zondag 9 december 2018

Ronde 13

De tweede ronde van de bekercompetitie ging deze avond van start. Er konden meteen al vier spelers hun vlag plaatsen in het gebied van de derde ronde. Ook dus vier spelers uitgeschakeld. Daarnaast nog een vijftal huishoudelijke partijen met hier en daar sterk spel en misschien onverwachte resultaten.
De bekercompetitie kende meteen al een onverwacht resultaat. Daarin speelde Thijs van Dam, in de reguliere competitie gezakt naar een plekje met een getal, beginnend met een 2, tegen Rik Verheij, wiens plek op de ranglijst ook met een 2 begon, echter zonder een getal er achter. Dankzij hun rating van augustus - en de reglementering betreffende de bekercompetitie - speelde Thijs met ruim een uur bedenktijd terwijl Rik het met minder dan 10 minuten moest doen (nog wel met de bekende extra tijd per zet er bij). In de eerste partij was het van beide kanten elkaar aftasten, terwijl de tweede partij wat makkelijker ging en het resultaat na deze beide partijen was 1-1 zodat er gesnelschaakt moest worden (wat Rik eigenlijk al steeds had moeten doen). Nu echter kregen beiden evenveel tijd, wat in het voordeel van Rik zou moeten zijn omdat hij al een reputatie als snelschaker heeft opgebouwd in de loop der jaren. Hopelijk heeft hij daar niet al te veel op vertrouwd, anders zou hij van een koude kermis thuis zijn gekomen. Overigens werd het resultaat hetzelfde, Rik verloor twee snelschaakpartijen zodat een derde niet meer nodig bleek en een verrassende Thijs dus naar de derde ronde gaat!
Ook zijn vader, Jan van Dam, bereikte de derde ronde door twee keer van Wim Noordermeer te winnen. Wim had ruimschoots meer tijd te verbruiken en deed dat ook zodat Jan regelmatig bij het bord van zijn zoon kon worden gesignaleerd.
Het leek wel bijna snelschaken tussen Frits van der Veeke en Michiel Landman. Op het moment, dat ze bij andere partijen gingen kijken en hun materiaal mooi in de beginopstelling was gezet leek het er op, dat ze vergeten waren dat er twee partijen gespeeld moeten worden. Bij een vraag hiernaar bleken die beide partijen al afgelopen te zijn en beide partijen voordelig voor Michiel, die daarmee ook naar de volgende ronde gaat.
De vierde speler voor de volgende ronde moest bepaald worden tussen Casper Verbeek en Jan van Baardwijk. In hun eerste partij kwam Jan al een beetje in tijdnood, waardoor Casper wat sneller leek te gaan spelen. Daardoor werden zijn zetten ook minder nauwkeurig en wist Jan nog te winnen. Ook de tweede partij was voor Jan zodat ook hij het in de derde ronde mag gaan proberen.
In de reguliere competitie kreeg Jan van Huizen nu Reinier van der Wende tegenover zich. Beiden speelden een goede partij, totdat Reinier een beetje te snel een pion opspeelde. Daardoor wist Jan de partij tenslotte een wending in zijn voordeel te geven om zodoende opnieuw een punt aan zijn totaal toe te kunnen voegen.
Sheila de Jonge kreeg te maken met Bonne Faber en kwam eigenlijk heel slecht uit de opening. Daardoor wist Bonne een mooie stelling op te bouwen, waarin hij veel voordeel had. Hij kwam zelfs drie pionnen voor te staan, ging nu echter te veel op dameruil spelen, wat Sheila uiteraard zoveel mogelijk probeerde uit de weg te gaan. Ze bleef drukken op de koningspositie van Bonne en wist het zelfs zo ver te krijgen dat Bonne zijn dame moest geven voor een toren en - in plaats van vrij makkelijk te kunnen gaan winnen - nu zo goed als verloren kwam te staan. Maar, net als Sheila, heeft Bonne blijkbaar ook jachtgenen en hij wist stand te houden. Aan het slot van de partij kwam er nog een moment, dat Sheila mat in drie kon geven maar ze had op dat moment al heel weinig tijd en daarom koos ze er voor om eeuwig schaak te geven. Een spannende partij met veel mogelijkheden op het niveau van de spelers werd dus remise. Maar Sheila hield Bonne wel zo goed onder controle dat hij weinig van de overige partijen kon zien, wat dus in dit verslag duidelijk te merken is.
De laatste ronden zit Martijn van Dam niet zo goed in zijn schaakvel. Ook tegen Wim van Schie wist hij niet echt een vuist te maken en daar wist Wim perfect van te profiteren. Het werd dus winst voor Wim.
Frits Wilschut kreeg Leo Stelloo tegenover zich en Frits wist een mooie positie op het bord te brengen. Maar het probleem daarbij is dan vaak "hoe maak je het af?". Dat wist ook Frits niet te doen en Leo nam het over en wist de stelling zo ver te krijgen dat Frits de keus had tussen groot stukverlies en meteen opgeven. Frits koos voor de laatste mogelijkheid.
Dan was er nog een partij tussen Kees Berkhout en Ronald van Velzen. Daarbij leek Kees zijn eerste overwinning van het seizoen te kunnen scoren maar daar was Ronald het eigenlijk helemaal niet mee eens. Dus ging hij er eens echt goed voor zitten en wist Kees tot foutjes te dwingen. Die foutjes bleken tenslotte voldoende voor verlies voor Kees.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten