zondag 7 juli 2013

ZAS ronde 1

Het zomeravondschaken is weer van start gegaan bij De Pionier en je zou bijna zeggen, dat de zomer daarop heeft gewacht om los te barsten! De opkomst bleek wat minder dan waarop de organisatie had gehoopt, er zijn echter nog een aantal ronden te gaan.
Jammer genoeg bleken er een oneven aantal belangstellenden zich aangemeld te hebben, elke ronde had iemand dus geen partij. Voor de eerste ronde was dat Wim Noordermeer, hij moest dus een uur wachten voordat ook hij zich over bord en stukken mocht buigen. Maar hij kon genoeg moois bekijken in deze ronde, bijvoorbeeld de eerste remise van de avond en het toernooi, Jan van Huizen en Angelique Osinga wisten niet door elkaars verdedigingsbarrière heen te dringen. Maar van de andere spelers wist steeds één van beiden de overwinning binnen te halen. Zo bleek Ad van der Ree bezig met een ongelukkige avond en daar begon hij mee tegen Ernst-Jan Pluim Mentz. In een betere stelling greep hij mis en zodoende kon Ernst-Jan een ietwat gelukkig punt noteren. Ook Bonne Faber kon een punt laten noteren, dat was echter veel meer verdiend. Marco Beije raakte verward in een combinatoir spelletje op het middenterrein en verloor daar op termijn 2 pionnen bij. In het toreneindspel, dat daarna ontstond, bewees Bonne te weten hoe het af te maken. Marjolein Osinga was heel snel klaar tegen Arie Langendoen en wist daar niet uit te scoren. Net als Leo Stelloo, die tegen Simone 't Mannetje eigenlijk meer dan een nul had willen halen. Rien van der Molen bleek niet opgewassen tegen Steven de Wilde, net als het het geval was tussen Michael van der Voorden en Jan van Baardwijk. Jan had te veel tijd nodig om iets van de stelling te maken. Ben Blakmoor wist tenslotte Arie Bliek on der de duim te houden.
In de tweede ronde mocht Leo dan toch een puntje scoren dankzij het meedoen van Punt Cadeau! Ook in deze ronde "slechts" één remise. Tussen Steven en Ben bleek het een spannend gebeuren te zijn geworden, waarbij beiden een pionnetje bijna aan de overkant hadden weten te krijgen. Er werd, misschien wegens gebrek aan tijd, geen poging gedaan om die pionnen te beschermen. Dus toen die pionnen waren verdwenen bleek het vet van de soep en gingen beiden akkoord met remise. Bonne kon zich bijna pechvogel noemen, door z'n winst in de vorige ronde mocht hij nu aantreden tegen Ernst-Jan en die liet weinig gras groeien over zijn poging om het punt binnen te halen. Het uurtje kijken naar stellingen had Wim blijkbaar niet op winnende schaakgedachten gebracht, ook hij wist geen winst te behalen tegen Simone. Ook tegen Jan van Huizen had Marco geen succes, terwijl Ad zijn ongelukkige avond vervolgde tegen Angelique. Zijn ongeluk bestond ditmaal uit "aanraken is zetten", hij had de mogelijkheid om materiaal te winnen met slaan (met schaak) op f2 of h2. Daarbij pakte hij eerst de f-pion, zag, dat dit de verkeerde pion was en pakte nu de andere. Maar Angelique stond (terecht) op haar strepen en zo kon Ad even later opgeven. Rien bleek ook niet opgewassen tegen Arie Bliek, terwijl Jan van Baardwijk nu geluk had, Marjolein raakte snel materiaal kwijt en had daarna geen trek meer in verder spelen.
Voor ronde 3 mocht Rien een cadeau-puntje bij laten schrijven, terwijl de remise van de ronde opnieuw door Steven werd gescoord. Bonne zag namelijk een combinatie met loperwinst, overzag in eerste instantie echter dat Steven een damezet deed, waarmee hij de loper dekte. Bonne zag dit wel tijdens het uitvoeren van de slagzet, toen was het echter te laat en het kostte een kwaliteit. Maar toen de dames er af gingen, met pionwinst voor Bonne, kon er een soort, niet in de hem beschikbare tijd te nemen vesting worden gebouwd, waardoor Steven een remiseaanbod deed, dit werd grif aangenomen. Er waren 3 spelers over met 2 uit 2 en Arie Langendoen kreeg de kans om Ernst-Jan aan de tand te voelen. Nadat alle officieren zich in hun kwartieren terug hadden getrokken bleef er een stelling over met beiden evenveel pionnen, Arie met een meerderheid op de koningsvleugel en Ernst-Jan een vrijpion op de b-lijn. Ernst-Jan kon zijn koning net op tijd naar de naar hem genoemde vleugel brengen om daar groter leed te voorkomen en dus het punt te incasseren. Zou Ernst-Jan nu als enige 100% scoren? De enige, die dat ook nog kon doen, was Simone en daarvoor moest ze van Jan van Huizen winnen. Maar het tegengestelde gebeurde en Jan had nu misschien wel spijt van zijn remise in de eerste ronde. Ben deed alle mogelijke moeite om zich Angelique van het lijf te houden, slaagde daar echter niet in, zodat Angelique nu misschien ook wel spijt had van die remise tegen Jan! Wim was eigenlijk blij met z'n Punt Cadeau uit de eerste ronde, ook nu, tegen Michael, wist hij niet te scoren. De vreemdste partij van de avond werd misschien wel gespeeld door Leo en Jan van Baardwijk. Hierin liet Jan zich enkele keren schaak staan, door tijdnood "gedwongen" zag Leo dat echter niet en verloor tenslotte de partij. Ook miste hij daarbij nog een remisemogelijkheid. Tenslotte mocht Marjolein nog scoren en daar zorgde Arie Bliek een beetje voor. Tenslotte kon Ad zijn avond toch nog een beetje tevreden afsluiten, hij won van Marco, die daardoor als enige de nul wist vast te houden.
Zoals bekend worden in het ZAS niet de prijzen (in natura) aan de nummers 1, 2 en 3 uitgereikt, steeds aan willekeurige spelers, die, om iedereen de kans op een prijsje te geven. Nu kwamen die prijsjes terecht bij nummer 1 (dus Ernst-Jan), bij nr. 8 (Jan van Baardwijk) en bij nr. 15 (Arie Bliek). De volledige eindstand is als volgt (resp. plaats, startnummer, naam, score, w.p. en SB):
1.  1  Ernst Jan Pluim-Mentz  3.0   4.5   4.50   
2.  13 Angelique Osinga       2.5   5.0   3.75
    4  Jan van Huizen         2.5   4.5   3.25
4.  3  Arie Langendoen        2.0   6.0   3.00
    14 Michael v.d Voorden    2.0   5.0   3.00
    5  Simone 't Mannetje     2.0   4.5   2.00
    15 Steven de Wilde        2.0   4.0   2.50
    7  Jan van Baardwijk      2.0   4.0   2.00
9.  8  Ben Blakmoor           1.5   5.5   2.00
    2  Bonne Faber            1.5   5.0   1.00
11. 10 Ad van der Ree         1.0   5.5   0.00
    12 Marjolein Osinga       1.0   5.0   1.00
    9  Wim Noordermeer        1.0   4.0   0.00
    16 Leo Stelloo            1.0   4.0   0.00
    17 Arie Bliek             1.0   3.5   1.00
    6  Rien van der Molen     1.0   3.0   0.00
17. 11  Marco Beije           0.0   5.0   0.00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten