zondag 11 mei 2014

Ronde 33

Zo te zien is de stemming perfect aan het begin van een nieuwe ronde, ook al was de opkomst (dankzij de vakantieperiode?) niet al te fors. Desondanks nog wel enkele leuke partijen.
Te beginnen bij Wim Noordermeer, die "de pech" had om tegen Ernst-Jan Pluim Mentz ingedeeld te worden.Maar dat "risico" loop je wel als je bij de top-10 geklasseerd staat. Met frisse tegenzin begon Wim dus aan z'n klus, daarbij al snel merkend, dat hij niet voor een geweldige verrassing zou zorgen. Zonder meteen al te aanvallend te gaan spelen wist Ernst-Jan hem onder druk te brengen en te houden. Een druk, waar Wim helemaal niet onder uit wist te komen, tot het moment, dat hij de partij dan maar opgaf.
Een ander verhaal werd het tussen Fred van Wieringen en Bonne Faber. De opening verliep hier een beetje zoals op dit niveau valt te verwachten, totdat Bonne op zet 13 (!?!) een doorbraak probeerde te forceren. Dit leverde hem een geïsoleerde d-pion op, waardoor hij lange tijd steeds op verdedigen bleef aangewezen. Maar Fred wist ook zijn voordeel niet te vergroten en zo balanceerde de partij verder, totdat ook Fred een minder goede zet produceerde. Met g2-g4 wilde hij problemen op z'n koningsvleugel voorkomen, hiermee gaf hij ook zijn tegenstander een aanknopingspunt. Met Df3 i.p.v. de tekstzet had hij zijn druk vast kunnen houden en misschien zelfs verhogen. Nu probeerde Bonne spel te krijgen op de damevleugel, waarbij hij, naast die d-pion, een tweede geïsoleerde pion kreeg op b5. Twee de aandacht vragende probleempjes dus en daar kwam even later een levensgrote kans bij door toch wel een blunder van Fred. Hij speelde een loper naar e3 en dat had hem een stuk moeten kosten. Bonne zag die kans echter niet en speelde hier verder met z'n b-pion. Ook dat was niet echt een slechte zet want nu kon hij de stelling vereenvoudigen. Er werd een stel lopers geruild en nog een paard tegen de andere loper van Fred, waarna Bonne remise aanbood. Dat was ook wel terecht en Fred accepteerde het aanbod daarom ook.
Z'n zoon, Alex van Wieringen, had een makkelijker avond, hij had Frits Wilschut als tegenstander toebedeeld gekregen. Alex deed rustig zijn zetjes, duidelijk in de overtuiging, dat Frits op een gegeven moment een fout(je) zou maken. Dat gebeurde dan ook en Alex wist ruim materiaal te veroveren. Tegelijkertijd was ook de stelling niet meer je van het voor Frits. Deze koos dan ook eieren voor zijn geld en vond het welletjes. Een winstpartij voor Alex dus.
Een leuke partij wist Leo Stelloo te spelen tegen Michiel Landman. Leo weet vaak spannende zetten te bedenken en krijgt dan ook best wel het betere van het spel. Maar daar gaat dan toch ook veel bedenktijd aan "verloren". Zo ook nu. Leo kreeg een fraaie aanval op de zich nog in het centrum bevindende koning van Michiel en leek daarbij aan het langste eind te trekken. Michiel probeerde het venijn van Leo af te stoppen door dameruil aan te bieden. Daar ging Leo op in wegens een dreigende aanval op zijn koning, hij had er echter veel beter aan gedaan z'n dame mee in de aanval te betrekken, waarbij hij die dreigende aanval met het opspelen van zijn g-pion af had kunnen stoppen. Nu kwam er dus dameruil en kon Michiel meteen ook een dubbelpion oplossen. Maar Leo stond nog steeds overheersend en had er nu naar moeten streven zijn torens op de zevende rij te verdubbelen. Dat liet hij in eerste instantie echter na, hij speelde de d-pion, die mee had moeten helpen aan de verdubbeling van die torens, op naar de zevende rij, waarmee meteen alle gevaar uit zijn aanval was verdwenen. Maar ook Michiel speelde niet de sterkste zetten en gaf Leo de gelegenheid te proberen nog een remise binnen te slepen. Leo was echter zo in zijn aanval verdiept, dat hij deze veel te ver door wilde zetten. En dan krijg je meestal het deksel op je neus. Zo ook Leo en tenslotte moest hij dus Michiel feliciteren met een overwinning.
Als laatste partij blijft er dan nog die tussen Trudy Angeneind en Jan van Baardwijk over. Trudy had iets om zich aan op te trekken, immers, op de maandagmiddag in de bieb had ze van Jan gewonnen. Nu echter ging dat helaas niet lukken want Jan wist een sterke aanval op te bouwen, waarbij hij z'n verdediging niet uit het oog verloor. Dat resulteerde er tenslotte in, dat Trudy er toe gedwongen werd deze partij op te geven, waardoor Jan wat meer kans kreeg op de ranglijst weer naar boven te kijken.

Die ranglijst ziet er nu als volgt uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten