woensdag 20 mei 2020

Shah Mata-s.v. De Pionier

Het digitale virus breidt zich steeds meer uit, er worden nu ook al wedstrijden tegen andere clubs gespeeld. Omdat er via enkele leden een band is met de Rotterdamse vereniging en het eerste team, voor de uitbraak van dat andere virus, van hun tweede team had verloren, werd er een revanchematch gespeeld met deze club. Beiden hadden toch wat problemen met het samenstellen van een team (dezelfde teams zouden het mooiste zijn geweest), toch  speelden nog 7 spelers "van toen" ook nu mee.
Het mooie van het podium, waarop deze wedstrijd (ook) werd gespeeld is wel dat men het verloop van een partij kan volgen en die partij ook later naspelen. Nu echter bleek ook dat anders, je moest steeds opnieuw de wedstrijd aanklikken om te zien of er iets veranderd was en ook konden er geen partijen nagespeeld worden (behalve van bord 1!?). Het speeltempo was overigens 15 min. en 10 sec. per zet er bij. Per bord speelde ieder 2 partijen. Dus in dit verslag eigenlijk alleen maar aandacht voor de beide partijen aan bord 1. Daar speelden TheHistoryTeacher en Bram1959 (voor Shah Mata). De eerste partij had een evenwichtig verloop, totdat wit op zeker moment een pion kon winnen (zie bovenste diagram) met Lxd5. Hij koos er echter voor om eerst meer zekerheid in te bouwen met e3-e4. Maar daarna kwam die pionwinst er toch via zetverwisseling. Wit kon zijn vrijpion opspelen en even later bood zwart loperruil, wat de uitslag toch wel versnelde. Hij kwam in tempodwang, zou, op termijn, nog meer pionnen verliezen en gaf daarom op. Ook de tweede partij had in het begin een normaal en goed verloop. Wit probeerde daarbij een open h-lijn te krijgen, waar zwart dus niet in trapte. Maar hij maakte even later wel een fout (zie onderste diagram) door wit de kans op een combinatie te geven met het spelen van ...;Df8?! Wit wist nu met Pxe4! een pion te winnen, liet echter later zijn voordeel weer glippen door, toen zwart inmiddels zijn dame op h5 had staan en nu c7-c5 speelde, niet de betere pionnenstelling vast te houden met het aanbieden van dameruil door De2 te spelen. Even later kwam er nog een kans voor hem, toen hij (na ruil van één stel torens) de g-lijn bezette met toren en dame. Nu bood zwart dameruil met ...;Dg6 en dat nam wit aan. Maar voor zwart zou eerst ruil van zijn loper tegen het witte paard beter zijn geweest, daarna kon dameruil altijd nog. Hierna werden de laatste torens geruild, wat zwart eigenlijk ook beter niet had gedaan, en ging zwart op jacht naar een nieuwe dame. Wit kroop daardoor te diep in zijn schulp, hij speelde Le2, had echter sterker Lb7 kunnen spelen. Nu wisten beiden een nieuwe dame te halen en forceerde wit tenslotte een (technische) remise wegens gebrek aan matpotentieel voor zwart.
Over de andere partijen dus geen commentaar. Wat echter wel leuk is, is het commentaar op de site van Shah Mata, waar gezegd wordt dat zoiets dè manier is om een vereniging levend te houden! Met de oproep aan een ieder om de club gezelschap te gaan houden op de site chess.com. Hier sluiten we ons als De Pionier graag bij aan!
Tenslotte het wedstrijdformulier, waarbij de gebruikte ratings de laatst bekende zijn.

Shah Mata 1795 - s.v. De Pionier 1827 6½-9½
1 Bram1959 1974 - TheHistoryTeacher 2297 ½-1½
2 FrankavanVlokhoven 1744 - THVD 1807 0-2
3 Valentine1966
- DrsD2020 1779 0-2
4 Theo1958 1862 - JaapSantifort 1730 2-0
5 chriswillemse 1667 - ook-dat-nog 1738 1-1
6 Talentje1985 1946 - jan_van_huizen 1740 2-0
7 Marmenzel 1508 - thelostrook 1697 0-2
8 pauluzz 1864 - WillemJanTanis
1-1

1 opmerking:

Simplex+ zei

Super leuk om te lezen.

Een reactie posten