zondag 16 december 2018

De Pionier 1 - Dordrecht 5 en ronde 14

De laatste wedstrijd van het jaar en voor beide teams een belangrijke. Zeker voor het Pionierteam wilde men kans blijven maken op promotie, vooral nu CSV een punt had verspeeld! Fred van Wieringen was wedstrijdleider en doet verslag, ook van de interne competitie.
Donderdagavond beloofde een gezellige schaakavond te worden. Toen voorzitter Fred van Wieringen de Petrakerk, de speellocatie van De Pionier, binnenliep was het al aardig druk. De jeugdspelers en begeleiders waren bezig, ouders die op hun kinderen wachten en zelfs het team van Dordrecht 5 was, op één speler na, al gearriveerd. Ook de toernooiwinst van jeugdspeler Thijs van Dam in het Ideko jeugdschaaktoernooi, onderdeel van het Grand Prix RSB toernooi, stemde de voorzitter tevreden.
Intussen kwamen de overige leden van De Pionier, waaronder de spelers die het op moesten nemen tegen Dordrecht 5, binnen. Een hoop drukte en gezelligheid waar ik als voorzitter trots op mag zijn. Omdat ik ook wedstrijdleider van die avond was en de klok al tegen 20.10 uur aanliep, werden de spelers verzocht om achter de borden plaats te nemen. Eén speler van Dordrecht was nog niet aanwezig, maar er werd toch verzocht de klokken te starten. Beide teams hadden vier punten, maar de gemiddelde rating van De Pionier lag veel hoger dan die van Dordrecht. Achteraf bleek dat Dordrecht tactische wijziging hadden doorgevoerd voor deze wedstrijd.
Voor Rick Verhey aan bord 6 werd het een korte partij. Zijn tegenstander zat niet in de partij en daar profiteerde Rick snel van. Met uiteindelijke damewinst werd het eerste punt binnen gehaald (1-0).
Aan bord 1 speelde Ricardo Klepke een rustige partij. Ricardo schoof zijn stukken zo, dat zijn tegenstander bij een gelijke stand zich geen raad meer wist en opgaf. Elke volgende zet zou verlies betekenen (2-0).
Jaap Santifort speelde aan bord 5 een sterke partij. Meteen na de opening nam Jaap het initiatief en nam het centrum in beslag. Jaap schoof, berekend, beide centrumpionnen naar voren, waardoor de vijandelijke stukken geen ruimte meer kregen. Uiteindelijk stonden beide pionnen op de zesde rij. Het doorschuiven van de d-pion naar de zevende rij leverde stukwinst op en meteen ook de overwinning (3-0).
Na ruim een half uur kwam de tegenstander van Ernst Jan Pluim Mentz aan bord 2 binnen lopen. Pech met de auto was de oorzaak. Er kon gelukkig nog wel worden geschaakt! Ook hier was het ratingverschil duidelijk zichtbaar op het bord. Ernst Jan schoof allereerst zijn stukken op de juiste velden zodat deze mee konden spelen aan een directe aanval op de vijandige koning. Deze aanval was niet te stoppen en al snel kwam er een einde aan de partij. Ernst Jan nam de felicitaties in ontvangst (4-0). Deze stand werd al na twee uur bereikt. Het was wachten op het verlossende halve of hele punt. Maar dat duurde nog even.
De partij aan bord 3, waar Jan van Huizen probeerde zijn tegenstander van zich af te houden, liep op een eind. Jan was intussen een pion verloren en moest zich met hand en tand verdedigen, waardoor hij in serieuze tijdnood kwam! Jan kwam ook nog een stuk achter en verloor daarna helaas de partij (4-1).
Teamleider Jan van Dam had een gelijkwaardige tegenstander aan bord 4. Het spel ging gelijk op en beide spelers kwamen in de tijdnoodfase. Er werden diverse combinaties uitgevoerd van beide kanten. Uiteindelijk werd er tot remise besloten (4½-1½).
Tegelijkertijd werd de partij aan bord 7 beslist. Ad van der Ree had, met een mooie combinatie en penning, een stuk veroverd en dreigde met twee pionnen het veld over te steken. Zijn tegenstander gaf op toen duidelijk werd dat de eindoverwinning ook verkeken was (5½–1½).
Hetzelfde gold voor de spelers aan bord 8. Daar speelde Alex van Wieringen een sterke partij. Naar later bleek speelde Alex tegen de speler met de hoogste rating van het team van Dordrecht. Maar het spel van Alex was ook van hoog niveau. Winst zat er echter niet in en ook hier werd tot remise besloten. De einduitslag werd 6-2. Met 1 punt achter de koploper kan teamleider Jan van Dam tevreden zijn.

Hierna zag het wedstrijdformulier er als volgt uit:


De Pionier 1 1847 - Dordrecht 5 1591 6-2
1 Ricardo Klepke 2225 - Dick Groot 1577 1-0
2 Ernst-Jan Pluim Mentz 2125 - Ton Hobe 1551 1-0
3 Jan van Huizen 1746 - Otto van Haren 1623 0-1
4 Jan van Dam 1754 - Gerben van der Weert 1559 ½-½
5 Jaap Santifort 1713 - Erwin van Wingerden 1523 1-0
6 Rik Verheij 1736 - Arend van Grootheest 1659 1-0
7 Ad van der Ree 1799 - Martijn Rijneveen 1511 1-0
8 Alex van Wieringen 1677 - Wim van Noort 1728 ½-½
Voor de twee ronde in het interne bekertoernooi speelden Peter Derrez en secretaris Sheila de Jonge tegen elkaar. Beide spelers uit het tweede team waren vanavond aan elkaar gewaagd. De “normale” partijen werden redelijk snel gespeeld en beide partijen leverden een remise op. Dit betekende, dat er snelschaakpartijen gespeeld moesten worden. Ook de eerste partij hiervan eindigde in remise. In de tweede partij ging Peter echter in de fout. Peter verloor een stuk en zag te laat dat Sheila een mataanval creëerde. Hier was geen verdediging meer mogelijk. Sheila is nu door naar de derde ronde.
Er waren vanavond zeven partijen voor de interne competitie. De eerste partij ging tussen jeugdspeler Thijs van Dam en Leo Stelloo. Thijs was in de veronderstelling dat beide spelers moesten noteren maar Leo vond van niet. Na wat discussie werd er niet genoteerd. Thijs was hierdoor waarschijnlijk zo van slag dat hij zijn dame liet insluiten. Thijs speelde de partij wel uit. Het was voor Leo, na de damewinst, een koud kunstje om de partij te winnen.
Kees Berkhout en Frits van der Veeke waren aan elkaar gekoppeld. Kees had geen antwoord op het offensieve spel van Frits en moest zijn dame geven. Kees kreeg er een toren voor terug. Dit was uiteraard te weinig. Frits benutte het materiaal voordeel en won de partij.
Hans van Calmthout was ook weer van de partij. Jan van Baardwijk was dit keer zijn tegenstander. Hans had tot nu toe al zijn partijen gewonnen en moet als serieuze titelkandidaat worden gezien. Dit liet hij dan ook op het bord zien. Zoals vaker rocheerde Hans lang, en zette alles op de aanval richting vijandelijke koning. Daar moest Jan met hand en tand verdedigen. Dat lukte niet helemaal. Een onafwendbaar mat tot gevolg. Weer een overwinning voor Hans. Bonne Faber kwam goed uit de opening tegen Wim van Schie. Bonne kwam een pion voor, al was deze moeilijk te verdedigen. Uiteindelijk ging deze verloren en even later kwam Bonne zelfs materiaal achter te staan. Loper + paard tegen toren. Tevens had Wim twee sterke vrijpionnen die dan ook voor de overwinning zorgden.
Casper Verbeek en Arie Bliek maakten er een mooie pot van. Casper kwam een pion voor maar hij kon deze pionwinst niet uitbuiten en de partij leek in remise te eindigen. Totdat Casper de koning van Arie insloot en tot zijn verbazing werd er ook nog mat gezet.
Ronald van Velzen en Frits Wilschut speelden een gelijk opgaande partij. Ronald kwam wel een pion voor maar dit leek geen probleem voor Frits. Totdat Ronald met beide lopers een toren aanviel. Frits haalde hier vreemd genoeg materiaalvoordeel uit. Toen Ronald ook nog een toren weg gaf was de partij over.
Martijn van Dam kwam tegen Wim Noordermeer slecht uit de opening. Wim dreigde hierna Martijn te overlopen. Wim won een paard tegen een pion. Dat moet toch voldoende voor de overwinning zijn. Martijn ging er echter goed voor zitten en kon nog een pion terug winnen. Toen hij later ook nog een paard won, waren de kansen omgekeerd. Wim moest lijdzaam toezien hoe Martijn de partij tot winst omzette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten