maandag 3 december 2018

De Pionier V1-Shah Mata V1 en ronde 12

De eerste thuiswedstrijd voor het Pionierviertal. Er kon bijna in de sterkste opstelling worden gespeeld. Maar ook de andere Pioniers speelden hun partij, terwijl Fred van Wieringen zich op had geworpen als wedstrijdleider en verslaggever.

Voor de tweede keer in korte tijd kregen we een team van Shah Mata op bezoek. Nu voor een wedstrijd in de viertallencompetitie. Ze moesten het opnemen tegen het team van teamleider Leo Stelloo. Leo kon dit keer niet beschikken over Albert Schaefer, zodat Ronald van Velzen werd uitgenodigd om mee te spelen. Een prima keuze zou later blijken. Nadat een ieder achter het bord was gekropen en wedstrijdstrijdleider Fred van Wieringen het sein had gegeven om de klokken te starten, werden de eerste zetten uitgevoerd. De Pionier leek licht in het voordeel gezien de gemiddelde rating, maar dat moest op de borden maar blijken.
Ronald van Velzen speelde aan bord 4 een sterke opening. Op de koningsvleugel zette Ronald veel druk op de pion f7. Deze kon ternauwernood worden verdedigd, en zijn tegenstander kon zelfs geen lange rochade uitvoeren. Dus voerde Ronald ook druk uit op de damevleugel. Dame, paard en loper werden er bij gehaald en twee torens en een paard bestookten de andere zijde van het bord. Opeens werd de druk teveel. Pionnen werden veroverd, het éne na het andere stuk verdween van het bord. Ronald kreeg de felicitaties en het eerste punt was binnen (1-0).
Naast  Ronald aan bord 3 speelde Wim Noordermeer. De opening verliep soepel en er werd in het middenspel door beiden goede zetten gespeeld, waardoor het moeilijk werd om enig voordeel te halen. Wim vond echter een combinatie die een pion opleverde en later nog een pion. Langzaam zette Wim druk op de stelling, waardoor hij een paard kon winnen. Enige zetten later haalde ook Wim het punt binnen (2-0).
Dan teamleider Leo Stelloo, die aan bord 2 een wat ongelukkige wedstrijd speelde. De opening ging gelijk op en er werd aan het middenspel begonnen. Daar verloor Leo heel veel tijd en de 5 minuten grens kwam in zicht. Door die tijdsdruk kon Leo geen plan vinden en werd er wat doelloos heen en weer geschoven. De bedenktijd van Leo raakte onder de minuut, toch kreeg hij een remiseaanbod. Leo meende echter nog mogelijkheden tot promotie van een pion te zien en wilde nog doorspelen!? Beiden konden echter geen doorbraak meer forceren en er werd toch tot remise besloten (2½-½ ).
Als laatste speelde aan het eerste bord Jan van Baardwijk een moeilijke partij. Ook Jan kwam na enige tijd in behoorlijke tijdnood. Jan speelde echter prima in deze fase van de strijd, maar vergat dat hij een loper kon slaan. Dit koste Jan wel de partij en de eindstand werd 2½-1½. Een mooie overwinning met hier en daar wat schoonheidsfouten.

  De Pionier V1 1375 - Shah Mata V1  984 2½-1½
1 Jan van Baardwijk 1483 - Marcel Batist 1000   0-1
2 Leo Stelloo 1453 - Aad van Sabben 1151  ½-½
3 Wim Noordermeer 1369 - Bertus Bouman     1-0
4 Ronald van Velzen 1195 - Koos Blanker 800   1-0
De opkomst voor de interne competitie was weer groot. Jeugdspeler Thijs van Dam mocht het opnemen tegen Kees Berkhout. Thijs was de laatste tijd wat uit vorm en wilde daarom weer eens een overwinning. Hetzelfde geldt ook voor Kees. Er werd in een verkort tempo gespeeld. Hier kon Thijs beter mee omgaan dan Kees. Al snel verloor deze een dame en daarna ook de partij.
Frits van der Veeke had een lastige avond tegen Martijn van Dam. Frits verloor al snel in de partij materiaal. Hier profiteerde Martijn gretig van en kort erna was de buit binnen voor hem.
Ook de partij tussen Wim van Schie en Frits Wilschut was een korte. Na circa anderhalf uur spelen had Wim, met goed spel, de buit binnen.
De nog ongeslagen Hans van Calmthout richtte zijn stukken al snel op de koningsstelling van Bonne Faber. De stukken van Bonne stonden wat ongelukkig en hij kon de aanval van Hans niet pareren. Uiteindelijk waren de velden g6 en h7 niet te dekken en Bonne moest opgeven.
Dan de partij tussen Jan van Dam en Michiel Landman. In de opening werden er stukken geruild.  Michiel had er voor gekozen om met twee dubbelpionnen verder te gaan. Hij had namelijk twee lopers en wilde hiermee diverse lijnen in handen nemen. Jan had dat wel door, maar het was toch lastig om de lijnen af te stoppen. Toen Michiel met een combinatie een pion wilde winnen, ging het mis. Michiel gaf een stuk en kreeg er uiteindelijk, door goed spel van Jan, niets voor terug. Jan speelde het nauwkeurig uit en pakte de winst.
Casper Verbeek had een goede competitiestart en kwam daardoor nu uit tegen de altijd sterk spelende Ad van der Ree. Casper speelde een prima partij. Ad had wel enig ruimtevoordeel en veroverde een pion, maar Casper verdedigde naar behoren. Ad zette Casper dusdanig onder druk dat uiteindelijk een tweede pion verloren werd en het werd voor Ad een koud kunstje om het af te maken.
Als laatste speelden Jan van Huizen en Alex van Wieringen om de koppositie. Het werd een zeer spannende partij, waarbij beide spelers uitstekende zetten afwisselden met wat mindere zetten. De opening ging gelijk op. Alex ruilde een stuk en kon zijn dame zo posteren dat hij een toren en een loper tegelijk aanviel. Stukverlies voor Jan dus. Jan kan echter in een dergelijke ondertalsituatie zeer gevaarlijk worden. Alsof zijn concentratie nog scherper wordt! Alex moest alle zeilen bij zetten om het veld f7 te verdedigen. Dat lukte, maar Jan wist tegelijkertijd drie vrijpionnen te creëren op de damevleugel. Alex kwam ook nog in tijdnood maar wist zich toch goed te verdedigen. Achteraf bleek dat het brengen van zijn koning naar de vrijpionnen het beste was geweest. Dat gebeurde niet en Jan gaf pionnen op voor pionnen aan de andere kant van het bord. Alex posteerde zijn loper op een sterk veld in het centrum. Hij liet echter toe dat Jan met zijn koning zijn stelling binnen kon dringen en door deze druk zag Alex de klok over het hoofd en zijn vlag viel….. Jan won de partij. Het was een genot om er naar te kijken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten