zaterdag 23 augustus 2014

ZAS ronde 8

Bijna moeilijk te geloven, ook nu echter kwam een trio nieuwe spelers meedoen. Hieronder een oud-eindprijswinnaar en een compleet nieuwe ZAS-ser! Altijd een prettige verrassing, dat steeds meer mensen het ZAS ontdekken! In de 10 jaar, dat De Pionier dit inmiddels organiseert, is Tim Albus nummer 120.

Zo startte deze snelschaakavond dus wel prettig, hoewel de totaalopkomst wat minder was. Ligt dat ook een beetje in dezelfde lijn als Aad Juijn in zijn prettig leesbare verslagen (nog een voyeur dus) over het PK suggereert? Nu ligt Hellevoetsluis wat minder centraal dan Rotterdam wat de RSB-regio betreft, maar ook de schakers uit de minder ruime omgeving verkiezen vaak andere zaken boven het ZAS. Maar de avond kende natuurlijk ook het Oekraïensche avontuur van een door velen in de RSB-regio bewonderde voetbalploeg. De rechtstreekse tv-uitzending hiervan zal best ook debet geweest zijn aan het ontbreken van de grote massa. Geweten is in ieder geval, dat de Pioniervoorzitter en ook Klaas de Ruijter zo hun preferenties hebben. Als dan ook nog eens je bijna nooit wegblijvende lijstaanvoerder zich in de ziekenboeg bevindt, dan weet je het verder wel. Maar voor hem kwam dan die oud-prijswinnaar opdagen zullen we maar zeggen.
In de eerste ronde (Rien van der Molen had een bye) vielen er niet echt verrassingen te noteren. Philip Westerduin wilde zijn eindtotaal graag nog wat opvijzelen en kreeg daarvoor de (ongewilde) medewerking van Wim Noordermeer. Ook Ben Blakmoor wist te winnen, daarvoor kreeg hij als tegenstander oud-Pionierlid Frits van der Veeke voorgeschoteld. Van de andere kanshebbers op een eindprijs won Bonne Faber van nieuweling Tim Albus, Jan van Huizen van Arie Bliek en Jan Zoorob van Sheila de Jonge. Oud-eindprijswinnaar Ruud Bosch liet tenslotte aan Leo Stelloo zien goed te weten hoe met z'n schaakmateriaal om te gaan en dat binnen de beschikbare tijd.
Ook in de tweede ronde (Tim kreeg nu de bye toebedeeld) wist Ruud te winnen, nu van Bonne. Jan Zoorob won van Rien en Philip versloeg Jan van Huizen. Ook de andere drie partijen gingen redelijk uit van de gekende sterkte van de spelers want Wim verloor van Ben, Frits van Sheila en Leo van Arie, hoewel in deze laatste partij de kracht van Arie meer leek te liggen in het behandelen van de bedenktijd.
Dan ronde 3 (de bye was voor Frits) en daarin waren dan wat minder voor de hand liggende uitslagen. Ben won opnieuw, nu van Jan Zoorob, terwijl Philip en Ruud elkaar in evenwicht hielden met de eerste remise van de avond. Rien wist ook geen goed resultaat te boeken tegen Jan van Huizen, terwijl Arie het punt aan Bonne moest laten. Sheila won van Tim en Leo verloor zijn derde partij, nu van Wim.
Dankzij dat derde verlies mocht Leo nu, in ronde 4, wat uitrusten en zien, hoe Ruud van Ben wist te winnen, hoewel Ben bijna een remise had binnengesleept. Jan Zoorob kreeg Philip tegenover zich en verloor opnieuw. Dat deed ook Sheila, deze partij leidster van de zwarten, van Jan van Huizen. Bonne versloeg Frits en Wim won van Rien. Tim wist zijn eerste partij te winnen, Arie bleek nu niet tegen hem opgewassen.
Dan de laatste ronde voor de pauze, die wat langer werd voor Arie dankzij de bye. Philip wist de kracht van doorgebroken pionnen aan Bonne te tonen, terwijl Ruud zijn tweede remise aan liet tekenen. Jan van Huizen was zijn tegenstander. Ben won van Tim en Frits en Rien verloren beiden met wit. Aan de zwarte kant zaten daarbij Jan Zoorob en Leo.
In de pauze werd dan beslist, hoe de avondprijzen terecht zouden komen en daarvoor bleken de getallen 1, 6 en 12 winstgevend.
Wim kreeg, middels de bye, een langere pauze, waarin hij kon zien, dat Ben verloor van Philip en Ruud daadwerkelijk een gooi deed naar de titel remisekoning. Opnieuw een remise voor hem, nu tegen Jan Zoorob. "Ik kreeg het aangeboden" was zijn verweer. Jan van Huizen kende een gelukkige ronde omdat Bonne overzag dat het stuk, dat tussen hun beider dames stond, werd weggespeeld, terwijl zijn dame ongedekt stond. Arie verloor van Sheila en Tim van Leo. Rien en Frits wilden blijkbaar proberen Ruud nog in te halen, hun eerste remise zou daarvoor hoogstwaarschijnlijk te laat zijn.
Nu mocht Bonne een ronde lang zijn zonden overdenken en daarbij getuige zijn van sterk spel van de zwarten. Hoewel, Philip zette Sheila mat met wit, daarbij overziend, dat hij zelf schaak stond en Sheila toonde zich bijdehand genoeg om hem daar, middels een winstclaim, op te wijzen. Iets dergelijks gebeurde ook tussen Tim en Rien, hoewel er daar geen sprake was van mat. Rien liet zich namelijk ook schaak staan. Dit was dus de enige winstpartij voor wit in ronde 7 want zowel Ben als Ruud als Jan Zoorob als Arie wonnen met zwart. Wie dus verloren met wit waren resp. Jan van Huizen, Wim, Leo en Frits.
Dan ronde 8 en daarin kreeg, tot veler verbazing, Philip de bye. Ruud wist nu van Tim te winnen en Sheila had blijkbaar de smaak te pakken gekregen, ze won opnieuw, nu van Ben. Het duel der Jannen werd beslist in het voordeel van Zoorob, terwijl Bonne heel slecht uit de pauze bleek te zijn gekomen. Na een dame verspeeld te hebben tegen Jan van Huizen bleek het nu de beurt aan Wim om het punt te incasseren. Arie won nog van Rien en Leo van Frits.
In ronde 9 mocht Jan van Huizen wat uitrusten van zijn vele werk deze avond, terwijl Sheila wel probeerde te blijven verrassen, Ruud echter niet mee wilde werken, zelfs niet met een remise. Philip won van Leo, terwijl Wim niet slim genoeg bleek tegen Jan Zoorob en dus het punt verspeelde. Ben won van Arie en Bonne wist nog net zijn hebben en houden te redden tegen Rien, waaruit desondanks wel bleek hoe slecht hij de pauze had verwerkt. Tenslotte won Frits van Tim.
Dan de laatste ronde en daarin was Sheila de gelukkige wat de bye betreft. Arie bleek niet opgewassen tegen Philip en Ruud maakte zich gemakkelijk meester van het punt tegen clubgenoot Rien. Uiteraard verloor Bonne zijn partij tegen Jan Zoorob, hoewel hij nog probeerde te redden wat er te redden viel met een remiseaanbod. Leo verloor van Ben en Tim van Jan van Huizen. Frits liet nog een verrassing zien door van Wim te winnen.
De eerste prijs werd bepaald op basis van weerstandspunten want Philip en Ruud hadden beiden 8½ uit 10 weten te scoren, echter, de tegenstanders van Philip hadden ruimschoots meer (57 in totaal) weten te scoren dan die van Ruud. Zij kwamen niet verder dan 50. Philip dus als eerste prijswinnaar, terwijl ook Jan van Huizen zijn geslonken biervoorraad wat op wist te krikken dankzij z'n (ongedeelde) plek 6 met 6½ uit 10. Tim kon tenslotte ook kennis maken met de prijzentafel en daar een bierpakket vandaan meenemen, Tim eindigde (ook ongedeeld) op 3 uit 10.
De laatste ZAS-ronde zal, behalve voor de avondprijzen, alleen eigenlijk nog spannend worden voor de plaatsen 2 en 3 op de eindranglijst. Daarbij kan vooral Jan Zoorob (mocht hij geen andere bezigheden weten te vinden dan zijn vijfde donderdagse reis naar Hellevoetsluis) nog roet in het eten van Ben en Philip gooien. Met het nodige rekenwerk kan iedereen zien wat er voor elk nog nodig zou zijn aan extra punten op de nieuwste ranglijst met de tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten