zaterdag 9 augustus 2014

ZAS ronde 6

Je zou het bijna een komen en gaan willen noemen: de één gaat vakantie vieren, de andere heeft dat er al weer opzitten. Opnieuw kwamen er ook enkelen voor het eerst dit seizoen, er is dus nog hoop dat de tientallen, die "ooit" langskwamen dit nog eens willen herhalen. We blijven hopen, dat doet immers leven!
Deze donderdagavond werden er 5 ronden gespeeld en ieder kreeg daarbij voor elke partij een kwartier bedenktijd. Dat houdt een beetje in, dat je iets ruimer in de tijd zit en dus ruimte hebt voor een korte pauze. Dit een beetje in tegenstelling tot volgende week als er 3 ronden met een half uur bedenktijd op het programma staan. Wat nu ook meer gaat meespelen zijn de te verdienen punten voor de eindprijzen. Laten we daarbij de huidige bezetters van de eerste 3 plekken eens volgen en kijken, of ze hun totaal konden verbeteren. Helaas was er overigens opnieuw een oneven aantal spelers, elke ronde dus weer iemand met een, zoals dat wel eens is genoemd, punt cadeau.
De meest onprettige bye van de avond (immers, hiermee wordt je in de volgende ronde ingedeeld tegen één van de winnaars uit de vorige ronde) was er voor Wim van Schie. Hij zou dan mogelijk die volgende ronde kunnen spelen tegen één van die kandidaten voor een eindprijs, ze wonnen namelijk alle drie: Ernst-Jan Pluim Mentz van Jan van Baardwijk, Ben Blakmoor van Marco Beije en Bonne Faber van Rien van der Molen. De andere winnaars waren Jan Zoorob (versloeg Arie Bliek), Ad van der Ree (te sterk voor Michiel Landman), Klaas de Ruijter (haalde z'n punt tegen Sander Dröge) en Sheila de Jonge (ze was blijkbaar goed uitgerust in haar vakantie en dat hielp voor een winst tegen Leo Stelloo).
In ronde twee was Sander wat gelukkiger met z'n bye, hoewel Wim ook niet slecht boerde tegen Klaas, hij hield de Shah Mataan op remise. Het aantal spelers met een 100%-score dunde wat meer uit. Daarbij won Jan Zoorob van Ad en stegen de kansen van Bonne op zo'n eindprijs, hij versloeg Ben in een leuke partij (niet voor Ben dus!?). Ook Ernst-Jan won, ditmaal van Sheila. Er kwam overigens nog een remise aan want de vlag van Michiel viel in gewonnen stelling terwijl tegenstander Marco geen matpotentieel meer had. Tenslotte verloor Rien van Jan van Baardwijk en wist ook Leo z'n partij tegen Arie (zo ongeveer elke speelavond deze zomercompetitie komen ze elkaar achter het bord tegen) niet te winnen.
Ronde drie dan met het punt cadeau voor Rien. Van die kanshebbers op een eindprijs wonnen nu zowel Ernst-Jan (van Klaas) als Ben, hoewel laatstgenoemde er wel de nodige moeite mee had (naar eigen zeggen) tegen Ad. Bonne moest inleveren, hij kwam tegen Jan Zoorob niet verder dan remise en was daar niet ongelukkig mee. Jan van Baardwijk kon best tevreden zijn met zijn overwinning op Wim, dat wil namelijk wel eens anders lopen tussen Jan en Wim. Sander en Sheila wonnen ook beiden, resp. van Arie en Michiel. Dan de laatste partij, daarin moest Marco een mat ondergaan tegen Leo die daar best trots op was!
In de nu volgende pauze werd gebrainstormd over de prijzen en er werd beslist, dat de nummers twee (niet nummer één wegens de gemiddelde sterkte), zes en dertien de avond mochten besluiten met een prijs.
De bye in ronde vier was er dan voor Michiel, terwijl Bonne nog meer inleverde, nu een vol punt en dat incasseerde Ernst-Jan heel verdiend. Ben won nu weer wel, Sheila moest haar duimen tegen hem leggen. Jan Zoorob speelde tegen Sander en won die partij, zoals ook Klaas tegen Jan van Baardwijk, hoewel Klaas daar, eerlijk gezegd, wel het nodige geluk bij had als je in ogenschouw neemt, dat op hij op zeker moment nog nauwelijks een halve minuut had tegen Jan meer dan het dubbele. Wim won van Rien en Leo verloor van Ad, wat hij ook wel had verwacht. Het was, schaaktechnisch gezien, niet de avond van Marco, hij verloor nu van Arie.
Dan tenslotte de laatste ronde en daarin kon Marco, dankzij dat punt cadeau, zijn score meer dan verdubbelen. Jan Zoorob speelde een leuke partij tegen Ernst-Jan maar verloor wel het meeste van zijn materiaal, behalve een belangrijk pionnetje. Dat betekende tenslotte een remise want Ernst-Jan had alleen nog zijn beide paarden over, te weinig om in een halve minuut mat te zetten. Daarom accepteerde hij het reniseaanbod van Jan dan ook. Ben verhoogde zijn kans op een eindprijs door van Wim te winnen, terwijl de kansen daarop voor Bonne minder werden door zijn verlies tegen Klaas. Maar hij mocht wel de meeste weerstandspunten van de avond voor zich laten noteren dankzij het spelen tegen de vier toppers (Ernst-Jan, Jan Zoorob, Ben en Klaas) van deze avond. Maar daar was geen ruimte voor geweest in de prijzenbrainstorm tijdens de pauze. Toch wist ook hij zijn puntentotaal (met één punt) te verhogen, net als Ernst-Jan (+ 3) en Ben (ook + 3). Jan van Baardwijk was niet opgewassen tegen Ad, net als Sander tegen Michiel en Rien tegen Leo. Wat laatstgenoemde betreft, het vile wel op, dat hij in eigenlijk al zijn partijen (veel) beter stond maar dan toch te veel tijd nodig had om dat vast te blijven houden. De laatste partij van dit verslag komt op naam van Sheila en Arie, waarbij het punt bij Sheila terecht kwam.
De prijzen in natura waren voor Jan Zoorob (die snel naar huis wilde en daarom die prijs aan "de volgende" had gegeven en die volgende was Ben), voor Ad en voor Leo. Een goede avond dus voor de Pioniers!

De tussenstand voor de eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten