vrijdag 9 december 2016

RSR Ivoren Toren 5-De Pionier 3

Het derde Pionierteam speelde haar vierde ronde tegen de op papier grootste kanshebber om punten tegen te halen. Het begon al met een zeer gelukkige teamleider, die tot zijn grote tevredenheid een compleet team de wei in kon sturen!

Aan bord 1 kreeg Tim Albus een nog niet eerder voor RSR uitgekomen speler tegenover zich. Gezien zijn rating een redelijk sterke speler. Maar Tim startte onvervaard met een gambiet, wist de geofferde pion echter niet meer terug te winnen. Waarschijnlijk met zijn gedachten nog helemaal in gambietsferen vergat hij – met open lijnen naar zijn koning – deze in veiligheid te brengen en kreeg daardoor een vervelende aanval te verwerken. Daarbij werden de dames geruild en raakte Tim nog een pion kwijt. Die werd even later wel weer teruggewonnen, in de ontstane turbulentie ging er nog een kwaliteit verloren. De kwaliteit achter veranderde in een stuk en een pion achter en enkele zetten later liet Tim zich pardoes mat zetten.
Bord 2 werd bezet door Frits van der Veeke en Frits kreeg vanuit de opening een heel licht voordeel. Maar door voorzichtig spel raakte hij zijn voordeel wat kwijt en daarbij ook nog een pion. Die werd wel weer teruggewonnen bij een scrimmage, waarbij ook de dames werden geruild. Frits bleef echter zitten met een vervelende dubbele g-pion. Hierna speelde hij een toren op een diagonaal, waarop zich ook zijn koning bevond. Dat kostte dus een kwaliteit. Maar Frits raakte nog meer kwijt en toen hij een toren en een pion achter kwam te staan gaf hij maar op.

Ronald van Velzen speelde aan bord 3 veel te vlug zijn g-pion op, waardoor zijn koning eigenlijk in het centrum moest blijven. Op zich hoort een vorst ook wel in het centrum van een gevecht te vinden te zijn, in het schaakspel moet hij wel goed op aanvallen beducht zijn. Die aanvallen kwamen ook en daarbij raakten twee pionnen te snel in het doosje, terwijl z’n koning nog wel veiligheid zocht middels een lange rochade. Maar die veiligheid moet je dan achter je pionnen zoeken en niet je vorst weer terug richting het centrum bewegen. Hoewel er even later ongelijke lopers achterbleven was remise wel heel ver weg met 3 pionnen achterstand. Eén van die pionnen (zonder belemmeringen voor zich) kwam wel heel dicht bij de achterlijn en dus gaf Ronald maar op.
Aan bord 4 probeerde Arie Bliek zijn eerste partij dit seizoen voor het derde team tot een succes te maken. Maar het zat hem helaas niet mee, zijn tegenstander wist de juiste antwoorden te vinden op het voorzichtige spel van Arie. Dat mondde tenslotte uit in partijverlies voor Arie.
Net als zijn zoon speelde ook Wim Albus aan bord 5 hetzelfde gambiet. Wim rocheerde wel op tijd en lanceerde – mede hierdoor - een leuke aanval op de nog in het centrum vertoevende vijandelijke koning. Wim wist een pion te winnen, hoewel hij wel een geïsoleerde pion op de e-lijn kreeg. Daar ging zijn tegenstander dan ook op drukken en dat loste Wim niet goed genoeg op. Hij dekte de pion met een toren, waar hij veel beter zijn dame vóór de pion had kunnen spelen waar hij dan zowel mat in één als mat achter de paaltjes ging dreigen. Beide dreigingen konden slechts met een stukoffer worden afgewend met hierna vrij makkelijk spel naar winst. Nu echter kreeg de zwartspeler de gelegenheid zijn zwaktes te plomberen, hoewel Wim nog steeds beter spel hield. Maar hij bleek te bang voor de druk op die isolani en haalde zijn koning er naar toe als extra dekking. Dat had hij beter niet kunnen doen. nu kwam het zwarte volk opnieuw uit haar verdedigende stellingen en kon Wim op nog slechtere gedachten brengen. Die gedachten betekenden stukverlies en opgave. Een eigenlijk totaal onnodig verlies bracht de winst voor de Rotterdammers.
Maar ook het geheime wapen van teamleider Leo Stelloo ging in de fout. Aan bord 6 wist Ben Blakmoor zich al binnen 10 zetten in een slechte positie te manoeuvreren. Toch wist hij dat later weer recht te breien en goede kansen voor zichzelf te creëren, Maar Ben bleek toch niet goed in zijn vel te zitten en blunderde nogmaals. Dat betekende het zesde verliespunt voor het Pionierteam.
Zou het dan toch weer dat grote verlies worden? Gelukkig niet want aan bord 7 kreeg Leo Stelloo te maken met de RSB-voorzitter, wat op zich natuurlijk geen punten hoeft op te leveren. In de openingsfase echter maakte Leo de fout de op zich minder goede zet a2-a3 te spelen in plaats van het veel sterkere slaan op e5 en daarna z’n toren naar e1 te spelen. Ook later nog, toen Leo zijn loper in plaats van zijn paard naar d5 speelde. Dat deed hij waarschijnlijk overigens om niet met een pion terug te hoeven slaan als er op f3 geslagen zou worden. Wat later wist Leo zijn torens te verdubbelen op de e-lijn en vlocht, heel slim, damewinst in de stelling. Dameverlies was niet ècht nodig voor de RSB-voorzitter, toch koos hij er voor. Had hij het echter anders gedaan en de dame behouden, dan zou wit sterk met beide torens op de voorlaatste rij zijn gekomen en zou het, langzaam maar zeker, tot winst voor Leo moeten hebben leiden. Nu werd het toren + loper tegen dame en het binnenvallen van Leo’s dame. Dat werd even later mat in enkele zetten.
Dan, last but not least, jeugdspeler Martijn van Dam aan bord 8. Al meteen na de openingsfase miste Martijn de kans  een kwaliteitswinst door schaak te geven op e2 in plaats van zijn loper daarheen te spelen en dan dame en toren tegelijk aan te vallen. Nu wist hij wel een pion te winnen maar kreeg tegelijkertijd een aanval op zijn damevleugel te verwerken. Die aanval werd echter niet doorgezet en Martijn kon erger voorkomen met een lange rochade. Er kwam een aanval op de witte koning, die niet helemaal goed werd opgevangen en Martijn kreeg daarbij twee mooie verbonden pionnen op de centrale lijnen. Die brachten de witte koning, uiteraard ondersteund door paard en toren en later ook de zwarte koning, tenslotte tot bijna mat en zijn “bevelvoerder” tot opgave.

Uiteindelijk een 6-2 verlies, waar er veel meer in had gezeten. Maar dit team kan toch veel beter terug naar de vierde klasse, wat ook wel zal gebeuren.

Het wedstrijdformulier zag er tenslotte als volgt uit:
  RSR Ivoren Toren 5 1515 - De Pionier 3 1407 6-2
1 Rob van der Lee 1731 - Tim Albus 1369 1-0
2 Hans Veraart 1607 - Frits van der Veeke 1339 1-0
3 Leon Cornelissen 1553 - Ronald van Velzen 1179 1-0
4 Leo Veth   - Arie Bliek 1364 1-0
5 Fred de Wild 1528 - Wim Albus 1513 1-0
6 Mischa van Vlaardingen 1411 - Ben Blakmoor 1605 1-0
7 Angelo Ayala 1377 - Leo Stelloo 1472 0-1
8 Shakir Salih 1398 - Martijn van Dam 1418 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten