zondag 29 december 2019

Kerstsnelschaaktoernooi

Het werd opnieuw een mooi toernooi met een bijzonder goede opkomst. Het (b)lijkt dan ook de moeite waard deze traditie in ere te houden, niet alleen wegens die opkomst. maar ook wegens de schaaksterkte daarvan! Dit is dan ook de bedoeling voor de donderdagavond vòòr Pasen, zet dus ieder die datum in je agenda!
Ook een beetje traditie is het eigenlijk al, om een verslag over een dergelijk toernooi te beginnen met alle resultaten uit de eerste ronde en daarmee de spelers een beetje voor te stellen. Eén van de favorieten voor het grootste eindapplaus was eigenlijk Ricardo Klepke, ook de speler met de hoogste rating. Hij mocht deze ronde aan de bak tegen Frans Troost, een speler, die zijn pionnen als het ware aan de wilgen heeft gehangen en daardoor niet meer zoveel routine heeft. Maar de reden voor zijn verlies nu zal toch meer de sterkte van Ricardo zijn. Steeds meer doet Thijs van Dam van zich spreken de laatste tijd, vooral door het winnen van diverse jeugdtoernooien. Nu werd hij gekoppeld aan de tweede op rating, oud clubkampioen snelschaken, Ernstjan Pluim Mentz. Daar bleek Thijs toch nog een stapje tekort voor te komen. Ook iemand met een hogere rating is Ronald Sparreboom en dat liet hij ook wel blijken tegen Bonne Faber, die al snel begon met een vingerfout door niet zijn bedoelde paard naar f6 te spelen maar z'n f-pion. Desondanks wist Bonne er toch nog een goede partij van te maken maar het gat voor zijn koning was meer dan voldoende voor verlies. De eerste verrassing was er voor Michiel Landman, die in actie mocht tegen eerste team speler Mark van Putten. Hoe hij het klaarspeelde is alleen aan beide spelers bekend, Michiel won wel. Nog een kleine verrassing want Sjaak Nagtegaal verloor van Mark Lagendijk, terwijl Martijn van Dam een slechte reeks inluidde voor Hans van Calmthout, die - vooral voor de pauze - problemen had met het tempo. Een regelmatige uitslag kwam tot stand tussen Ad van der Ree en Sheila de Jonge want Ad won.  Ook het begin van een lange serie werd het verlies van Leo Stelloo tegen Dik van der Pluijm. Leo had zijn aversie tegen het speeltempo opzij gezet, zou hij daar toch een beetje spijt van krijgen? Die aversie heeft Jan van Huizen niet en dat bleek ook wel in zijn partij tegen Gerard van der Velde, die hij met winst afsloot. Ook Wim Noordermeer moest er even in komen, hij verloor van Rik Verheij, terwijl Jan van Dam weinig moeite had met Ronald van Velzen. Misschien had de vrije zaterdag ermee te maken, André Dijkxhoorn kon weer eens een hele avond komen schaken en daar wist Jaap Santifort van te profiteren door van hem te winnen. Voorzitter Fred van Wieringen was nog maar nauwelijks van zijn openingsspeech hersteld toen Kees Breen tegenover hem kwam zitten, dat herstel kwam echter, helaas voor Kees, voor het einde van de partij, met dus winst voor Fred. Dan, als laatste van de eerste ronde, was er de partij tussen Casper Verbeek en Alex van Wieringen, een partij, die Alex wist te winnen.
Alle 28 deelnemers zijn nu de revue gepasseerd, nu kan er dus meer gekeken worden naar het klassement. En dat klassement begint zich nu zo langzaam aan op te delen in een kopgroep, een peloton en een achterhoede. Laten we die groepen dan een beetje volgen.
In de kopgroep nestelen zich natuurlijk de spelers met de hogere rating en/of de betere snelschakers. Daar hoort Ricardo natuurlijk bij, hij speelt nu met zwart tegen Jan van Dam en ook deze partij wint hij. Ook Ernstjan is deel van de kopgroep en hij verslaat deze ronde Fred. Ook voor de derde is er winst want Jaap blijkt niet opgewassen tegen Ronald Sparreboom. Dan belanden we in het peloton en daarin doet Ad kopwerk door van Alex te winnen, terwijl Dik aan Michiel bewijst dat je niet zomaar uit de wind gezet kunt worden.
Het is op dit moment nog een groot peloton, waar eigenlijk nauwelijks nog verrassingen zijn te melden, of het zou het verlies van Rik tegen Martijn moeten zijn. De achterhoede wordt gevormd door, in eerste instantie, Kees, die Thijs tegenover zich krijgt. Thijs hoort niet in de achterhoede thuis en dat bewijst hij aan Kees. Wel twee spelers uit die achterhoede zijn Bonne en André, waarbij eerstgenoemde het geluk heeft dat zijn tegenstander, na stukwinst, niet snel genoeg ziet hoe het verder af te maken en dus totaal onverdiend verliest. Sheila en Casper dragen samen de rode lantaarn maar Sheila brandt er haar vingers aan en laat hem aan Casper over.
In de derde ronde doen Ricardo en Ernstjan wat er van hen verwacht mag worden: winnen. Dat doet Ricardo van Ad en Jan van Huizen verliest van Ernstjan. Maar Ronald Sparreboom laat een steekje vallen door niet verder te komen dan remise, tegen Dik. In het peloton heerst een gespannen vrede, een beetje verstoord door Hans en Rik, die beiden met zwart verliezen. Rik doet dat van Thijs, wat niet zo'n grote verrassing is, maar dat Hans op tijd van Frans verliest is dat eigenlijk wel. In de achterhoede valt de eerste remise van de avond te noteren. André weet Gerard keurig een halfje af te snoepen. Wim twijfelt enigszins of hij nu in het peloton of in de achterhoede thuishoort door zijn overwinning op Kees, terwijl Ronald van Velzen en Casper dat gevoel iets sterker hebben, hoewel Casper wel een punt aan zijn niet bestaande totaal weet toe te voegen.
Ronde 4 geeft heibel in de kopgroep. Ernstjan en Ricardo mogen tegen elkaar bewijzen wie de grootste rechten krijgt op de mogelijkheid om, als eerste, het zegegebaar mag maken bij het overschrijden van de eindstreep. Dat voorrecht gaat naar Ricardo, hoewel hij wel enigszins lijkt te ontsnappen omdat Ernstjan zijn iets betere stelling niet binnen de tijd weet af te maken. Hier profiteert Ronald Sparreboom van door een plekje op te schuiven middels een zwarte overwinning op Sjaak. Dik lijkt zich wat thuis te gaan voelen in de kopgroep, waardoor hij van Jan van Huizen weet te winnen. In het peloton houdt men zich rustig, of het zou de remise tussen Hans en Thijs moeten zijn die enig roet in dat eten gooit. Ook het verlies van Alex tegen Wim is een beetje een verrassing en Wim lijkt nu zekerder van zijn plek in het peloton te worden. In de achterhoede zijn er drie recht-toe-recht-aan overwinningen: Casper wint van André, Gerard van Ronald van Velzen en Kees van Leo.
De laatste ronde voor de pauze en daarin gebeurt weer het een en ander in de kopgroep. Geen verrassing is de winst van Ricardo op Dik, die daarmee zijn thuisgevoel enigszins hypothekeert, terwijl Ronald Sparreboom weet te winnen van Ernstjan om zodoende tweedracht in de kopgroep te zaaien. De sprong van het peloton naar de kopgroep proberen Jan van Dam en Mark van Putten te maken maar alleen Jan slaagt daarin met dus winst tegen Mark. Terug in het peloton blijken de Van Dam's het goed te doen deze ronde want Martijn wint van Ad en Thijs van Jaap. Wim moet zijn opmars bekopen met verlies tegen Sjaak en Fred lijkt tegen Casper te zeggen "wat doe je hier eigenlijk" en wijst hem aldus terug naar de achterhoede. Achter in het peloton een tweetal redelijke verrassingen want Gerard wint van Mark Lagendijk en Bonne mag de hele avond van geluk spreken dat Hans weer te veel tijd nodig heeft voor zijn zetten. Michiel en Alex zijn inmiddels in de achterhoede beland en Michiel wil daar zo snel mogelijk weer uit en wint de partij daarom. André verliest van Kees en Ronald van Velzen wint van Leo.
In de nu volgende pauze mag bardame Bonnie de Jonge zich bewijzen, ze vervangt Reina, die andere zaken aan haar hoofd heeft. Maar Bonnie weet zich perfect van haar taak te kwijten, waarvoor dank!
Maar we kwamen toch voor het snelschaken en dus verhuizen de flesjes en de glazen om 22.00 uur naar de zijkanten van de tafels, er moet weer geschaakt worden.
Dat moet dan gebeuren in de zesde ronde en zou daar nog ergens verandering komen? In elk geval niet wat de eerste plaats betreft, hoewel, als het nog zou gebeuren, dan zou het nu moeten zijn, als Ronald Sparreboom in actie gaat komen tegen Ricardo. Maar ook Ronald slaagt er niet in om een resultaat tegen hem te scoren. Dik en Jan van Dam hebben zich ook in de kopgroep genesteld en willen daar, lijkt het wel, koste wat kost in blijven. Ze spelen dan ook remise. In de volgende partij gaat het er ècht om wie in de kopgroep blijft en dat lijkt Mark van Putten niet te zijn want hij verliest van Thijs, die zich dus vanuit de achterhoede en door het peloton naar de kopgroep heeft gespurt! Nu blijkt Ernstjan teruggevallen naar het peloton maar dat is toch een beetje zijn eer te na en daarom wil hij nu winnen van Martijn, wat ook lukt. Ook teruggezakt was Ad, nu gaat hij toch weer een beetje klimmen dankzij winst op Fred. Het gedeelte voor de pauze was niet dat van Rik, hij wil het nu beter doen en weet daartoe te winnen van Sjaak. Ook weer een remise en wel tussen Jaap en Jan van Huizen. Enkele spelers probeerden zich in het peloton te vestigen vanuit de achterhoede. Dat lukte niet aan Kees, wegens zijn verlies van Frans, terwijl Casper zich gelukkig mocht prijzen wegens het overzien van mat-in-één door Bonne. In de achterhoede vinden we nu enkele van de tevoren hoger verwachte spelers, waaronder Hans. Maar hij moest daar blijven, hij verloor van Michiel. Ook Alex zou je daar op voorhand niet verwachten, hij probeerde zijn positie wel te verbeteren door van Ronald van Velzen te winnen. Een partij echt in de kelder van het toernooi was die tussen Leo en André en André wist te winnen.
Voor ronde zeven kwamen weer enkele belangrijke partijen langs, Ricardo won van Thijs, Jan van Dam verloor van Ronald Sparreboom en Dik van Ernstjan. Hiermee werd dus de volgorde een beetje in ere hersteld. Daarvoor was de partij tussen Ad en Rik ook van belang en Rik leek zich helemaal hersteld te hebben van zijn dip uit het begin, ook deze partij wist hij te winnen. Jan van Huizen stak een waarschuwende vinger op tegen Casper, met de waarschuwing dat wie hoog klimt (waar Casper dus mee bezig leek) diep kan vallen. Jan won dus. Ook weer een remise deze ronde en wel tussen Fred en Sheila. Michiel, Martijn en Kees probeerden alle drie uit de buik van het peloton op te klimmen, slaagden daar deze ronde geen van drieën in door van resp. Mark Lagendijk, Gerard en Alex te verliezen. Helemaal in de achterhoede waren nu Wim en Bonne beland en Wim drukte Bonne daar wat dieper in. Ronald van Velzen won weer eens, nu van André terwijl Leo zijn volgende partij verloor want Hans lette nu goed op zijn tijd.
In ronde 8 was het de beurt aan Rik om te proberen Ricardo beentje te lichten maar ook Rik slaagde hier niet in. Ook Ronald Sparreboom en Ernstjan wonnen opnieuw, nu van Jan van Huizen en Jaap. Thijs hing aan de staart van de kopgroep, probeerde daar wat vastere voet te krijgen en won daarom van zijn vader. De beide Marken uit dit toernooi kenden nu een verschillende ronde, Mark van Putten won van Dik en Mark Lagendijk verloor van Ad, terwijl Gerard zijn beste beentje voor zette tegen Fred, wat voldoende bleek om de partij te winnen. Dan, op de grens van peloton en achterhoede was het een slechte zaak voor de witten, Sheila verloor van Frans, Casper van Sjaak, Alex van Martijn, Wim van Michiel en André van Hans. Dan speelde Ronald van Velzen nog remise tegen Kees en won Bonne van Leo.
Dan de laatste ronde, met twee spelers, die alle ronden hetzelfde resultaat hadden bereikt: Ricardo en Leo. Zou daar nog verandering in komen? Niet voor Ricardo, nu won hij van Mark van Putten, maar wel voor Leo want Wim wist het niet tegen hem te bolwerken. Of zou er een beetje medelijden in het spel zijn geweest? Waarschijnlijk niet, zo is Wim niet?! Voor de tweede plaats in de eindranglijst speelden Thijs en Ronald Sparreboom tegen elkaar en besloten tot remise. Ad verloor van Ernstjan en Jan van Dam van Rik, terwijl Jaap afrekende met Gerard. Jan van Huizen had het deze laatste ronde niet meer, hij verloor van Michiel, terwijl Sjaak van Martijn wist te winnen. Dik was, voor zijn blazoen, wat te laag gezakt en kwam daar Mark Lagendijk tegen, van wie hij wist te winnen. Fred won van Frans, net als Hans van Sheila. Ook Bonne had dik moeten winnen tegen Ronald van Velzen, echter op het moment, dat hij al het materiaal van Ronald had geslagen en hem ook mat zette, viel zijn vlag dus werd het remise wegens gebrek aan matpotentieel voor Ronald. Dan verloor André nog van Alex.
De toernooitabel zag er als volgt uit:
nr.
naam pt. w.p.
S.B.
1
Ricardo 9.0 49.5
49.50
2
Ernstjan 7.0 50.5
34.50
3
Ronald Sparreboom 7.0 50.0
35.50
4
Thijs 6.0 52.0
30.25
5
Rik 6.0 45.5
26.50
6
Jaap 5.5 44.5
22.26
7
Dik 5.0 47.0
20.25
8
Ad 5.0 46.0
20.00
9
Mark van Putten 5.0 43.0
18.50
10
Michiel 5.0 41.5
21.00
11
Sjaak 5.0 41.0
18.50
12
Jan van Dam 4.5 48.0
17.50
13
Jan van Huizen 4.5 44.5
17.75
14
Fred 4.5 39.5
16.25
15
Gerard 4.5 35.5
16.25
16
Hans 4.5 31.5
12.00
17
Martijn 4.0 46.5
19.50
18
Frans 4.0 44.0
14.50
19
Mark Lagendijk 4.0 40.0
16.50
20
Alex 4.0 33.0
11.00
21
Sheila 3.5 35.5
10.75
22
Bonne 3.5 31.5
8.00
23
Kees 3.5 30.0
7.00
24
Wim 3.0 36.5
11.00
25
Casper 3.0 33.0
8.00
26
Ronald van Velzen 3.0 29.5
6.00
27
André 1.5 32.5
3.25
28
Leo 1.0 32.5
3.00
Maar dit was nog niet alles want Sheila had er voor gezorgd, dat er voor iedereen een prijsje was en zo moest Fred nog een keer in touw om iedereen, op volgorde van bovenstaande tabel, naar de tafel met prijzen te roepen, waar men dan een prijsje mocht uitzoeken. Een geslaagd toernooi dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten