zondag 28 augustus 2016

ZAS ronde 8

't Is weer voorbij dat mooie ZAS! Iedereen kan zich weer richten op de eigen interne competitie en over een poosje gaat ook de nieuwe RSB-competitie weer van start. Nu was het echter de grote vraag of Ernst-Jan Pluim Mentz toch nog Lendert van den Ouden zou weten te passeren op de ranglijst.

Ondanks de warme (zeg maar rustig: "hete") zomeravond hadden toch nog 18 schaak- en ZAS-liefhebbers de - zeg maar - moeite genomen naar de gezellige speelruimte van De Pionier te gaan. Toch wel een teken eigenlijk dat het ZAS voor een aantal regionalen een leemte opvult in hun zomerse activiteiten!
Voor de meesten (uitgezonderd misschien Ernst-Jan) was het toch wel een beetje de vraag of Lendert vanuit Oostenrijk zijn eerste plaats vast kon blijven houden. Laten we daarom maar snel de gang van zaken van de avond gaan volgen.
Voor Ernst-Jan begon de avond relatief gemakkelijk met Jan van Baardwijk als eerste tegenstander. Zelfs Jan zelf zal meteen toegeven dat hij niet de persoon zal zijn om potten te breken tegen Ernst-Jan. Maar je weet het maar nooit! Het zal echter voor een volgende keer moeten zijn. Jan Zoorob was al helemaal zeker van de uiteindelijke derde plaats en kon dus vrijuit spelen. Dat deed hij onmiddellijk ook tegen Jan van Huizen, wat hem dus het eerste punt opleverde. Maar ook de eerste remise werd een feit en wel tussen Marco Beije en Fred van Wieringen, die elkaar blijkbaar niet echt pijn wilden doen. Er waren toch ook een paar verrassingen in deze eerste ronde. Wat te denken bijvoorbeeld van Wim van Schie die van Casper Verbeek verliest of van Bonne Faber die datzelfde doet tegen Arie Bliek? Dat Frits van der Veeke verliest van Martijn van Dam is niet echt verrassend, net als de winst van Ben Blakmoor tegen Rien van der Molen of het verlies van Wim van der Pijl tegen Ruud Bosch. Tenslotte wint Wim Noordermeer nog van Sheila de Jonge.
In ronde 2 mag iedereen dan aangeven of dat resultaat uit de eerste ronde nou ècht een "slip of the mind" was geweest of gewoon gerechtigheid. Arie had met zijn winst het onverdeeld genoegen gekregen om nu tegen Ernst-Jan te mogen en Arie kon niet opnieuw verrassen. Ook Jan Zoorob bleef winnen, nu van Martijn. Ook Casper kon niet blijven verrassen, hij bleek niet opgewassen tegen Wim Noordermeer. Ook een nieuwe remise en weer was Marco daar bij betrokken. Nu was dat het geval tegen Sheila. Ruud won ook weer, nu moest Ben zijn eerste verlies laten noteren. Fred won van Frits en Jan van Huizen van Wim van Schie. Tenslotte verloren Rien en Jan van Baardwijk ook hun tweede partij tegen resp. Wim van der Pijl en Bonne.
In de derde ronde ook de derde remise, de derde van Marco en nu was de andere helft van het punt voor Casper. Jan Zoorob wist niet zijn derde winst te behalen, Ruud bleek hem te slim af terwijl Ernst-Jan wel door bleef gaan met winnen, nu tegen Wim Noordermeer. Wim van der Pijl verloor van Fred, Ben van Jan van Huizen, Bonne van Martijn en Wim van Schie van Jan van Baardwijk. Sheila mocht ook haar eerste winstpartij laten noteren en Arie was haar slachtoffer terwijl Frits zijn nul kwijtraakte door van Rien te winnen.
De vierde ronde werd de eerste reële kans dat Ernst-Jan iets zou verspelen, tegen Ruud. Maar Ruud moest te lang nadenken om een goed plan te vinden en slaagde daar eigenlijk ook niet in. Verlies was dus tenslotte zijn deel. Fred miste zijn kans om naar plek 2 te stijgen door van Jan van Huizen te verliezen. Deze ronde zelfs twee remises en wel tussen Wim Noordermeer en Jan Zoorob en tussen Arie en Wim van der Pijl. Nee, geen remise voor Marco ditmaal, hij verloor van Martijn. Casper verloor van Sheila en Rien van Wim van Schie terwijl er ook nog twee witte winstpartijen waren en wel voor Jan van Baardwijk tegen Ben en voor Bonne tegen Frits.
In de laatste ronde voor de pauze bleef Ernst-Jan winnen, nu van Martijn. Naaste achtervolgers, Jan van Huizen en Ruud, speelden tegen elkaar en Ruud won. Ook Jan Zoorob won, het lukte Sheila niet om voor een verrassing te zorgen. Marco kwam weer op de 50%-score door van Jan van Baardwijk te winnen, terwijl Wim van der Pijl heel onzorgvuldig met zijn materiaal omsprong tegen Bonne, wat Wim tenslotte het punt kostte. Geen remises deze ronde, wel overwinningen voor Frits tegen Casper en voor Ben tegen Wim van Schie. Ook was er nog verlies, voor Wim Noordermeer tegen Fred en voor Rien tegen Arie.
In de nu volgende pauze werd bepaald dat de prijzen van de avond bestemd zouden zijn voor de beste speler met 8 punten, de beste met 5 punten en de beste met 3 punten. En in die pauze werd ook druk gebruik gemaakt van de diensten van Reina van Huizen om de inwendige mens te verfrissen.
Ronde 6 werd weer zo'n mogelijkheid voor Ernst-Jan om die eerste plaats kwijt te raken maar Jan Zoorob zag er geen mogelijkheid toe om hem iets af te snoepen. Hierdoor en door zijn winst op Fred kon Ruud de tweede plek wat steviger in beslag nemen. Jan van Huizen bleef in de buurt door van Bonne te winnen terwijl Martijn geen raad wist met het spel van Wim Noordermeer en dus verloor. Wèl weer een remise en inderdaad, voor Marco. Nu tegen Arie. Drie zwarte winsten op rij, Sheila verloor van Ben, Jan van Baardwijk van Frits en Wim van Schie van Wim van der Pijl. Winst was er voor Casper tegen Rien.
In de volgende ronde leek er even een eind te komen aan de zegetocht van Ernst-Jan maar tegenstander Jan van Huizen overzag mat achter de paaltjes. Wim Noordermeer liet een verrassende remise noteren tegen Ruud en Fred bleek niet opgewassen tegen Jan Zoorob. Ben won van Martijn en Bonne blunderde al redelijk snel tegen Marco (had misschien nog remise aan kunnen bieden, je weet maar nooit) en verloor daardoor. Frits, Wim van Schie en Rien verloren als witspeler tegen resp. Arie, Sheila en Jan van Baardwijk terwijl Wim van der Pijl nog een punt scoorde tegen Casper.
In ronde 8 werd het de beurt voor Ben om te verliezen van Ernst-Jan, terwijl Marco weer remise speelde, nu tegen Ruud. Arie verloor van Jan Zoorob en Jan van Huizen won van Wim Noordermeer. Sheila wist niet te scoren tegen Wim van der Pijl terwijl Fred het punt tegen Bonne binnensleepte. Jan van Baardwijk won van Casper, Frits verloor van Wim van Schie en Martijn won van Rien.
De laatste kans om Ernst-Jan nog even van het behalen van die eerste prijs af te houden was niet aan Fred besteed en zo werd Ernst-Jan in ronde 9 de terechte (misschien denkt Lendert daar anders over?) winnaar van het ZAS 2016. Ruud sprong tè slordig met zijn kansen op de tweede plaats voor de avond om door (op tijd) te verliezen van Martijn, die nog één seconde over had. Jan Zoorob stond Marco geen remise meer toe, terwijl Wim van der Pijl geen succes had tegen Jan van Huizen en daar niet echt tevreden mee was. Wim Noordermeer verloor verrassend van Jan van Baardwijk terwijl Casper en Ben remise speelden. Wim van Schie, Sheila en Bonne wisten alle drie te winnen, resp. van Arie, Frits en Rien.
Dan de laatste ronde, waarin Ernst-Jan een kers op z'n taart plaatste door ook zijn laatste partij te winnen, van Wim van der Pijl. Voor plek twee van de avond won Jan Zoorob van Jan van Baardwijk, terwijl Jan van Huizen en Ruud samen de derde plek gingen delen via winst op resp. Martijn en Sheila. Opnieuw remise voor Marco en Ben, terwijl ook Bonne en Wim van Schie daarop eindigde. Bonne had daarbij iets alerter moeten zijn omdat de vlag van Wim net iets eerder viel. Het was Rien deze avond niet gegund om zelfs maar een halfje te scoren, hij verloor nu van Fred terwijl Frits en Arie ook verloren, resp. van Wim Noordermeer en Casper.
De eindstand van de avond zag er tenslotte als volgt uit:
1
Ernst-Jan
10
55.5
55.50
2
Jan Zoorob
58.0
38.50
3
Ruud
7
59.0
39.00
4
Jan van Huizen
7
57.5
33.00
5
Fred
53.5
19.50
6
Wim Noordermeer
5
58.5
23.75
7
Martijn
5
54.0
19.50
8
Marco
5
52.0
24.50
9
Ben
5
51.0
17.50
10
Jan van Baardwijk
5
47.5
17.50
11
Wim van der Pijl
50.0
14.00
12
Sheila
48.5
17.00
13
Bonne
42.5
14.25
14
Arie
4
46.5
12.25
15
Casper
4
39.5
12.50
16
Wim van Schie
41.5
9.25
17
Frits
3
41.0
9.00
18
Rien
0
44.0
0.00
Dan de prijzen deze avond. Er was niemand met 8 punten dus de eerste prijs ging naar Jan Zoorob, terwijl Wim Noordermeer de beste bleek met 5 punten en Frits de enige met 3 punten. Alle drie dus goed voor een prijs!
Dan nog een paar weetjes over de aflevering van dit seizoen, voor we overgaan tot de èchte prijsuitreiking. Een aantal mensen is alle avonden geweest en wel Bonne, Jan van Baardwijk, Ben, Wim Noordermeer (waarvan 2 avonden verantwoordelijk voor de catering), Arie Bliek, Ernst-Jan, Frits en Jan Zoorob. Het opkomstpercentage is redelijk te noemen (het kan natuurlijk altijd beter?!) met in totaal 40 unieke deelnemers, die het eindtotaal deelnemers op 166 brachten, een gemiddelde van 20,8 per avond. Het beste gemiddelde resultaat werd overigens in 2010 gescoord met 25 deelnemers per avond, verdeeld over 9 avonden toen.
Dan dus de einduitslag van het ZAS. De complete eindstand is hier te vinden, toch ook nog even de eerste plaatsen genoemd.
Met zijn fantastische score van deze avond wist Ernst-Jan zich zodanig te verbeteren dat hij Lendert nog voorbij kon gaan. Hieronder krijgt hij die eerste prijs (€ 75,00) van voorzitter Fred.
 Dan de tweede plek, goed voor € 50,00 en die werd voor Lendert, die deze avond dus afwezig was maar zijn rekeningnummer wel had achtergelaten. Het bedrag zal daarop worden gestort.
                 De foto is overigens overgenomen van de site van Shah Mata.
Dan de derde prijs ad. € 25,00, waarvan Jan Zoorob al aan het begin van de avond zeker was. Onderstaand krijgt hij die prijs van Fred.
Als vierde en daarmee de minst gewenste plek voor vele zaken eindigde Jan van Huizen en op een gedeelde vijfde plek kwamen Adriaan Knulst en Bonne Faber.
Bij dezen nog een dankwoord aan alle deelnemers en daarbij ook de hoop uitsprekend dat jullie ook volgend seizoen (er van uit gaand dat ook dan het ZAS georganiseerd gaat worden, wat zeker de bedoeling is) weer deel willen komen nemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten