zondag 7 augustus 2016

ZAS ronde 5

Ook de vijfde avond kende enkele nieuwe spelers, hoewel allen wel met een ZAS-verleden. Tot nu toe maar één echte nieuweling dit seizoen, maar ook Leon Struik lijkt helemaal zijn draai gevonden te hebben in het ZAS-milieu! Ook nu met het snelschaken deed hij zo nu en dan van zich spreken.
Volgen we dan nu in eerste instantie de grootste kanshebbers op één van de eindprijzen. Dat zijn achtereenvolgens Ernst-Jan Pluim Mentz en Jan Zoorob, beiden alle vijf avonden aanwezig geweest. Met stip stijgt daarbij Lendert van den Ouden, die één avond miste, nu echter al Adriaan Knulst, steeds de derde man, overvleugelend. Alle vier genoemden wonnen de eerste ronde hun partij. Ernst-Jan van Arie Langendoen, Jan Zoorob van Bonne Faber, Lendert van den Ouden van Martijn van Dam en Adriaan Knulst van Johan Müllenberg. Voor het eerst aanwezig was Steven de Wilde en dat maakte hij duidelijk aan Leon. Twee andere debutanten deze aflevering, Villa Siu en Philip Westerduin, speelden tegen elkaar en speelden de eerste remise van de avond. De andere partijen deze ronde kenden eigenlijk het van te voren verwachte resultaat: Frits van der Veeke verloor van Ad van der Ree, Ben Blakmoor won van Sheila de Jonge, Fred van Wieringen won van Rien van der Molen, Arie Bliek verloor van Jan van Genderen en Jan van Baardwijk versloeg Leo Stelloo. Het aantal aanwezigen was helaas oneven en de eerste, die daar mee te maken kreeg was Jaap Santifort.
In de tweede ronde opnieuw één remise, nu tussen Adriaan en Steven. Lendert, Jan Zoorob en Ernst-Jan bleven wel winnen. Lendert van Ben en Jan van Jan van Genderen, terwijl Ernst-Jan niet over geluk te klagen had tegen Villa, die in een redelijk betere stelling misgreep. Ad wist van Fred te winnen, terwijl Jaap er nog helemaal in moest komen getuige zijn verlies tegen Jan van Baardwijk. Er bleven vijf spelers puntloos, ook na deze ronde en wel Bonne (dankzij het wegblunderen van zijn dame tegen Arie Bliek), Martijn (verliest van Philip), Rien (verliest van Frits), Sheila wegens verlies van Arie Langendoen en Johan (verloren van Leon). Door oneven te zijn kwam Leo deze ronde aan een punt.
Aan het begin van de volgende ronde nog 5 spelers met de volle score en daar bleef maar eentje van over, namelijk Ernst-Jan. Hij won van Jan van Baardwijk, terwijl Jan Zoorob, Ad en Lendert allen niet verder kwamen dan remise. Jan en Ad tegen elkaar en Lendert tegen Steven. Philip won van Adriaan, Fred verloor van Jan van Genderen en Jaap raakte op stoom door van Arie Langendoen te winnen. Van de vijf puntloze spelers bleven er twee over: Bonne raakte tegen Martijn opnieuw z'n dame kwijt zonder compensatie (zal gedacht hebben: "Ach wat, volgende partij krijg ik immers weer een nieuwe!") en Johan die van Rien verloor. Ook Sheila liet de hatelijke nul achter zich omdat ze oneven was.
Zou Ernst-Jan weer gaan stunten? Het ging er voor hem nu op aan komen tegen Philip. Qua rating ontlopen ze elkaar niet zo veel, dit tempo is toch heel wat anders. Maar Ernst-Jan liet zich niet kennen en versloeg ook Philip. Lendert moest ook goed aan de bak, tegen Jan Zoorob, en ook Lendert won. De nog overblijvende achtervolger met slechts een halfje achterstand op de koploper, Ad, raakte iets achter door op remise te blijven steken tegen Ben. Jaap kon niet bij blijven dankzij z'n verlies van Steven, terwijl Jan van Genderen afrekende met Jan van Baardwijk. Omdat Johan nu een vrije ronde had was Bonne de enige, die met 0 punten achterbleef, hij verloor van Fred.
Ronde vijf was de laatste ronde voor de verdiende pauze, die voor Bonne wat langer werd omdat hij nu eindelijk z'n eerste punt op kon strijken wegens de vrije ronde. Dat (eerste) punt ging hij meteen vieren met een alcoholische versnapering! In deze ronde kwam dan het eerste verlies voor Ernst-Jan en de dader heet Lendert. Hiermee werd hij ongedeeld koploper, terwijl Steven en Jan van Genderen met Ernst-Jan plek twee gingen delen. Steven won van Ad en Jan van Ben. Opnieuw moest Jan Zoorob een punt verliezen, Philip eigende zich dit toe. En ook Adriaan liet niet met zich sollen, hij bleek van Villa gewonnen te hebben. De onderste regionen werden bevolkt met éénpunters en van hen won Rien van Jan van Baardwijk, Arie Langendoen van Leo en Frits van Johan.
Nu, in de pauze, werd bedacht hoe de prijzen te winnen zouden zijn, terwijl Wim Noordermeer het als cateringdeskundige druk kreeg. Gelukkig was het bier koud genoeg!
De prijzen bleken gewonnen te gaan worden door de beste nummer 8, de beste nummer 6 en de beste nummer 4. Nu kon er dus gerekend gaan worden, wat moet ik doen, winnen of verliezen? Daar maalde Lendert niet om, hij stoomde gewoon door met een overwinning op Jan van Genderen. Maar wilde Ernst-Jan misschien een prijsje? Hij verloor namelijk opnieuw, nu van Steven. Philip en Adriaan bezetten de plekken 5 en 6 en Philip won nu van Jaap, terwijl Adriaan een halfje kwijtraakte aan Ad. Onderin drie man met 1 punt en dat veranderde niet voor Leo en Johan. Leo verloor van Frits en Johan van Bonne. Arie Bliek nam het oneven-punt mee.
Lendert leek zijn zinnen gezet te hebben op een eindprijs, wat bleek uit zijn overwinning op Philip. Ook Steven klom op door winst op Jan van Genderen. Ernst-Jan vond twee keer achter elkaar verliezen wel voldoende en vervolgde nu met een overwinning op Adriaan. Jan Zoorob wilde weer hogerop en dat bereikte hij met winst op Leon. Villa kon niet opboksen tegen Ad en verloor dus. Die versnapering had Bonne blijkbaar goed gedaan, hij won alweer, nu van Ben. Nog twee éénpunters over en ze speelden tegen elkaar. Daarbij verloor Johan van Leo terwijl de bye voor Arie Langendoen bleek te zijn.
Met ronde acht komen we al aardig in de buurt van het slot van de avond. In deze ronde mocht Ad proberen Lendert van z'n hoge score af te houden, Ad slaagde daar echter niet in. Maar ook Steven denderde door, nu met een overwinning op Philip, terwijl Ernst-Jan van Jan Zoorob won. De pauze bleek Jan van Genderen geen goed gedaan te hebben, hij verloor opnieuw, nu van Jaap. Ook Adriaan wist weer wat winnen was en deed dat tegen Martijn. In de onderste regionen won Rien van Leo en Sheila van Johan, die daarmee op 1 punt bleef staan. Hij was al oneven geweest en dat punt ging nu naar Ben.
Dan ronde negen en daarin bleek definitief dat Lendert alleen oog had voor de eerste plaats. Hij won van Adriaan en kwam daarmee op 8½ punt, dus "boven" de prijzen. Daar kon Steven nog wel bij komen, met zijn remise tegen clubgenote Villa kwam hij nu op 7½. Dus nog een remise?! Leon kon voor de tweede prijs in aanmerking komen, door van Ernst-Jan te verliezen bleef hij op 5 punten staan. Jaap verloor nog van Jan Zoorob en Philip won van Ad. Door van Ben te verliezen bleef Johan de rode lantaarn stevig vasthouden en in dezelfde regionen verloor Sheila van Bonne en Leo van Arie Bliek. Het gratis punt was nu voor Frits.
Dan de laatste en alles beslissende ronde. Villa mocht nu tegen Lendert en ook zij wist ham niet tegen te houden. Inderdaad, nog een remise voor Steven en wel tegen Jan Zoorob, waarmee ze beiden op een op een prijs rechtgevende plaats kwamen! Ernst-Jan wist zo'n plaats ook te bereiken door van Jan van Genderen te winnen, terwijl Jan van Baardwijk van Philip verloor. Adriaan bleek ditmaal te sterk voor Fred, terwijl Leon van Jaap verloor. Ad won van Martijn en de tweede remise van de ronde kwam op naam van Arie Bliek en Ben. Frits verloor van Bonne, Johan van Arie Langendoen en Leo van Sheila, terwijl het gratis punt nu voor Rien was.
De eindstand werd hierdoor als volgt:
1
Lendert
9.5
58.5
54.50
2
Steven
8.0
62.0
48.75
3
Ernst-Jan
8.0
60.5
43.00
4
Philip
6.5
62.5
34.50
5
Jan Zoorob
6.0
61.0
30.25
6
Adriaan
6.0
57.0
26.25
7
Jaap
6.0
52.5
27.00
8
Ad
5.5
58.0
25.75
9
Villa
5.0
61.0
24.75
10
Jan van Genderen
5.0
60.0
23.00
11
Leon
5.0
48.5
15.00
12
Fred
5.0
47.5
22.00
13
Jan van Baardwijk
5.0
47.5
18.50
14
Ben
5.0
44.5
15.75
15
Arie Langendoen
5.0
40.5
12.50
16
Bonne
5.0
38.5
14.50
17
Rien
5.0
38.0
15.50
18
Arie Bliek
4.5
42.0
15.75
19
Martijn
4.0
52.5
15.00
20
Sheila
4.0
40.0
10.00
21
Frits
4.0
38.0
10.00
22
Leo
2.0
38.5
4.50
23
Johan
1.0
40.5
3.00
De prijzen mochten dus uitgezocht worden door Steven, Jan Zoorob (waar een remise in de laatste ronde dus al niet goed voor is!?) en Martijn. Het mooie van het geheel - en ook enigszins het streven van de organisatie - is, dat alleen Lendert nog maar voor een tweede keer een prijs won.

Dit alles is te zien op de tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten