zondag 6 september 2020

Ronde 1

Alles blijkt weer te moeten wennen, zelfs het schieten van een plaatje op de weer van start gegane clubavond! Maar, ondanks het (te) donkere van de foto is toch goed te zien hoe er wordt omgegaan met coronaregels. Zoals waarschijnlijk veel verenigingen is ook De Pionier zoekende naar de juiste oplossing. Maar de berichten over het vinden van een vaccin er tegen zijn hoopgevend!
Bij De Pionier was er gekozen voor twee rijen van vier tafels tegen elkaar, met een flinke afstand tussen de beide rijen, terwijl ook de catering in de ban was gedaan: ieder diende zijn/haar eigen drinken mee te nemen. De spelers zaten schuin tegenover elkaar en het handen schudden voor en na de partij was uiteraard strikt verboden. Ook het spel op zich kende regels. Ieder diende het eigen materiaal op te zetten en ook het slaan was aan regels gebonden. Wilde men iets slaan, dan moest het stuk, waarmee geslagen zou gaan worden, op het bord naast het stuk, dat geslagen moest worden, geplaatst worden. De "eigenaar" van het geslagene diende dat dan zelf van het bord te nemen. Er mocht bij de andere borden worden gekeken, er moest echter wel ruim afstand worden gehouden, zodat ook dit verslag de nodige hiaten zal kennen, wat wel een beetje jammer is na wat we de laatste maanden gewend waren met het online schaken. Kijken we dan nu naar de gespeelde partijen.
Zoals te zien speelde Jan van Huizen tegen Jan van Dam, meteen een toppartij eigenlijk. Hier leek de jeugdleider van de club meteen goed van start te gaan. Maar "ergens" in de partij moet hij het hebben laten liggen want tenslotte bleek Jan van Dam de partij te hebben gewonnen.
Nog zo'n belangrijke partij werd gespeeld tussen de lijstaanvoerder van het moment, dat het spelen vorig seizoen in de ban werd gedaan, online"grootheid" in alles, wat de afgelopen maanden door De Pionier werd georganiseerd, Thijs van Dam en voorzitter Fred van Wieringen. Maar daar had Fred duidelijk heel veel moeite mee, wat ook goed te zien was aan zijn tijdsgebruik. Thijs had nog maar net een half uur gebruikt toen de klok van Fred al de seconden zichtbaar aan het aftellen was. Dit alles wijst ook al de uitslag aan, Fred moest zijn meerdere erkennen in Thijs.
Lisanne van Huizen had ook weer zin in het spelen van een partij en ze kwam daarbij (schuin) tegenover Leo Stelloo te zitten, die weer op zijn geliefde plekje was gaan zitten, vlak bij een geopend tuimelraampje. Maar die frisse lucht hielp hem totaal niet, misschien zelfs wel het tegenovergestelde daarvan. Want al na een paar zetten had hij zijn lopers enigszins buitenspel weten te zetten en ook het vervolg was niet echt in zijn voordeel. Winst dus voor Lisanne.
Een volgende partij ging van start tussen Dik van der Pluijm en Wim Noordermeer. Daarbij zou Dik de beste kansen moeten hebben, gezien beider laatste rating. Maar om dat te bereiken (wat tenslotte ook zou gebeuren) had hij wel veel bedenktijd nodig. Toch leverde dat het nodige resultaat voor hem op want Wim moest hem op een gegeven moment feliciteren met de winst.
Bonne Faber kwam te spelen tegen Martijn van Dam, die de laatste tijd toch wel vooruit is gegaan. Maar beide spelers leken een hele poos om de hete brij aan het heendraaien te zijn. Martijn gooide toch zijn hele koningsstelling open en daar had Bonne beter gebruik van moeten maken dan hij deed. Op een gegeven moment had hij flink voordeel kunnen krijgen als hij de zwartveldige lopers tegen elkaar zou hebben afgeruild, daarna zou Martijn een dubbele f-pion hebben gekregen, wat een mooi aanvalsobject had kunnen worden. Maar Bonne dacht het leuker te kunnen doen en plaatste zijn loper naast die van Martijn, op e3. Even later ruilde Martijn zijn loper op h2 tegen een paard en een poosje later ruilde Bonne, redelijk verplicht, zijn loper tegen een paard van Martijn, op f4. Nu werd Martijn sterk op de zwarte velden, wat even later een matdreiging ging betekenen. Daar verkeek Bonne zich tenslotte op, wat hem een toren en de partij ging kosten.
De laatste partij ging tussen Sheila de Jonge en Alex van Wieringen. Daarbij had Sheila al haar niet geringe schaakcapaciteiten nodig om zich Alex van het vege lijf te houden. Maar toch bleken al die capaciteiten onvoldoende, aan het eind van de avond had Alex gewonnen.
Dit alles geeft de volgende eerste tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten