zondag 3 september 2017

ZAS ronde 9

Zoals vermeld in het vorig verslag zal Ik (Fred van Wieringen) zal het laatste verslag van het ZAS op mij nemen. Het was donderdag 31 augustus 2017 de laatste avond het zomeravond schaaktoernooi. Deze avond waren 19 schakers aanwezig om 5 ronden 15 minuten per persoon schaak te spelen. Een oneven aantal helaas zodat er bij elke ronde iemand moest toe kijken. Achteraf bleek dat geen probleem. De vrije konden genieten van leuke en verrassende schaakpartijen.Verassende uitslagen in ronde 1 waren er niet om te noteren. André van de Graaf speelde voor de eerste keer mee. Marco Beije was zijn tegenstander. André gaf Marco geen kans en won zijn eerste wedstrijd. Casper Verbeek mocht het op nemen tegen de kampioen van De Pionier Ernst Jan Pluim Mentz. Casper wist het lang vol te houden, maar Ernst Jan was te sterk. Fred van Wieringen en Jan van Baardwijk werden aan elkaar gekoppeld. Jan heeft vaak problemen met zijn tijd maar 15 minuten moest toch genoeg zijn. Echter ontstond er een probleem in het middenspel en Jan dacht daar 10 minuten over na. Weer werd het tijdnood en Jan verloor de partij. Er speelde drie vrouwen mee deze avond. Marjolein Osinga mocht het opnemen tegen Frits van der Veeke. Dit werd een spannende partij waarbij Marjolein toch iets sterker was en won. Dochter Angelique Osinga en Martijn van Dam gingen er eens goed voor zitten. Angelique had nog een “appeltje te schillen “ met Martijn. Dat heeft Martijn geweten, kansloos ging hij ten onder. Sheila de Jonge en Jan van Huizen speelden een spannende partij. Toen de klok voor beide nog enkele seconden aan gaf besloten ze beide te remise. Hans van Calmthout en Ben Blakmoor leek een gelijk opgaande partij te worden, echter wist Hans via een combinatie de partij toch naar zich toe te trekken. De sterk spelende Wim van Schie gaf Leo Stelloo geen kans en pakte het punt. Arie Bliek mocht proberen Jan van Genderen van zich af te houden. Jan wist Arie met diverse combinaties te verslaan. Rien van der Molen mocht deze ronde toekijken.
In ronde 2 toch een paar verassende uitslagen. De partij tussen Angelique en Wim eindigde in remise wat voor Wim een knap resultaat is. Dat was ook het geval bij de partij tussen Martijn en Jan van Huizen. Na een spannende partij wist Martijn de winst te pakken. Hans en Jan van Gelderen waren beide aan elkaar gewaagd. Twee spelers met bijna dezelfde rating. Het was Hans die een overwicht kon creëren en won tevens de partij. Fred wist de stelling van Marjolein onder te zetten. Het zag er naar uit Marjolein snel moest opgeven, maar ze had een slimme loperzet gezien en dat bracht de partij in overwicht zodat er tot remise werd besloten. Rien mocht het opnemen tegen Ernst Jan en deed dit niet slecht. Rien wist het lang vol te houden maar moest Ernst Jan toch feliciteren met de winst. André zetten Sheila meteen onder druk waarbij de partij snel in het voor deel van André was die dan ook de partij won. Jan van Baardwijk speelde tegen Frits en tegen de klok. Jan wist aan het eind met flitsend spel te partij te winnen. Leo wist van Arie te winnen. Ben Marco speelden een gelijk opgaande partij en dat resulteerde dan ook in remise. Casper was deze ronde vrij.
Andre en Hans maakte het in de derde ronde elkaar moeilijk van het begin. In het middenspel begon de machine van Hans te haperen. De ene na de andere pion werd verloren. Toen dit er vier waren gaf Hans op. De topper tussen Angelique en Ernst Jan werd na een zeer spannende partij toch enigszins verassend gewonnen door Angelique. Fred en Wim moesten weer eens tegen elkaar. Beide spelers verloren een pion, maar verder gebeurde er niet veel dus werd het remise. Marjoleinwist van Jan van Baarwijk te winnen. Rien won zeer verrassend van Leo. Casper kon het niet bolwerken tegen Martijn. Achtereen volgend wonnen Jan van Gelderen van Sheila, Jan van Huizen van Marco en Ben van Arie. Dit keer was Frits de vrije man.
In de vierde was de zeer sterk spelende Andre een maatje te groot voor Marjolein en mochten Hans en Angelique het uitvechten wie de sterkste was. Angelique wist na haar winst tegen Ernst Jan ook van Hans te winnen. Rien kon het niet bolwerken tegen Wim en Fred werd weg gespeeld door Ernst Jan …pfff. Martijn wist zeer verassend van Jan van Gelderen te winnen. Ook enigszins verassend was de winst van Ben op Jan van Huizen.      Jan van Baardwijk was dit keer te sterk voor Casper. Frits won van Leo en Marco wist Sheila te verslaan. Arie had een ronde rust.
In de vijf en laatste ronde troffen twee bekende elkaar. Angelique en André maakten er een mooie partij van, maar Angelique kon niet voorkomen dat André ook zijn vijfde partij won. Knap van André!  Martijn mocht zijn kunnen tegen Ernst Jan demonstreren. Martijn heeft als jeugdspeler les van Ernst Jan gehad, maar dit is (nog) niet voldoende geweest om Ernst Jan te verslaan. Ben speelde een sterkte pot tegen Wim en won. Tevens wonnen Jan van Gelderen van Marjolein en Hans van Frits. Rien mocht een punt bijschrijven door Jan van Baarwijk te verslaan. Fred wist Jan van Huizen te verslaan met enig geluk. Marco wist zijn laatste partij te winnen en Casper pakte het laatste punt tegen Leo. Voor Sheila was het toernooi de vorige ronde al afgelopen.
Jan van Huizen deelde de dagprijzen uit. Deze gingen naar Martijn, Rien en André. Daarna gaf hij het stokje over aan de voorzitter voor de overige prijzen.  Fred vroeg voordat hij verder ging met de prijsuitreiking een daverend applaus voor de organiserende van het toernooi namelijk Bonne Faber, Jan van Huizen en Sheila de Jonge. Klasse gedaan! Hij vergat echt Reina te bedanken voor de prima verzorgde catering en lekkere koeken en versnapering. Bij deze als nog bedankt Reina!
De volgende mensen werden naar voren geroepen om een prijsje uit te zoeken. Zij hadden alle 9 ronden meegespeeld. Dit waren Wim, Leo, Sheila, Casper, Frits en Jan van Baardwijk.  De toernooiwinnaar dit was is Ernst Jan Pluim Mentz. Op de 2e plek is Angelique Osinga geëindigd. De 3e plek is voor Jan va Huizen. Wij willen hierbij onze sponsor PLUS Trommel hartelijk bedanken! Het toernooi is weer een groot succes geweest en wij zullen dit volgend jaar zeker voortzetten. Allen een prima schaakseizoen toegewenst!Hieronder volgt de eindscore van het toernooi.

Eindstand ZAS 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten