zaterdag 20 augustus 2016

ZAS ronde 7

In de alweer voorlaatste ronde van deze 12de aflevering van het ZAS ging de vergelijking van vorige week met het weer niet echt op. De actuele temperatuur was dan wel mooi omhooggeschoten, het deelnemersaantal echter niet evenredig. Een tweede nadeel bleek het oneven aantal. Maar veel aandacht ging toch wel naar de eindprijzen, m.a.w., wie worden 1, 2 en 3?

In die vorige ronde had Lendert van den Ouden hele goede zaken gedaan en hij stond daardoor maar liefst 2½ voor op Ernst-Jan Pluim Mentz. En de derde plaats werd redelijk zeker ingenomen door Jan Zoorob. Laten we dus nu maar snel gaan kijken wat deze drie toppers deze avond presteerden en of dat nog invloed zou hebben op de eindklassering.
Het is al gezegd, een niet tot volle tevredenheid stemmend deelnemersaantal, echter wel drie deze aflevering nog niet eerder gesignaleerde spelers. Eén van hen zelfs een debuut in het ZAS!
De eerste ronde was voor Lendert en Jan relatief makkelijk. Arie Bliek moest proberen Lendert van scoren af te houden en slaagde daar niet in en hetzelfde geldt voor Marco Beije. Hij wist Jan Zoorob ook niet van scoren af te houden. Maar Ernst-Jan kreeg meteen een tegenstander van formaat. Helemaal uit Gouda kwam Ruud Bosch voor het eerst dit ZAS-seizoen meedoen en hij mocht meteen aantreden tegen Ernst-Jan. Als hij er tijd voor heeft gehad zal Lendert zeker wel even hebben gekeken of Ruud zijn grootste concurrent in bedwang zou kunnen houden. Maar Ruud slaagde daar niet in. Wim Noordermeer speelde tegen een andere nieuweling, tegen Sjaak Nagtegaal en Wim was niet tegen hem opgewassen. Verder mocht Frits van der Veeke het ZAS-debuut van Wim van der Pijl wat meer glans geven door Wim z'n eerste punt te laten scoren. Ook meteen een remise in de eerste ronde en die kwam tot stand tussen Jan van Baardwijk en Jan van Huizen. Verder won Martijn van Dam van Rien van der Molen, Ad van der Ree van Bonne Faber en verloor Ben Blakmoor van Sheila de Jonge. Deze ronde was Casper Verbeek oneven.
Zo'n oneven eerste ronde wil je nog wel eens een sterke tegenstander opleveren voor de tweede ronde. Wim van der Pijl zou die sterke tegenstander voor Casper moeten betekenen maar Wim beet zijn tanden stuk op Casper en kwam niet verder dan remise. Lendert kreeg opnieuw een op papier zwakkere tegenstander en hij won dan ook van Martijn. Sjaak kreeg nu Jan Zoorob tegenover zich. Hij deed heel goed zijn best, wist echter niet door Jan's opstelling heen te breken. Ernst-Jan kon even wat meer freewheelen maar scoorde wel weer een punt, tegen Jan van Baardwijk. Sheila bleef het goed doen en won, toch wel verrassend, van Ad. Jan van Huizen verloor van Ruud. Arie, Bonne en Marco scoorden hun eerste puntje tegen resp. Rien, Wim Noordermeer en Frits terwijl ook Ben z'n nul kwijtraakte dankzij het feit, dat hij deze ronde oneven was.
Ronde drie kende een eerste ontmoeting tussen de top drie van de waarschijnlijke eindstand en Jan Zoorob bleek van Lendert verloren te hebben. Ernst-Jan won ook opnieuw, Sheila wist niet opnieuw voor een verrassing te zorgen. Net als Casper eigenlijk, hij verloor van Sjaak, net als Martijn van Wim van der Pijl. Ad herstelde zich tegen Marco met een winstpartij en Ruud toonde zich op de goede weg door Ben te verslaan. Arie verloor nu van Bonne, terwijl Rien en Wim Noordermeer nog puntloos bleven door van Jan van Baardwijk en Jan van Huizen te verliezen. Maar Frits raakte die nul wel kwijt, ook al was dat middels het oneven zijn.
Nu volgde een korte pauze, waarin ook de avondprijzen werden vastgesteld. Wie als derde, tiende en zeventiende eindigden mochten later op de avond iets uitzoeken.
Na de pauze dus de vierde ronde en die werd uitermate belangrijk wegens het tegen elkaar ingedeeld worden van de beide overwinnaars tot nu toe: Lendert tegen Ernst-Jan. Daarin bleek Ernst-Jan hele goede zaken te doen, hij won tenslotte de partij. Hun eerste achtervolger van dat moment, Wim van der Pijl, kreeg met Ad te maken en hij moest erkennen, dat Ad op dat moment sterker was en hem dus het punt laten. Sheila bleek van slag, ze verloor opnieuw, nu van Jan Zoorob. Sjaak kon het niet bolwerken tegen Ruud, terwijl Bonne het punt afsnoepte van Jan van Baardwijk door op tijd te winnen. De enige twee, die nog puntloos waren bleken dat na deze ronde niet meer te zijn. Rien dankzij oneven te zijn en Wim Noordermeer dankzij een overwinning op Marco.
Dan tenslotte de laatste ronde en opnieuw een punt voor Wim Noordermeer, hij was nu namelijk oneven. Aan de top kon ook Jan Zoorob het niet bolwerken tegen Ernst-Jan, net als het Ad verging tegen Lendert en Bonne tegen Ruud. Jan van Huizen scoorde weer, nu tegen Wim van der Pijl, terwijl Martijn de maat nam van en tegen Sheila. Tussen Arie en Sjaak moest er een scheidsrechter aan te pas komen wegens het niet door Sjaak opheffen van een gegeven schaak. Er werd besloten dat ze verder moesten spelen met het door Sjaak opheffen van het schaak met de onreglementair gespeelde toren maar toch wist Sjaak de partij nog te winnen.
Dit alles valt dan samen te vatten in een tabel, waaruit ook op valt te maken wie een bezoekje mocht brengen aan de prijzentafel.
1
Ernst-Jan
5
15.5
15.50
2
Lendert
4
16.0
11.00
3
Ruud
4
16.0
11.00
4
Jan van Huizen
11.5
6.25
5
Jan Zoorob
3
15.0
6.00
6
Bonne
3
13.0
6.00
7
Ad
3
12.5
6.50
8
Martijn
3
11.5
5.00
9
Sjaak
3
11.5
4.50
10
Jan van Baardwijk
14.0
4.25
11
Wim van der Pijl
11.0
4.00
12
Sheila
2
15.5
4.50
13
Arie
2
12.0
2.00
14
Ben
2
11.5
2.50
15
Wim Noordermeer
2
11.5
2.00
16
Rien
2
8.5
1.00
17
Casper
13.5
3.25
18
Marco
1
9.5
0.50
19
Frits
1
8.0
1.00
Hieruit blijkt dus dat de prijzen waren voor Ruud (zijn score in de kolom PS was 3 punten lager dan die van Lendert), voor Jan van Baardwijk en voor Casper.
De weersverwachting voor a.s. donderdag is super, hopelijk gaat dat ook gelden voor de opkomst!

Hierbij de nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten