zaterdag 27 juli 2019

ZAS ronde 4

Gelukkig stond er geen snelschaken op het programma! Anders zou iedereen de hele avond met het (angst?)zweet op het voorhoofd gezeten hebben. Slechts 3 partijen hoefden er gespeeld te worden maar het weer zal best wel behoorlijk invloed op de opkomst hebben gehad. En de vakanties natuurlijk.
Voor Bonne Faber begon de avond heel moeilijk, tegen Ricardo Klepke zou hij normaliter nauwelijks een kans krijgen. Dat bleek dan ook wel in de partij, hij werd - zo op het oog probleemloos - in zijn schulp teruggedrongen. Maar de werkelijke verrassing vond plaats tussen Fred van Wieringen en Rien van der Molen. Rien leek boven zichzelf uit te stijgen en bleek daarmee relatief snel een stuk meer te hebben dan Fred. De Pioniervoorzitter probeerde nog wel ijzer met handen te breken, Rien bleek niet te breken en startte dus uitstekend met deze winst! De verdere partijen werden allemaal zo'n beetje gewonnen door degene, waar je dat ook van zou verwachten, Peter van Herp verloor van Sheila de Jonge, net als Wim Noordermeer van Thijs van Dam en Kees Breen van Jan van Dam. Wim van Schie hield het blazoen van de witten hoog tegen Frits van der Veeke en Lisanne van Huizen deed hetzelfde tegen Casper Verbeek. Ook nu was het opgekomen aantal oneven en daar kreeg Jan van Huizen een punt voor cadeau.
Bijna meteen door met de volgende ronde, de laatste partij uit de eerste ronde had bijna de volledige speeltijd geduurd! Toch had Fred daar nog verloren. In ronde 2 kreeg nu Ricardo het opkomende jeugdtalent Thijs tegenover zich. Maar Thijs, die, als hij wel eens een prijs uit mag zoeken, steevast een stappenboekje uitkiest, is nog niet zover, dat hij een speler als Ricardo kan verslaan. Het tweede punt voor Ricardo dus. Een vorige ronde had Sheila al van Jan van Dam gewonnen, nu lukte haar dat echter niet, hoewel ze wel een heel eind kwam. Maar Jan vlocht een matnet met een fraaie minorpromotie en zette haar toen met dame en twee paarden mat. Jan van Huizen toonde zich te sterk voor Wim van Schie, terwijl opnieuw een treffen tussen Rien en Lisanne uit de indelingscomputer kwam rollen. Was de adrenalinehoeveelheid van zijn overwinning in de vorige ronde nog onvoldoende weggezakt bij Rien? Feit is dat hij nu van Lisanne verloor. Bonne leek nog een beetje van de kook na zijn verdiende nederlaag in die eerste ronde, nu speelde hij tegen Fred, die ook wat van slag leek in de partij want Bonne wist een mooie positie op te bouwen. Maar als je dan wilt winnen moet je niet één van je torens op dezelfde diagonaal zetten als waar je koning op staat terwijl je tegenstander een loper heeft met dezelfde kleur als de velden van die diagonaal. Op zich misschien niet zo erg als die loper niet op die diagonaal kan komen, hier was dat echter wel het geval. Bonne was daar zo beduusd van dat hij meteen opgaf, hoewel Fred dat nog niet nodig vond. Wim Noordermeer wist van Kees te winnen, terwijl de eerste remise ook op het uitslagenformulier kwam, een remise tussen Frits en Peter. Deze ronde was het punt cadeau voor Casper.
Geen pauze, dus meteen verder met de laatste ronde. Daarin kwam eindelijk de partij tussen vader Jan van Huizen en dochter Lisanne. Jan had geen medelijden met zijn dochter, hoewel het wel een hard gevecht werd en de vakantie voor de familie Van Huizen daarmee wel verdiend werd. Jan van Dam mocht nu proberen een punt af te snoepen van Ricardo maar ook Jan slaagde daar niet in, terwijl Fred zijn tweede punt scoorde tegen Casper. Thijs zag zijn kans om een prijs in de wacht te slepen (de prijzen waren deze avond voor de besten met 3, met 2 en met 1 punt) schoon in zijn partij tegen Rien, Ze waren als eersten klaar en - inderdaad - Thijs had gewonnen. Wim van Schie bleek niet opgewassen tegen Sheila, terwijl Peter verloor van Wim Noordermeer. Tenslotte speelde Kees tegen Frits maar Kees maakte teveel fouten om het punt binnen te halen. Dat was dus voor Frits, terwijl Bonne toch nog een punt (cadeau) kreeg.
De eindstand van de avond:
1
Ricardo 3.0
5.0
5.00
2
Jan van Huizen * 3.0
3.0
3.00
3
Thijs 2.0
6.0
3.00
4
Jan van Dam 2.0
5.0
2.00
5
Lisanne 2.0
5.0
2.00
6
Sheila 2.0
3.5
1.50
7
Fred 2.0
3.0
2.00
8
Wim Noordermeer 2.0
2.5
0.50
9
Frits 1.5
1,5
0.25
10
Wim van Schie 1.0
6.5
1.50
11
Rien 1.0
6.0
2.00
12
Bonne * 1.0
5.0
0.00
13
Casper * 1.0
4.0
0.00
14
Peter 0.5
5.5
0.75
15
Kees Breen 0.0
5.5
0.00
Het sterretje (*) staat weer voor "punt cadeau".
Uit bovenstaand staatje blijkt, dat ditmaal de prijzen voor Ricardo, Thijs en Wim van Schie waren. En Jan bleek in een goede bui na zijn overwinning op zijn dochter en schonk haar een troostprijs voor het beste meisje.

De tussenstand voor de eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten