zondag 3 augustus 2014

ZAS ronde 5

In een ontspannen sfeer startte de avond van één van de drie keren snelschaak tijdens het ZAS. De organisatie mocht zich gelukkig prijzen met de opkomst, althans, vergeleken met vorige avonden deze aflevering. Zelfs enkele totaal nieuwelingen voor het ZAS!
De opkomst wist nog net niet het record van de eerste avond te evenaren, het beloofde echter wel een zeer spannend gebeuren te worden, vooral als je keek naar de gemiddelde rating: 1742. Het beloofde vooral voor de lager gerate schakers een moeilijke avond te worden, hoewel het op zich toch wel iets anders ligt met snelschaken. Maar jammer genoeg was het aantal deelnemers oneven, elke ronde dus weer een bye.
In de eerste ronde ging die bye naar Joey Brokaar, een rijzende ster bij s.v. Spijkenisse. Ook kende deze ronde meteen al twee remises en niet tussen de eersten de besten! Want Pionier-snelschaakkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz werd meteen ingedeeld tegen Lendert van den Ouden van Charlois Europoort. Samen hadden ze al eens op het virtuele ZAS-podium gestaan bij het uitreiken van de eindprijzen, nu speelden ze dus in ronde 1 "tot het gaatje". De vlag van Lendert viel tenslotte, hij had het geluk, dat Ernst-Jan geen matpotentieel meer had. De andere remise kwam tussen Ben Blakmoor (De Pionier) en Jan Zoorob (HZP Schiedam). Nick Groeneweg (Spijkenisse) wist van Wim van Schie (huisschaker) te winnen, terwijl Rob van Wijgerden (De Pionier) niet opgewassen bleek tegen één van de ratingfavorieten, Ricardo Klepke (Spijkenisse). Bonne Faber (De Pionier) won tenslotte met het nodige geluk van Wim Noordermeer (De Pionier), terwijl Jaap Santifort (Ontspanning) z'n partij tegen Leo Stelloo (De Pionier) tot een voor hem goed einde wist te brengen. Verder verloor Arie Bliek (De Pionier) van Steven de Wilde (Spijkenisse) en won Klaas de Ruijter (Shah Mata), misschien tot zijn eigen verbazing, van Pioniervoorzitter Fred van Wieringen.
In ronde 2 (waarin Wim Noordermeer de bye kreeg) moesten de 7 spelers met één punt (6 winnaars, aangevuld met Joey) uit de vorige ronde dus tegen elkaar uitmaken wie nog aan de top zou blijven. Hierbij kreeg één van hen te maken met één van de remisespelers. Lendert kreeg die "eer" toebedeeld en hij wist gedecideerd van Klaas te winnen. Twee van de andere remisespelers (Ben en Ernst-Jan) speelden tegen elkaar en laatstgenoemde won dat duel, wat in de tweede ronde van het Pionier-snelschaakkampioenschap nog andersom was geweest. De vierde remisespeler, Jan Zoorob, kreeg Wim van Schie als tegenstander en Jan won dat duel. Overigens, van de overgebleven spelers met één punt uit ronde 1 wonnen alle drie de witspelers: Ricardo van Jaap, Steven van Bonne en Joey van Nick. Wim van Schie bleef dus op 0 staan, net als Leo, die van Rob verloor en Arie, die van Fred verloor.
Ronde 3 (bye voor Leo) startte dus met de drie overgebleven spelers zonder puntverlies tot zover en opnieuw bleek wit de winnende kleur hier: Ricardo won van Joey en Ernst-Jan van Steven. Jan Zoorob en Lendert lieten al hun tweede remise optekenen, terwijl Nick en Bonne weer wat terugkrabbelden dankzij hun winst op resp. Klaas en Rob. Ook Fred en Jaap wilden bij de mensen gaan horen en dat deden ze door van Wim Noordermeer en Ben te winnen. Arie werd nu de enige met 0 punten dankzij z'n verlies tegen Wim van Schie.
Hierdoor werd het logisch, wie in ronde 4 (de laatste ronde vòòr een korte pauze) de bye zou krijgen, Arie was immers de enige nog resterend met 0 punten. Het topduel deze ronde was dat tussen Ernst-Jan en Ricardo en Ricardo toonde zijn klasse door deze partij te winnen. De vierde remise kwam er ook, nu tussen Joey en Bonne, in een partij, die alles wat het snelschaken eigenlijk zo onvoorspelbaar maakt, in zich had. Achteraf gezien regen de foutjes zich als het ware aan elkaar, totdat er een stelling overbleef met elk, naast een koning, 3 pionnen (steeds op dezelfde rij) en lopers van ongelijke kleur. Van de verdere achtervolgers won Lendert van Jaap, Steven van Jan Zoorob en Nick van Fred. Ook de staart van de stand vormde zich steeds meer: Leo (verlies tegen Klaas), Wim van Schie (verlies tegen naamgenoot Noordermeer) en Rob (verlies tegen Ben) bleven op één punt staan, aangevuld met Arie.
Na de korte pauze al meteen weer een remise en weer niet tussen de minsten want Lendert liet een (zijn derde alweer) remise aantekenen tegen Ricardo. Nick ging nu volop in de achtervolging en daarvoor versloeg hij clubgenoot Steven. Bijna had Bonne gewonnen van Ernst-Jan, het leek uiteindelijk te gaan om een schaakje met de dame, dat gebeurde op g8 maar waarschijnlijk veel beter zou zijn geweest op e8. Vraag blijft natuurlijk of Bonne het dan op tijd had weten te winnen, dat werd nu ook de reden van zijn verlies. Nog een remise, nu tussen Jaap en Fred. Joey steeg op de ranglijst, dankzij het punt tegen Jan Zoorob. Nu bleven Leo (verloren van Arie) en Wim van Schie (verloren van Ben) troosteloos op één punt staan samen want Rob kreeg er, dankzij zijn bye, een punt bij, net als Klaas, die van Wim Noordermeer wist te winnen.
Alweer ronde 6 dan met een bye voor Wim van Schie. De toppartij was er nu tussen Nick en Ricardo en Ricardo deed, met de overwinning, een gooi naar de eindwinst. Naaste achtervolger werd nu Ernst-Jan, die van Joey wist te winnen. Ook Steven kwam weer dichter bij de topplaatsen en daarvoor versloeg hij Lendert! Verder verloor Klaas nu van Jaap en speelden Ben en Bonne onderling hun beider tweede remise. In de, op dat moment, lagere regionen won Fred van Rob, verloor Arie van Jan Zoorob en won Leo tot zijn eigen verbazing ook eens een partij. Wim Noordermeer werd zijn slachtoffer.
Ronde 7 gunde de bye aan Bonne, terwijl Ricardo doorging naar eindwinst, nu met winst op Steven. Ernst-Jan liep (vaker dan hij normaliter gewend is!?) tegen zijn tweede nederlaag aan, nu ging Nick aan de haal met het punt. Lendert herpakte zichzelf ook weer en toonde dat duidelijk aan Fred. Jaap verloor van Joey en verder was het één en al wit wat de klok sloeg: Jan Zoorob won van Klaas, Wim Noordermeer van Ben, Rob van Arie en Wim van Schie van Leo.
Opnieuw een korte pauze en hierna begon ronde 8 met het bekendmaken van de prijzen. Die zouden later opgehaald mogen worden door de nrs. 1, 8 en 15, een poging, om de prijzen redelijk eerlijk te kunnen verdelen (die eerlijkheid wordt natuurlijk slechts door de winnaars erkend!?). Klaas kreeg er, dankzij de bye, een punt bij, net als Ricardo, die er wèl voor moest spelen. Maar Bonne overzag de op h7 gerichte batterij van dame en loper. Nick miste de kans om in de buurt te blijven, hij verloor van Lendert. De remises leken overigens wel redelijk regelmatig bij dezelfde spelers terecht te komen, Ernst-Jan scoorde zijn tweede en Jan Zoorob z'n derde. Steven verloor van Joey, Rob van Jaap en Arie van Wim Noordermeer. Verder won Fred van Wim van Schie en Ben van Leo.
In ronde 9 kreeg Ben dan eindelijk de bye, waar hij al een poosje naar had uitgekeken. Jan Zooron verloor nu van Ricardo en Joey speelde remise tegen Lendert, diens vierde al, waarmee hij remisekoning van de avond is geworden. Fred kon tegen Ernst-Jan niet voor een verrassing zorgen en verloor hun partij, terwijl Jaap een overwinning boekte op Nick. Bonne bleek helemaal het noorden kwijt, de bye in ronde 7 bleek zijn laatste wapenfeit. Nu liet hij zich verschalken door Wim van Schie. Wim Noordermeer verloor van Rob, Leo van Steven en Klaas won van Arie.
Tenslotte dan de laatste en tiende ronde, waarin Jan Zoorob de bye kreeg. Ricardo (al eindwinnaar) zette de kers op deze taart door nu van Ben te winnen. Het was in zijn geheel eigenlijk (ook deze ronde weer) een beetje een wit-avond. Alleen Leo (tegen Nick) en Wim van Schie (tegen Rob) verloren met wit. Verder wonnen Ernst-Jan (van Jaap), Joey (van Klaas), Lendert (van Wim Noordermeer), Steven (van Fred) en Arie (van Bonne).
De eerste prijs, die Fred uitreikte, was dus voor Ricardo, die al zijn partijen (behalve in ronde 5 tegen Lendert) had gewonnen en daarmee op 9½ uit 10 eindigde! Gedeeld 2-4 werden Joey, Lendert en Ernst-Jan met 7 uit 10, 5 en 6 werden Nick en Steven met 6 uit 10, 7 en 8 werden Jan Zoorob en Jaap, beiden 5½ uit 10 en beiden 55.5 w.p., terwijl Jan 24.25 S.B. had en Jaap 23.25, zodat de tweede prijs bij Jaap terecht kwam., 9-11 werden Ben, Klaas en Rob, allen met 5 uit 10, Fred werd twaalfde met 4½ uit 10, 13-15 werden Bonne en de beide Wimmen. Alle drie hadden ze 4 uit 10, Van Schie kreeg echter de derde prijs dankzij het laagste w.p. van hen (52.0-40.0 en 38.5). Dan eindigde Arie nog als zestiende met 3 uit 10 en Leo werd laatste met 2 uit 10.
Komende donderdag, 7 augustus dus, staat dan in het teken van rapidschaak met een bedenktijd van een kwartier p.p.p.p. De eerste punten per avond voor de eindprijzen worden dan ook vervangen door een eventueel beter puntentotaal, de eindprijzen krijgen dus steeds meer tekening.

Die stand daarvoor is bijgaand te zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten