zondag 20 juli 2014

ZAS ronde 3

Ook de derde avond van het ZAS kende geen geweldige opkomst. Toch kan de organisatie terugkijken op een avond, waarin oude bekenden weer eens kwamen proberen of ze ook een prijsje weg konden kapen van de prijzentafel(s).
Zo rond de klok van acht leek het een ècht dieptepunt te gaan worden, wat Leo Stelloo de vraag ontlokte "wanneer gaat het niet door?". Daar had de organisatie geen direct passend antwoord op, hoewel je ook niet zo snel weer naar huis gaat, of je zou slechts samen moeten zijn!? Maar het blijft natuurlijk wel zonde van alle gedane voorbereiding. Maar gelukkig, er druppelde nog een aantal deelnemers binnen, zodat er tenslotte met hetzelfde aantal als een week eerder van start kon worden gegaan. Bedoelde Murphy dit ook bij het opstellen van zijn wet? Dit betekende helaas overigens wel dat er elke ronde weer iemand oneven zou moeten zijn.
Ook kwam nog iemand meedoen, waarbij het bloed een beetje leek te kruipen waar het eigenlijk niet kan gaan. Want aan het begin van het zojuist afgelopen seizoen had Jan Straatman afscheid van De Pionier genomen wegens een door de club gevolgde policy waar hij zich niet mee kon en wilde verenigen. Helaas speelde dit al langer, toch, toen zijn besluit om zijn lidmaatschap op te zeggen, bij het secretariaat binnenkwam was het nog wel eventjes slikken,
De eerste ronde van deze rapidavond gaf de bye aan Rien van der Molen, wat op zich vervelend kan zijn, in de tweede ronde speel je dan immers tegen één van de winnaars. Alle partijen kenden overigens geen winnaar want Philip Westerduin wist zijn voorsprong van dame tegen toren en paard tegen Wim van Schie niet tot winst te voeren en bood daarom remise omdat hij niet verwachtte het binnen de tijd nog te kunnen verwezenlijken. Wel wist Ernst-Jan Pluim Mentz te winnen, van Bonne Faber, die hem geen al te moeilijke partij voorschotelde. Winst was er ook voor Ben Blakmoor, die Jan Straatman met lege handen liet zitten. Steyn de Lange was andere keren ook een vaak geziene gast, kwam nu voor het eerst deze aflevering binnenlopen en versloeg in de eerste ronde Wim Noordermeer. Dat deed ook Jan van Huizen met Arie Bliek en Klaas de Ruijter met Leo Stelloo.
De bye in ronde 2 was voor Arie, die kon constateren, dat het inderdaad vervelend kan zijn om meteen al een bye te krijgen, Rien bleek niet opgewassen tegen Ben. Dat gold ook voor Klaas, die tegenover Ernst-Jan kwam te zitten. Ook Steyn zette zijn opmars voort en gebruikte daarvoor Jan van Huizen als slachtoffer. Wim Noordermeer moest zijn tweede, achtereenvolgende, verlies proberen te verwerken, Philip bracht hem dat toe. Ook Bonne bleek zich niet hersteld te hebben, na een normaliter tot winst voerende openingsfase raakte hij tegen Wim van Schie het overzicht helemaal kwijt en ook hij moest in zijn tweede nederlaag berusten. Jan Straatman haalde tenslotte zijn eerste punt binnen tegen Leo.
Dat bracht Leo wel een bye in ronde 3, dus ook hij kreeg een punt achter zijn naam te staan. In deze ronde werd de opmars van Steyn een halt toegeroepen door Ernst-Jan, die daarmee een goede stap richting eindwinst deze avond zette. Maar zou dat hem ook een prijs op gaan leveren? Bij het zomeravondtoernooi van De Pionier weet je zoiets pas als je naar de prijzentafel wordt geroepen! Er vielen deze ronde zelfs twee remises, Ben en Philip kwamen daar samen op uit, terwijl de verlies-schrik blijkbaar zo hoog was gestegen bij Bonne dat hij, in een op zich gewonnen positie, Wim Noordermeer remise aanbood dankzij waarschijnlijk een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook verrassend was de winst van Wim van Schie op Klaas, terwijl Jan van Huizen en Jan Straatman nu hun tegenstanders versloegen. Die tegenstanders waren resp. Rien en Arie.
Opnieuw een pauze, waarin de beslissing voor het "prijzenfestival" ging vallen. Die prijzen werden nu vastgesteld voor de beste spelers met 5, 3 en 1 punt of, mocht er niemand met een dergelijk puntentotaal eindigen, de speler, die dit aantal het dichtst benaderde, naar beneden gekeken vanaf het desbetreffende puntentotaal.
De eerstvolgende ronde, na de pauze, kreeg Bonne de kans om wat aan zijn zelfvertrouwen te doen middels de hem toegedachte bye. Maar hij ging liever even "een praatje maken" met de barman!? Intussen wist Ernst-Jan ook deze ronde te scoren, hij was Wim van Schie de baas. Dat gold ook voor Ben t.o.v. Steyn, die in de eerste ronden zijn kruit verschoten leek te hebben. Winst was er ook voor Philip, die Jan van Huizen het punt afsnoepte. Dat deden Jan Straatman ook, bij Rien, en Klaas bij Wim Noordermeer, hoewel dit, qua bedenktijden, wel op het nippertje was. Tenslotte werd het altijd spannende duel tussen Leo en Arie in het voordeel van laatstgenoemde werd beslist.
De laatste ronde tenslotte en daarin mocht Wim Noordermeer het punt cadeau opstrijken. Ben wist zijn verrassende overwinning van een week eerder op Ernst-Jan niet te herhalen, het punt was nu voor laatstgenoemde. Jan Straatman bleek niet opgewassen tegen Philip, hoewel hij daarbij wel tot het uiterste ging en tenslotte op tijd verloor. Jan van Huizen versloeg Wim van Schie en Klaas deed hetzelfde met Arie. Nog een remise voor Bonne, hoewel dit niet echt uit gebrek aan zelfvertrouwen kwam. Tegen Steyn bleef er een stelling over met elk nog een toren en 3 pionnen op de koningsvleugel. Tenslotte bewees Rien dat ook hij in staat is tot het winnen van een partij, Leo moest hem tenslotte feliciteren met de overwinning. Na de prijsuitreiking had Rien overigens wel een beetje spijt van deze winst!
Bij die prijsuitreiking was dus inderdaad de eerste prijs voor Ernst-Jan, die alles dus gewonnen had. Een tweede prijs was er voor Jan van Huizen, die Jan Straatman en Klaas net voorbleef op weerstandspunten. Leo was blij tenslotte met zijn bye en het verlies van de andere partijen, hij eindigde daardoor als enige met één punt achter zijn naam.

De tussenstand voor de eindprijzen is hier te vinden en nu hopelijk wel voor iedereen meteen zichtbaar! Er bleek een misverstand te zijn over de toegankelijkheid van één en ander, opgelost door de Pionier-webmaster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten