maandag 21 april 2014

2de ronde snelschaken

Met een leuk spelersaantal kon begonnen worden aan het tweede deel van het drieluik om snelschaakkampioen van Hellevoetsluis te worden. Vooral het meespelen van beide zoons van Jan van Dam, Joost en Thijs, was de moeite waard (ze zijn achteraan op de foto nog net zichtbaar). Zouden ze misschien ook in de buurt van een plekje in genoemde finale kunnen komen?
In de eerste ronde mocht de oudste van de twee, Joost, het proberen tegen Bonne Faber. Maar er bleek voor Joost geen succes weggelegd. Voor Thijs dan? Hij speelde tegen Jan van Huizen en doneerde daarbij zijn dame aan Jan maar Jan was zo vriendelijk die dame weer terug te geven. En als klap op de vuurpijl liet Jan zich wat later ook nog mat zetten! Pa Jan van Dam kreeg te maken met Fred van Wieringen en pa bleek evenveel geluk te hebben als zoon Joost, m.a.w., Jan verloor van Fred. Verder was er deze ronde winst voor Michiel Landman (tegen Wim Noordermeer), Ernst-Jan Pluim Mentz (tegen Jan van Baardwijk), Alex van Wieringen (tegen Arie Bliek), Ben Blakmoor (tegen Ger Croonenberg), Sheila de Jonge (tegen Frits Wilschut) en voor Tim van der Hart (tegen Leo Stelloo).
In ronde 2 had het er lange tijd enige schijn van, dat Bonne voor een verrassing zou kunnen zorgen tegen Ernst-Jan. Maar tenslotte verloor hij materiaal en hield te weinig tijd over om toch te proberen een score te bereiken. Net als Ernst-Jan bleef ook Ben winnen, hij versloeg Fred. Deze ronde bleek geen gelukkige voor de Van Wieringens want ook zoon Alex verloor en Sheila was daar de oorzaak van. Kon dan de familie Van Dam beter doen? Maar ten dele, pa Jan won van Jan van Huizen, z'n zoons verloren beiden, Joost van Jan van Baardwijk en Thijs van Michiel. Ook Tim won deze ronde, hij bleek te sterk voor Wim. Tenslotte werd Ger op zijn plaats (dat bleek zeker zo te zijn aan het einde van de avond) door Leo.
In ronde 3 kwam er in eerste instantie een einde aan de zegereeks van Sheila, dat was echter geen schande tegen Ernst-Jan. Maar Tim denderde nog wel door, hij wist van Ben te winnen. Wat deed de familie Van Dam nu? Vader Jan en zoon Thijs wonnen beiden, Jan van Michiel en Thijs maakte korte metten met Arie. Joost verloor echter opnieuw, nu van Fred. Alex versloeg Jan van Baardwijk, terwijl Bonne verloor van Leo dankzij het overzien van een schaakje, waarbij Leo alert genoeg was om te claimen.Ger bleef puntloos dankzij Wim, net als Frits, die van Jan van Huizen verloor.
Er ging dus nu enige tekening in komen boven- en onderaan de ranglijst. Ook in ronde vier bleef Ernst-Jan winnen, ditmaal schoof hij Tim, als naaste achtervolger, opzij. Het middenstuk van de ranglijst stond alle acht op 2 punten, daarvan wist Jan van Dam van Alex te winnen, verloor Ben van Michiel, Thijs van Sheila en Fred won van Leo. Ook waren er nog drie spelers puntloos en dat bleven er twee want Joost wist het kunststukje van broertje Thijs niet te evenaren, hij verloor namelijk van Jan van Huizen. Wel speelden de beide nulpunters, Frits en Ger tegen elkaar en Frits won.
Dan de laatste ronde voor de pauze en weer won Ernst-Jan, nu van Michiel. De andere vier 3-punters, Tim, Jan van Dam, Sheila en Fred konden nu tegen elkaar spelen, waarbij Jan van Tim won en Fred van Sheila. Thijs was zijn verrassingselementen nog niet verleerd en bewees dat aan Bonne. Ook de eerste remise van het toernooi viel in deze ronde, tussen Jan van Huizen en Ben. Leo bleek in snelschaakvorm en bewees dit aan Arie. Alex zakte verder weg dankzij Wim en Frits scoorde zijn tweeede punt, nu wegens winst op Jan van Baardwijk. Tenslotte speelden de beide overgebleven nulpunters (Ger en Joost) tegen elkaar en Joost wist zijn eerste punt te scoren.
Dan de pauze, die tot tien uur duurde en waarin naar hartelust genoten kon worden van de door Sheila verzorgde hapjes!
Na de pauze dan ronde 6 en daarin versloeg Ernst-Jan nu Jan van Dam. Dankzij een overwinning op Tim werd Fred de eerste en enige achtervolger, terwijl Michiel (door winst op Leo) en Sheila (winst op Wim) een stapje hogerop kwamen. Thijs bewees geen eendagsvlieg te zijn door een keurige remise tegen Ben. Datzelfde resultaat wisten ook Bonne en Jan van Huizen te bewerkstelligen. Opnieuw wist Ger niet te scoren. Jan van Baardwijk had geen zin in de rode lantaarn en won daarom van hem.
Toch bleek Ernst-Jan niet onfeilbaar in de groep, in ronde 7 verspeelde hij een halfje en daar legde Fred beslag op. Deze ronde kwam er ook een familietragedie, vader Jan was ingedeeld tegen zoon Thijs en zoonlief verwachtte blijkbaar, dat pa hem minstens een halfje zou laten verdienen. Maar dat stond niet in het woordenboek van Jan, dus verhoogde hij z'n score met een punt. Tranen met tuiten bij Thijs, die er blijkbaar echt op had gerekend ook iets te scoren. Jan moest alle zeilen bij zetten om Thijs tot bedaren te brengen. Gelukkig was Joost ook in de buurt, die net wel een halfje had gescoord, tegen Frits. Het derde halfje deze ronde kwam tot stand tussen Ben en Leo, terwijl Ger op 0 bleef staan dankzij Bonne.
Ronde 8 bracht weer een nieuw punt voor Ernst-Jan en niets voor Wim. Ook Fred bleef hoog in de lijst staan dankzij een overwinning op Michiel. Jan van Dam was blijkbaar een beetje aangeslagen door het gebeuren na de vorige ronde, tenminste, hij verloor van Sheila. Maar zijn zoon Thijs drukte helemaal zijn stempel op dit toernooi, hij won niet slechts van Tim, de manier waarop verdiend ook enig commentaar. Het is immers te doen gebruikelijk in dit soort toernooien dat een pion, die promoveert wordt verwisseld met een dame, afhankelijk van de mogelijkheden in de stelling. En als er even geen dame voorradig is, dan wordt een toren omgedraaid en die geldt dan als dame. Zo deed ook Tim. Maar, bij de jeugdafdeling was de reglementering van het snelschaken blijkbaar pas behandeld en daarin blijkt dit niet te mogen, dus Thijs, helemaal op de hoogte, protesteerde nadat Tim een damezet met zijn nieuwe dame had gedaan, voor Thijs was het een toren, ook al was die dan omgedraaid. Ernst-Jan, als reglementenkenner, werd er bij gehaald en hij besliste, dat het inderdaad een toren moest worden. Zo werd dus doorgespeeld en Tim, misschien een beetje van slag, deed nog eens een onreglementaire zet, verloor dus. Ben wilde blijkbaar remisekoning worden, tenminste, hij accepteerde het remiseaanbod van Bonne.Onderaan de lijst veranderde niets, Jan van Baardwijk verloor van Jan van Huizen, Joost verloor van Alex en Ger deed hetzelfde tegen Arie.
Dan de laatste ronde. Nu werd het de beurt van Leo om een punt af te staan aan Ernst-Jan, terwijl Thijs een beetje de avond van zijn leven beleefde door ook van Fred te winnen.Jan van Huizen was nu niet opgewassen tegen Michiel, terwijl Arie verloor van Jan van Dam. Ben werd inderdaad remisekoning, dit werd ook de uitslag van zijn partij tegen Sheila. Bonne zette Frits (die dat niet had gezien) een zet eerder schaak, dus toen hij met een blij gezicht Bonne's koning mat achter de palen dacht te zetten kwam hij van een koude kermis thuis.Ook deze ronde geen punten voor de onderste drie: Jan van Baardwijk verloor van Wim, Joost van Tim en Ger van Alex.
Ernst-Jan wist ook deze avond te winnen, net als de eerste ronde met Kerst. Hij scoorde 8½ uit 9. Tweede werd Fred met 6½ uit 9 en Jan van Dam en Michiel delen plek 3 en 4 met elk 6 uit 9. In de eerste ronde had Ernst-Jan zich al geplaatst met 9 uit 9, gevolgd door Ad van der Ree en Johan Seinen, beiden met 6½ uit 9. Geplaatst voor de finale zijn nu dus: Ernst-Jan, Ad, Johan, Fred, Jan van Dam en Michiel. Met 5½ uit 9 zijn Sheila en Thijs reserves geworden.
De eindstand tenslotte van deze avond werd:

Paastoernooi
1
Ernst-Jan
9
45.5
42.25
2
Fred
9
47.0
32.75
3
Jan van Dam
9
6
50.0
29.50
4
Michiel
9
6
50.0
29.00
5
Sheila
9
49.5
26.25
6
Thijs
9
46.5
26.75
7
Tim
9
5
47.0
20.50
8
Wim
9
5
40.0
15.00
9
Bonne
9
5
33.0
10.25
10
Alex
9
5
31.5
10.00
11
Ben
9
42.0
18.75
12
Leo
9
42.0
13.75
13
Jan van Huizen
9
4
38.0
10.75
14
Arie
9
4
32.0
6.00
15
Frits
9
31.5
2.75
16
Jan van Baardwijk
9
2
35.5
1.50
17
Joost
9
34.0
1.25
18
Ger
9
0
34.0
0.00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten