zondag 13 juli 2014

ZAS ronde 2

Moesten veel schakende voetballiefhebbers hun kater van een dag eerder nog thuis in alle rust verwerken? Hoe het ook zij, het ongeluksaantal aanwezigen van deze avond benaderde het ZAS-laagterecord van twee jaar eerder tot op 2 deelnemers.
Maar wel kwam oud-eindprijswinnaar Philip Westerduin weer eens meespelen na een jaartje overgeslagen te hebben.
Wegens het oneven aantal snelschakers kreeg elke ronde iemand een bye, puntloos zou dus niemand eindigen. Die eer viel in de eerste ronde te beurt aan één van de kanshebbers op een hoge klassering, Jan van Dam. Zo kon hij constateren, dat er al meteen sprake was van een lichte verrassing want Philip begon de avond met een nul tegen Ben Blakmoor. Alle andere uitslagen lagen redelijk in de lijn der verwachtingen want Ernst-Jan Pluim Mentz won soepeltjes van Wim van Schie, net als Bonne Faber van Rien van der Molen. Winst was er verder voor Wim Noordermeer tegen Leo Stelloo, voor Jan van Huizen tegen Arie Bliek en voor Ad van der Ree tegen Sheila de Jonge.
In ronde 2 raakte Sheila daardoor meteen die nul kwijt wegens de toegekende bye. Ze kon nu zien, hoe sterk de zwartspelers uit hun hoek kwamen, ze wisten allen te winnen! Met zwart speelden Jan van Dam, Ernst-Jan, Bonne, Wim Noordermeer, Philip en Arie. Hun witte tegenstanders waren achtereenvolgens Ben, Ad, Jan van Huizen, Wim van Schie, Leo en Rien.
Ook Rien raakte nu zijn nulletje kwijt door die bye, terwijl de grootste verrassing van de ronde eigenlijk de winst van Jan van Huizen op Ben bleek. Zowel Jan van Dam als tegenstander Bonne blunderden op een zeker moment in de partij een stuk weg, Bonne maakte echter de laatste fout, zodat Jan er weer een puntje bij kreeg. Ook Wim Noordermeer bleek niet opgewassen tegen Ernst-Jan terwijl ook Philip steeds beter in zijn snelschaakrol raakte. Daar werd Ad het slachtoffer van. Arie won nog van Sheila, terwijl Leo zijn eerste punt scoorde tegen Wim van Schie.
Daardoor bleef alleen Wim nog puntloos en logischerwijze was de bye dus voor hem. Remises zijn bij het snelschaken een redelijke uitzondering, nu viel de eerste in ronde 4, tussen Jan van Dam en Ernst-Jan. Dit werd het resultaat van veel afruilen en ook het nodige verbruik van bedenktijd. Daar gebruikte Ernst-Jan het meeste van, echter, toen zijn vlag op 00.00 eindigde bleek Jan geen matpotentieel meer te hebben en had daarom niets meer aan zijn 30 resterende seconden. Beiden stonden aan kop met een punt voorsprong op hun achtervolgers en die achterstand maakten Wim Noordermeer (winst op Jan van Huizen), Philip (winst op Sheila) en Bonne (gewonnen van Ben) dus een beetje kleiner. Ad won nog van Arie en Leo scoorde zijn tweede punt dankzij Rien.
Er werd nog één ronde gespeeld voor de pauze en Arie kreeg een iets langere pauze dankzij de bye. Jan van Dam en Ernst-Jan hielden niet zo van die hete adem in hun nek, Jan won daarom van Philip en Ernst-Jan van Bonne. Alleen Wim Noordermeer wist bij te blijven, hij wist van Ad te winnen, die, volgens eigen zeggen, deze avond niet in vorm was. Of dat de reden was van Wim's winst is niet duidelijk. Leo verloor van Jan van Huizen, Rien van Sheila en Wim van Schie van Ben.
In de nu volgende pauze werd er driftig gedacht over hoe de avondprijzen ditmaal verdeeld zouden moeten worden. Het Pionierprincipe daarbij is, dat ieder sowieso de kans op een prijs moet krijgen, terwijl toch ook rekening moet worden gehouden met een geleverde prestatie. Maar dat is eigenlijk van secundair belang want iedere deelnemer levert immers op zijn of haar niveau dezelfde prestatie? Hoe dan ook, er werd tenslotte teruggegrepen op een oud recept, namelijk de, altijd gezien het aantal deelnemers, leukste plekken op de ranglijst. Daar werden nu de plaatsen 1, 6 en 12 voor gekozen maar dan gerekend naar de volgorde op weerstandspunten en niet die van wedstrijdpunten. Dit idee leverde al vrij snel enige discussie op, nu was het immers veel moeilijker om te berekenen of men voor zo'n prijs (in natura) in aanmerking zou kunnen komen.
Ook voor Leo werd de pauze wat langer, nu was hij degene, die de bye kreeg. Hij kon dus van dichtbij de grootste verrassing van deze ronde bekijken: de winst van Wim Noordermeer op Jan van Dam. Hiermee schoof Wim een plekje op de ranglijst op en kwam vlak achter Ernst-Jan te staan, die had gewonnen van Sheila. Bonne verloor z'n partij van Philip terwijl de pauze Ad blijkbaar goed had gedaan, hij won van Jan van Huizen. Winst was er ook voor Ben, op Arie en de eerste winst voor Wim van Schie, die Rien wist te verslaan. Rien wachtte dus nog op een eerste winst, die hatelijke nul was hij al wel kwijtgeraakt.
In ronde 7 was de bye voor Bonne. Ook kon de tweede remise worden opgetekend en wel voor Ernst-Jan (die hiermee een gooi deed naar de titel remisekoning) en Philip. Het werd ditmaal een technische remise. Maar Wim Noordermeer wist hier totaal niet van te profiteren want, in plaats van te winnen, waardoor hij naast Ernst-Jan op plek 1 zou zijn gekomen, verloor hij van Ben. Maar een nog veel grotere verrassing was de winst van Leo op Jan van Dam. Jan overzag daarbij een mat in één, dat Leo kon geven middels een batterij van loper en paard, die ontstond na het wegspelen van een stuk van de loperdiagonaal. Jan van Huizen versloeg Sheila, Ad deed hetzelfde met Rien en Arie bleek nu te sterk voor Wim van Schie.
Op drie na zou ieder een bye krijgen en die was nu voor Ad. Dankzij zijn goede resultaten tot zover mocht Leo nu proberen opnieuw voor een verrassing te zorgen. Daarvoor zou hij Ernst-Jan dienen te verslaan. Maar Ernst-Jan bleef op zijn tellen passen en liet zich niet verschalken door Leo. Opnieuw was er verlies voor Wim Noordermeer, nu van Philip. Door zijn verlies in de vorige ronde leek Jan van Dam enigszins van slag want in deze ronde verloor hij weer, nu van Jan van Huizen, die hem mooi mat zette op de koningsvleugel. Arie moest zijn meerdere erkennen in Bonne, wat ook gold voor Rien ten opzichte van Ben en voor Wim van Schie t.o.v. Sheila.
De bye in de voorlaatste ronde was voor Wim Noordermeer, die hierdoor de gelegenheid kreeg zijn verdriet over twee nederlagen op rij te verdrinken. Met winst op Jan van Huizen stelde Ernst-Jan zijn eerste plaats veilig. Dat deed Philip eigenlijk ook met de tweede plaats door van Arie te winnen. Ad bleek weer bij de les, hij won van Ben. In tegenstelling tot Ad leek Bonne een les te verzuimen want hij verloor van Wim van Schie. Jan van Dam won wel, van Rien en Leo sprokkelde weer een puntje, hij won van Sheila.
Dan de laatste ronde. Nu was de bye voor Jan van Huizen. Ernst-Jan bleek deze avond toch niet helemaal in zijn bekende topvorm te zijn want hij verloor van Ben. Hierdoor kwam Philip, dankzij z'n overwinning op Wim van Schie, nog op een halfje afstand op plek twee. Plek drie werd toch nog voor Wim Noordermeer, daarvoor versloeg hij Rien. Ook plek vier was ongedeeld en kwam op naam van Ad dankzij de derde remise in totaal en de tweede voor Jan van Dam. Dan volgde een groep van vier spelers met 6 punten en wel Jan van Dam, Jan van Huizen, Ben en Bonne, die daarvoor Sheila moest verslaan. Plek 9 was voor de verrassende Leo, die liefst 5 keer wist te winnen, tot zijn eigen verbazing. Verloor hij daarom deze ronde van Arie? Plek 10 werd weer gedeeld, door Sheila en Arie, Wim van Schie werd twaalfde en Rien droeg de rode lantaarn met zijn ene puntje uit die bye.
Dit was dus de volgorde op score, de prijzen echter werden dus niet zo verdeeld. Als eerste werd Jan van Dam naar de prijzentafel geroepen om (uiteraard een bierpakket!?) uit te komen zoeken. Jan had in totaal 55½ weerstandspunten weten te verzamelen (de bye gold als remise tegen zichzelf), hoewel hij in de stand volgens de score gedeeld vijfde was geworden. De tweede prijs was voor Philip, die, net als Ernst-Jan en Ben, geen bye had gehad. Philip scoorde 51½ weerstandspunten en werd daarmee dus zesde. Als twaalfde op deze lijst eindigde tenslotte Arie, die hiermee Rien net een punt voorbleef.

De stand na ronde 2 voor de eindprijzen is: tussenstand (die lijst klopt niet helemaal, Ruud van der Beek is nog in rood aangegeven, terwijl hij op dit moment toch niet in aanmerking komt voor een eindprijs).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten