweede ronde (de bye was voor Martijn) ging Thijs door met winnen, nu, met zwart, van Dik. Nog twee zwartoverwinningen, Ad verloor verrassend van Tycho en Lucas van Jan van Dam. Winst was er voor Peter tegen Sheila, Jan van Huizen tegen Wim en voor Quint tegen Arie. Dan ronde drie met een bye voor Wim. Twee witoverwinningen: Martijn won van Peter en Ad van Lucas. Met zwart wist Jan van Huizen prima te winnen van Thijs, verloor vader Jan van Quint, Tycho van Dik en Arie van Sheila. In ronde vier was de bye voor Peter en viel ook de tweede (en laatste) remise van de avond, tussen Jan van Huizen en Martijn. Weer twee witoverwinningen, Sheila won van Wim en Lucas van Tycho. Met zwart won Dik van Quint, Ad van Jan van Dam en Thijs van Arie. Dan tenslotte de laatste ronde en hierin kreeg Jan van Huizen de bye. Daar was wel weer aan te zien hoe de bye werd bepaald: niet door het indelingsprogramma maar door de indeler, rekening houdend met van wie de minste protesten kon worden verwacht. Het ging er dus meer om een leuke avond te organiseren. Dat lukte prima, zonder protesten rond de vrije ronde. Deze ronde won Dik van Arie, Martijn van Sheila, Thijs van Peter en Tycho van Jan van Dam. Ad verloor van Quint en Wim van Lucas. Deze ronde was dus heel succesvol voor de drie nieuwelingen! Dit alles geeft dus de volgende eindstand:


Speler

w.

r.

v.

pt.

1

Jan van Huizen *

4

1

0

2

Thijs van Dam

4

0

1

4

3

Dik van der Pluijm

4

0

1

4

4

Martijn van Dam *

3

2

0

4

5

Quint Considine

3

1

1

6

Peter Derrez

3

0

2

3

7

Sheila de Jonge *

3

0

2

3

8

Ad van der Ree

2

0

3

2

9

Wim Noordermeer *

2

0

3

2

10

Lucas Braam

2

0

3

2

11

Tycho Kant

2

0

3

2

12

Wim Noordermeer *

2

0

3

2

13

Jan van Dam

1

0

4

1

14

Arie Bliek

0

0

5

0

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten