zaterdag 3 augustus 2019

ZAS ronde 5

We zitten al weer halverwege dit zomeravondtoernooi! Het aantal deelnemers gaf de vorige ronde even een dipje, nu, ondanks het feit, dat er enkele vaste spelers vakantie aan het vieren zijn, lijkt men het plezier in het Pionier-format weer wat teruggevonden te hebben. Maar toch weer een oneven aantal voor het snelschaken.
De avond begon voor Bonne Faber wel prettig (of juist niet?!) gezien het feit, dat hij deze ronde vrijgeloot werd. Maar dat was niet zo spannend, spannender werd het, omdat de twee grootste kanshebbers op de eerste plek, Daniel Zevenhuizen en Ricardo Klepke, deze ronde al meteen tegen elkaar werden ingedeeld. Ze maakten er inderdaad een spannend gebeuren van en Ricardo toonde zich de sterkste van het moment. Ook zijn er over de deelnemers nog meet verheugende feiten te vertellen: een zichzelf al vele jaren op non-actief gezette ex-Pionier, Rob van Wijgerden, kwam zijn opwachting maken en had er duidelijk wel weer zin in! Dat mocht hij meteen bewijzen, tegen Ad van der Ree en die tegenstander bleek voor Rob nog even een brug te ver. Ook verheugend was, dat er weer een speler was, die voor de eerste keer kennis wilde maken met het ZAS en Leo Brands mocht dat proberen tegen Peter van Herp, die - al eerder deze aflevering - ook voor de eerste keer kwam (het werd nu zijn derde keer) en Leo startte het toernooi met een overwinning. Er werden deze ronde zeven partijen met wit gewonnen (naast de al genoemden won Jan van Genderen van Casper Verbeek, Michiel Landman van Sheila de Jonge, Mark Lagendijk van Thomas Panneman, Kees Breen van Arie Bliek en Martijn van Dam van Tim van der Hart) en vijf met zwart (Sjaak Nagtegaal verloor nog van Thijs van Dam en Fred van Wieringen van Jan van Dam).
Ook ronde twee kende zeven winnaars met wit (Mark won van Wim, Thijs van Michiel, Ad van Kees, Jan van Dam van Martijn, Thomas van Rien en Ricardo liet aan Leo zien dat er sterkere spelers waren gekomen dan Peter). Geen vijf overwinningen voor de zwarten deze ronde, er was namelijk één remise en wel tussen Tim en Fred. Waar het punt wel naar de zwarten ging was bij Bonne tegen Jan van Genderen, bij Sheila tegen Sjaak, bij Peter tegen Daniel en bij Arie tegen Rob. Vrijgeloot was deze ronde Casper.
Dit bracht een derde ronde met nog zes spelers met twee punten, die dus tegen elkaar speelden. Daarbij waren de witten opnieuw de sterksten: Ricardo won van Mark, Jan van Genderen van Ad en Thijs nam vader Jan weer figuurlijk over de knie. Het punt cadeau was overigens voor Sheila. Het ging ook de goede kant op met de remises, er kwamen nu al twee uit de bus: Rob tegen Casper en Martijn tegen Fred. De grootste verrassing deze ronde zou je misschien de overwinning van Rien op Arie mogen noemen.
Ronde vier kende nog drie spelers met de maximale score en daar bleven twee van over want Jan van Genderen verloor van Ricardo en Wim (twee punten) van Thijs. De remise uit deze ronde was tussen Ad en Sjaak, die helemaal verrast was, dat Ad nog met een eeuwig schaak uit zijn omklemming weg wist te komen. Onderin nog twee spelers zonder score en van hen wist Arie van Peter te winnen. Nog een moeilijke partij zal Jan van Dam tegen Daniel zijn geweest, Daniel wist echter wel te winnen
Nog één ronde voor de pauze en daarin werd zo'n beetje al duidelijk, wie het toernooi zou winnen want Ricardo versloeg Thijs. Voor plek plek twee, die waarschijnlijk zou gaan bestaan uit spelers met vier punten (net als Thijs) deden Michiel en Daniel goede zaken, ze wonnen van resp. Jan van Genderen en van Tim. Peter kreeg eindelijk een punt, die was echter wel cadeau. De onderste plekken werden bezet door spelers met één punt en dat waren Rien, die van Casper verloor, Sheila, die van Arie won en Kees bleef op één punt steken, hij verloor van Rob.
In de nu volgende pauze werd bekendgemaakt hoe de prijzen zouden worden verdeeld en om te vieren, dat het deelnemersrecord van deze aflevering van het ZAS werd geëvenaard (23), werd ook een vierde prijs in het vooruitzicht gesteld. De prijzen mochten dan later worden opgehaald door de spelers, die als eerste, zevende, veertiende en eenentwintigste zouden eindigen.
Ook de ranglijst was beschikbaar, iedereen kon dus zien wat er in de volgende ronde gespeeld diende te worden. Dat werd moeilijk voor Michiel, hij mocht nu proberen er iets van te maken tegen Ricardo. Er iets van maken deed Michiel wel, Ricardo maakte er, helaas voor Michiel, iets meer van en lag daarom dus perfect op koers voor die eerste plek. Een belangrijk gevecht voor plek twee vond plaats tussen Thijs en Daniel. Beiden hadden vier punten aan het begin van de partij, Thijs bleef daar echter op staan en Daniel stevende daarom door naar plek twee. Voor de derde plek, na Daniel, leek Ad goede zaken te doen door van Leo te winnen, terwijl Tijs, met zijn vier punten, gezelschap krreg van Sjaak, die remiseerde tegen de vader van Thijs en ook van Jan van Genderen, die won van Rob. Onderin deden Sheila en Thomas een slechte zaak, beiden hadden twee punten en beiden verloren, resp. van Martijn en van Wim. Wie wel goede zaken deed was Bonne door van Peter te winnen. Kees bleef onderin dobberen, hij verloor van Rien, terwijl het gratis punt ditmaal voor Arie was.
Om de eerste prijs in de wacht te slepen moest Ricardo nog wel de nodige klippen omzeilen en de eerste daarvan was Ad. Het lukte goed voor Ricardo. Daniel bleef inderdaad tweede, hij won van Jan van Genderen, terwijl Sjaak goede zaken deed voor plek drie door van Michiel te winnen. Maar ook Thijs bleef op koers, hij won - met zwart - van Martijn. Het gevecht tussen Mark en Jan van Dam ging er om om enigszins bij te blijven en Jan won dat gevecht. Onderin wist Tim te winnen van Casper en ook Rob deed goede zaken, hij versloeg Sheila. Arie werd door Thomas gedwongen om onderin te blijven door zijn verlies, terwijl Rien weer wat meer naar boven kon kijken door van Peter te winnen. Ook was er nog een remise, tussen Bonne en Leo en tenslotte werd Kees vrijgeloot.
In ronde acht verloor Sjaak - uiteraard ben je geneigd te zeggen - van Ricardo en Ad van Daniel zodat plek drie enigszins werd beslist door het verlies van Fred tegen Thijs. Jan van Dam won van Jan van Genderen, terwijl Michiel en Tim remise speelden. Meer onderin won Sheila van Wim en Casper van Arie. Peter bleef op dat ene punt staan, hij verloor van Kees, terwijl Thomas nu een punt cadeau mocht krijgen.
In ronde negen stoomde Ricardo gewoon door, hij versloeg nu Jan van Dam, terwijl Daniel korte metten maakte met Sjaak. Thijs nestelde zich wat vaster op plek drie door van Bonne te winnen. Fred verloor van Ad, die, samen met Martijn (gewonnen van Michiel), een gooi deed naar de plek "best of the rest". Twee remises deze ronde, tussen Rob en Rien en tussen Kees en Casper. Arie verloor van Leo en Peter kon maar geen partij winnen, nu verloor hij van Sheila, terwijl Wim het punt cadeau kreeg.
Dan de tiende en laatste ronde, waarin Martijn het slechtoffer werd van Ricardo, die met een perfecte 100%-score de avond sierde! Tweede werd Daniel door met zwart van Leo te winnen! Als derde eindigde Thijs, die, ook met zwart, van Ad won. "Best of the rest" werd Jan van Dam via winst op Tim. Onderin bleef Peter op één punt steken door - met zwart - van Rob te verliezen, terwijl het punt cadeau deze ronde voor Rien was.
De eindstand kun je in de tabel hieronder vinden:
1
Ricardo
10.0
59.5
59.50
2
Daniel
9.0
56.5
46.50
3
Thijs
8.0
61.0
42.00
4
Jan van Dam
6.5
63.5
34.00
5
Jan van Genderen
6.0
60.0
30.00
6
Ad
5.5
61.0
25.50
7
Martijn
5.5
57.5
25.25
8
Bonne *
5.5
44.0
16.25
9
Sjaak
5.0
65.0
26.00
10
Mark
5.0
53.5
21.75
11
Tim
5.0
50.0
19.50
12
Wim *
5.0
44.5
17.50
13
Thomas *
5.0
44.5
15.50
14
Rob
5.0
42.5
16.00
15
Sheila *
5.0
37.5
12.50
16
Rien *
5.0
35.0
11.50
17
Michiel
4.5
59.5
23.00
18
Leo
4.5
53.0
15.75
19
Fred *
4.5
49.5
16.75
20
Casper *
4.0
41.5
11.25
21
Kees *
3.5
38.0
5.00
22
Arie *
2.0
38.0
1.00
23
Peter *
1.0
40.5
0.00
Als je goed hebt opgelet kun je dan meteen constateren dat de prijzen mochten worden opgehaald door Ricardo (1), Martijn (7). Rob (14) en Kees (21). De volgende ronde (8 augustus) zal dan in het teken staan van rapidschaak met een bedenktijd van een kwartier per persoon per partij. Hopelijk dan tot 8 augustus!

De tussenstand van het ZAS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten