zondag 17 augustus 2014

ZAS ronde 7

Het laatste drieluik qua bedenktijden alweer en het gaat er nu ècht wel een beetje om spannen wie er met de 3 eindprijzen vandoor gaan! De beide nieuwelingen, waarvan er één nog nooit eerder aan het ZAS had meegedaan, komen daar al niet meer voor in aanmerking.
Drie rapidpartijen met een bedenktijd van een half uur voor elke speler in elke partij werden er gespeeld en eigenlijk voor het eerst, minstens dit jaar, werden de mogelijkheden om een prijs te winnen al meteen aan het begin van de avond verteld. Net als in ronde 4 kwamen de 3 bestpresterenden t.o.v. hun bestaande rating hiervoor in aanmerking. Bij ronde 4 werd al een uitleg gegeven hoe dit tot stand komt.
In de eerste ronde werden er meteen al planken gezaagd van dik hout want twee kanshebbers op een eindprijs, Philip Westerduin en Ernst-Jan Pluim Mentz, mochten de degens met elkaar kruisen. Uiteindelijk wist de Pionierkampioen de partij naar zich toe te trekken nadat hij een door zijn koning gedekte vrijpion in het centrum had weten te creëren. Volgens Philip was zijn tijdgebrek op een gegeven moment hier debet aan. De nieuwe ZAS-speler, Casper Verbeek, mocht zijn kunsten vertonen tegen Klaas de Ruijter, die deze en volgende week een overvolle schaakagenda heeft dankzij zijn meespelen aan het PK in Rotterdam. Zit Klaas daarmee goed in zijn routine? Tegen Casper was dat inderdaad wel het geval. Ook Bonne Faber scoorde een punt, tegen Wim Noordermeer. Hij wist al redelijk snel een stuk te winnen in het centrum en kreeg daarna een eindspel met aan beide kanten 5 pionnen en 2 torens (en dus een loper meer voor Bonne). Het kostte nog de nodige moeite om dit tot een goed einde te brengen, totdat Wim één van beide torens in de aanbieding deed. Jan Zoorob rekende af met Jan van Baardwijk, Ben Blakmoor met Trudy Angeneind en Sheila de Jonge met Leo Stelloo. Verder verloor Rien van der Molen nog van Arie Bliek.
Ronde 2 was er eentje van een soort rariteiten, hoewel alles wel via de normale wegen tot stand kwam. Want wat bijvoorbeeld te denken van de partij tussen Arie en Ben? Arie raakte het nodige materiaal achter en had eigenlijk gevoegelijk op kunnen geven, Ben gaf hem echter nog wat kansen en Arie kwam, althans wat de materiaalverhouding betreft, helemaal terug! Hierna kwam er een soort van dolle toren-motief voor Arie in de stelling, hij kon Ben's dame aan blijven vallen met z'n toren en Ben mocht de toren niet slaan. Enige tijd later bleek dit echter totaal verkeerd uitgepakt te zijn voor Arie, hij was zijn dame kwijtgeraakt en Ben "slechts" zijn toren. En inderdaad, Ben won tenslotte. Nog zo'n soort rariteit en wel tussen Klaas en Jan Zoorob. Klaas leek redelijk weggespeeld te worden door Jan, wat vooral bleek uit de bedenktijd. Klaas raakte al onder de minuut terwijl Jan er nog een stuk of drie had. Maar Klaas leek wat volgde al aan hebben zien komen, tenminste, hij vroeg of bij het rapidschaak de 50 zetten-regel ook gold. Want wat gebeurde? Al het materiaal verdween van het bord, behalve de koning van Klaas en koning, paard en loper van Jan! Hier zit een technische matvoering aan vast, probeer dat maar eens op te lossen binnen 3 minuten! Terwijl de koning van Klaas ook nog eens bij de hoek met de andere kleur dan die van de loper van Jan stond. Het enige probleem voor Klaas was nog zijn tijd. Jan probeerde het nog wel, totdat zijn vlag viel met Klaas nog een tiental over. Remise dus wegens gebrek aan matpotentieel voor Klaas. Een derde rariteit zat 'm in de indeling want Bonne, als één van de winnaars uit de vorige ronde, werd ingedeeld tegen Trudy. De gang van zaken is dan, bij een oneven aantal in een puntengroep, dat de laagste uit puntengroep 1 tegen de laagste uit puntengroep 0 (de eerste ronde kende geen remises) zou worden ingedeeld. Maar ieder in puntengroep 1 had dezelfde w.p. en SB (0), net als in puntengroep 0, waar ieder 1 weerstandspunt had en geen SB-punten. Dus zou het aan het lotingsnummer moeten liggen. Bonne had daarbij dan nummer 3 gekregen en Trudy nummer 13 (!!?). Zou een computer ook geloven (dat past eigenlijk sowieso niet bij zo'n "helse" machine) in ongeluk en een daarbij horend getal? Hoe dan ook, Bonne won die partij. Verder had Ernst-Jan niet zoveel moeite met Sheila, terwijl Wim afrekende met Rien. Leo probeerde van alles tegen Philip, zelfs een remiseaanbod vlak voor z'n vlag viel, Philip bleek niet te vermurwen. Tenslotte won Jan van Baardwijk nog van Casper, een soort herhaling van hun maandagmiddagpotjes (er doet een groepje aan dagschaak in de Hellevoetse bieb).
Dan ronde 3 met een trio met 2 punten. Hoe zou dat in worden gedeeld? Zowel Ernst-Jan, Ben als Bonne hadden 1 weerstandspunt en 1 SB-punt, het zou 'm dus eigenlijk weer in het lotingsnummer moeten zitten. Dat van Bonne was het hoogste, toch werd hij tegen Ernst-Jan (het laagste lotingsnummer) ingedeeld. Hij mocht dan wel wit hebben, voor wat dat waard is tegen Ernst-Jan (?!). Het leek wel een potje voetbal: druk zetten en wachten, tot de tegenstander daaraan bezwijkt. Dat bezwijken deed Bonne dan ook, net als Ben tegen Klaas. Jan Zoorob bleef Wim de baas, terwijl Sheila haar gram (natuurlijk overgebleven na haar partij uit de vorige ronde) haalde tegen Jan van Baardwijk. Philip rekende af met Arie en Rien wist Trudy te verslaan. Tenslotte won ook Leo een partij, hij bleef de baas over Casper, die dus, samen met Trudy, de rode lantaarn mocht blijven vasthouden.
Voor de avondprijzen was Jan Zoorob op de eerste plaats geëindigd, hij was echter meteen na zijn winst op Wim vertrokken zodat nu de prijs doorschoof en Sheila als eerste uit mocht zoeken. Een bierpakket wisselde van eigenaar, "voor m'n man", zei Sheila. Klaas mocht nu uitzoeken en probeerde, middels een flesje wijn, krachten op te doen voor wat hem nog allemaal bij het PK te wachten zou staan. Het heeft wel geholpen, hij wist zowel vrijdag als zaterdag te winnen! Niet verwacht, gezien zijn rating, mocht nu Ernst-Jan nog een bierpakket uitzoeken.
Voor de eindprijzen wordt het steeds spannender. Hoewel hij theoretisch nog niet zeker mag zijn van de eerste plaats kan deze Ernst-Jan praktisch niet meer ontgaan. Ook maakt Ben grote kans op een eindprijs, welke dat echter zal worden hangt nog van de laatste beide ronden af. Verder maken vooral Klaas en Philip kans op een prijs, hoewel ook Jan van Huizen, Bonne en Jan Zoorob (mits hij er bij de laatste 2 ronden nog bij is en niet (te) vroeg naar huis wil?!) nog kans maken. Theoretisch zijn er nog meer kanshebbers, praktisch moeten die dan waarschijnlijk wel minstens één keer al hun partijen winnen.

Die stand is nu als volgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten