dinsdag 2 juli 2013

Jan Zwart toernooi en OPKZ

Pioniervoorzitter Ernst-Jan Pluim Mentz opende zaterdagochtend deze beide toernooien en verheugde zich in de grote opkomst! Liefst 112 spelers van alle leeftijden bezochten sporthal De Eendraght. Het seniorentoernooi was sterker dan ooit bezet. De gemiddelde rating van de A-groep was 2074. Dankzij Florian Kugler uit Hamburg kreeg het toernooi ook een internationaal tintje!

Deze opkomst was bij lange na niet verwacht, in eerste instantie werd zo ongeveer gerekend op 50 à 60 deelnemers ( eindstanden ).
Zoals vaak gebeurd, er bleken zich "op het laatste moment" nog deelnemers afgemeld te hebben, gelukkig echter kwamen er meer zich op dit laatste moment nog aan te melden als deelnemer. Net na tienen kon het toernooi worden geopend en al snel daalde de bekende serene rust over de spelers, vooral die in de bovenzaal. En voor sommigen duurde de eerste ronde maar heel kort, nauwelijks was er gestart of de eerste uitslagenbriefjes werden al ingeleverd.
Kijken we dan eerst bij de jongste jeugd wat er bij hen gebeurde. De leeftijdsgroepen D, E, F en G waren namelijk samengevoegd en daarin speelde bijna het derde deel van de deelnemers! Maar leeftijd is niet altijd synoniem aan schaakkracht en dus bleek al snel, dat de greep naar de macht hier door iemand uit de E-categorie werd gedaan want Lucas Nguyen startte overdonderend met 3 uit 3. Toen echter werd hem een halt toegeroepen door Lorena Kalkman uit de D-categorie. Maar het vaandel werd meteen overgenomen door iemand anders uit de E-categorie: Tommy Tran. Ook hij had 3 uit 3 gescoord en speelde in de 4de ronde tegen de vierde met een 100% score, Bas Verheul, ook D-categorie. En Tommy won, dus mocht in ronde 5 tegen Lorena. Ook dit gevecht wist hij te winnen, een grote verrassing leek geboren te gaan worden. Ook ronde 6 won Tommy en wel van Pionierlid Joost van Dam, die op dat moment in het bezit was van 4 punten, net als Lucas, Saad Zubair (G), Sybe de Oude (D), Tobias Lipschart (E) en Lorena. Uit dit zevental zou de waarschijnlijke winnaar dan wel komen. In ronde 7 speelden Tobias en Tommy tegen elkaar en dat werd remise. Lorena won van Sybe en inmiddels waren enkele anderen naar de top geklommen en zo wist Meri Bahadoer (D) te winnen van Bas Verheul en Lucas won van Remy Dinh (D). Een en ander had tot gevolg, dat ronde 8 begon met Tommy aan de leiding met 6½ punt, gevolgd door Lorena met 6 punten en Tobias met een halfje minder, nog gevolgd door een vijftal met 5 punten. Tommy speelde opnieuw tegen een jonge Pionier en wel tegen de jeugdkampioen van de vereniging, Tieme Walstra (D) en het wordt de tweede remise voor Tommy. Tobias verloor van Lorena en Lucas won van Joost. Verder won Sybe nog van Meri. Nu kwam dan de laatste ronde en Lorena en Tommy gaan aan de leiding met 7 uit 8, gevolgd door Sybe en Lucas met 6 uit 8, terwijl Djad Maes (E) zich ook aan de kop heeft genesteld met 5½ uit 8, evenveel als Tieme en Tobias. De beide E's (Lucas en Tommy) speelden tegen elkaar en Lucas bleek de slimste. Hierdoor kwam hij in punten gelijk met Tommy, hij had echter een half weerstandspuntje meer en werd zodoende tweede en Tommy werd derde. Want de eerste prijs ging naar Lorena, die Djad versloeg. Tieme wist keurig van Sybe te winnen en werd zodoende tweede in de D-categorie, na Lorena. Derde werd Sybe. Derde in de E-categorie werd overigens Tobias dankzij een overwinning op Joost.
De F- en G-categorie speelde hier dus ook mee. Behalve Saad Zubair wisten deze kinderen eigenlijk niet mee te komen met de D- en de E-categorie. Hoewel, na 3 ronden stonden Qian Huang, Sam Vermeer, Job Verheul, Winston Tjong (allen F) en Wesley Tjong (G) net zo hoog als Saad, allemaal met 2 uit 3. Maar, alleen Wesley en Saad wisten in ronde 4 te winnen. Maar het feest van een hoge stand was in ronde 5 weer afgelopen voor Wesley, hij verloor van Joost. Maar Saad zette door en dat merkte Tieme. In ronde 6 was het ook voorbij voor Saad want Lorena kwam op zijn pad en wilde hem niet laten passeren. In ronde 7 verloren beiden weer en wel van Tieme (Wesley) en Derek Zuurmond (D). Kimmily Tran had in deze ronde gewonnen van Pionier Jelle Groenendijk (D) en nam daarmee de fakkel over van Saad en Wesley. Maar in ronde 8 moesten ze tegen Bas Verheul (Kimmily) en Remy Dinh (D) en ze verloren, terwijl Saad remise speelde tegen Sam Vermeer (F). Ook voor hen kwam de laatste ronde, waarin de prijzen definitief zouden worden verdeeld. Voor de F-categorie was Job Verheul boven komen drijven en hij werd ingedeeld tegen z'n broer Bas uit de D-catergorie. Wilde Bas hem aan een prijs helpen? Want Job won en werd zodoende winnaar van de F-categorie. Tweede werd Sam Vermeer en derde Winston Tjong. Voor de G-categorie won Wesley tenslotte nog van Javeria Zubair (D) en werd zodoende eerste. Als tweede eindigde Lennart Pols en als derde Hein Schouwenaar.
Dan gaan we nu bij de oudere jeugd kijken en daarin treffen we al meteen, vooral in de A-groep, spelers aan met een rating, waarop vele ouderen jaloers zullen zijn. Topper daarbij is Ricardo Klepke met een rating van 2042, terwijl ook zijn Spijkenisser clubgenoten Daniel Zevenhuizen, Steyn de Lange en Steven de Wilde (resp.1895, 1674 en 1622) al aardig mee gaan tellen. Meteen in de eerste ronde is er al een grote verrassing te melden want Ricardo verliest van Max Kanbier van de B-jeugd, die een rating heeft van 1499 maar al wel zijn sporen in de diverse jeugdcategorieën heeft verdiend. Verder wonnen alle A-spelers, behalve David Movsisian (had zijn opleiding bij De Pionier gehad maar vond zijn studie belangrijker dan schaken en zal zodoende een beetje "roestig" zijn geweest). David verloor van Steven en dat was eigenlijk geen schande. Maar in de volgende ronde nam hij wraak op zijn criticasters door van Angelina Kalkman te winnen. Overigens, ook de andere A-spelers wonnen allemaal, net als de verrassende Max Kanbier, die nu van Ron Vollebregt (C) won. Hierdoor kende de ranglijst aan het begin van ronde 3 bovenin al de meeste A-spelers. Maar Max had al zijn pijlen nog niet verschoten en schoot er eentje af op Daniel, die deze pijl af wist te weren, zodat het remise werd. Twee A's verloren deze ronde, Zhi Yang Fan van Arne Pols (C) en Steven was niet opgewassen tegen Ricardo. Max ging in ronde 4 vrolijk verder door nu Steyn aan zijn zegekar te binden. Daniel won van Liam Vrolijk (A), terwijl David van Arne Pols (C) verloor. Ricardo was zijn misstap uit de eerste ronde vergeten en bewees dat aan Zhi Yang Fan, terwijl Steven van Guy Kanbier won. Ronde 5 kende weer een verrassing want Max verloor en wel van Bart Dubbeldam (C). Hier wisten zijn achtervolgers onvoldoende gebruik van te maken want ze speelden allemaal remise: Ricardo tegen Daniel en Steyn tegen Arne. Max bleek in een dipje geraakt te zijn, ook in ronde 6 verloor hij en wel van Arne. Daniel won wel, hij versloeg Bart terwijl Steyn en Ricardo elkaar geen pijn wilden doen en dus tot remise besloten. Omdat deze groep, in tegenstelling tot de andere jeugdgroep, iets langere bedenktijd had (25 tegen 20 minuten) was ronde 7 de beslissende ronde en daarin stelde de Spijkenisser jeugd hun prijzen veilig. Daniel won de groep met 5½ uit 7 (nu remise tegen Steven), terwijl Ricardo en Steyn tweede en derde werden met 5 punten, door beiden te winnen. Ricardo van Arne en Steyn van Bart. In dit verhaal lag de nadruk op de A-jeugd, er waren ook prijzen voor de B- en C-jeugd. De eerste prijs bij de B-jeugd was uiteindelijk toch voor Max met 4½ uit 7, die deze ronde van Liam won. Tweede werd Jochem Liefrink met toch nog 4 punten en derde Jildert Denneman met 3 uit 7. Eerste in het C-deel werd Arne met 4½ uit 7, gevolgd door Bart, die 4 uit 7 scoorde en Giovanni Netten werd hier derde met 3 uit 7. David werd tenslotte gedeeld elfde met 3 uit 7.
Nu dan verder met het OPKZ en de C-groep daarvan. Ratingfavoriet was hier Wim van Schie met 1597. Wegens organisatorische moeilijkheden speelde hij in deze groep en niet in de B-groep. Zijn favoriet zijn maakte hij meteen duidelijk aan Rienk Pluim, die nog wel van alles probeerde maar tenslotte toch in verlies moest berusten. Wim vond zijn Waterloo in ronde 3, tegen John Dessens, die daarmee meteen ook de favorietenrol overnam. Die moest hij overigens in eerste instantie wel delen met Youri Verlinde, die ook 3 uit 3 scoorde. Maar Youri was zijn toppositie meteen kwijt na de vierde ronde, toen hij van John verloor. Wim won deze ronde weer, hij versloeg Jan Parre. Ook Sam van Dongen kwam boven drijven door van Dick Dekker te winnen. In ronde 5 kwam John een Pionier tegen en Wim Noordermeer wist hem een halfje af te snoepen. Daar wist Youri goed gebruik van te maken, hij won van Gerco Kanbier en naderde John daarmee op een half punt. Een half punt was er nu ook voor Wim van Schie, tegen Sam van Dongen. Deze had daarmee de pech, dat hij in de volgende ronde tegen John moest spelen en daar bleek Sam onvoldoende mee om te kunnen gaan. Youri bleef een halfje achter John, hij won van Wim van Schie. Door zijn remise in de vorige ronde was Wim Noordermeer in de stemming gekomen en dat zorgde voor winst op Ruud Martin. Dan ook hier de beslissende laatste ronde en daarin stelde John zijn eerste prijs veilig door van Gerco te winnen en daarmee op 6½ uit 7 te eindigen. Tweede werd Youri tenslotte, hij versloeg nu Wim Noordermeer. De beide Wimmen uit deze groep moesten nu de derde prijs delen want Van Schie won van Marco Beije en kwam daardoor ook op 4½ punt. In deze groep speelde nog een Pionier mee en Ger Croonenberg eindigde tenslotte op de zeventiende en laatste plaats met 2 remises (tegen Rienk Pluim en Jan Parre) en een punt dankzij een bye.
Dit brengt ons dan bij de B-groep, waarin Marcel Tillemans (1791) de favorietenrol op zich zou moeten nemen. Maar meteen al in de eerste ronde kwam hij, tegen Dirk Brijs, al van een koude kermis thuis. Hier wist hij zich overigens redelijk van te herstellen in het verdere verloop van het toernooi. Ook hier gaan we nu verder bij ronde 3, die 3 spelers startten met de volle winst: Nick Groeneweg (Spijkenisse), Jan van Dam (De Pionier) en Dirk Brijs (Maassluis). Jan van Dam verloor nu van Nick Groeneweg en ook Dirk wist niet bij te blijven, hij kwam niet verder dan remise tegen Pionierlid Ad van der Ree. In de volgende ronde mocht hij proberen toch weer bovenin te komen, Nick Groeneweg bleek echter te sterk. Marcel Tillemans voegde zich nu weer bij de achtervolgers door van Arjen Zuurmond te winnen en ook Cor van As (gewonnen van Ad van der Ree), Jan van Dam (winst op Wim Bergers) en Wouter Schönwetter (Ruud Neumeijer verloor van hem) kwamen hier bij. Nick Groeneweg leek overigens 25 minuten speeltijd wat te lang te vinden want elke ronde kwam hij enkele minuten te laat binnen. Daar bleek overigens één speler uit deze groep heel sterk in te zijn, na afloop van de ronde kwam hij pas opdagen! Hij had zich vergist in de starttijd en meende, dat de eerste ronde na de pauze om 14.15 uur begon in plaats van om 13.15 uur!? Ondanks zijn kortere bedenktijd won Nick opnieuw, nu van achtervolger Cor. Marcel en Wouter speelden remise tegen elkaar en Jan won van Dirk. In de voorlaatste ronde mocht Marcel proberen om Nick beentje te lichten, ook Marcel bleek niet tegen hem opgewassen. Jan en Wouter hielden hun kansen levend door een remise op het scorebriefje te noteren, terwijl Cor nu van Wim Bergers won. In de laatste ronde wist Nick ook te winnen, nu van Arjen en hiermee werd Nick de enige speler uit het hele toernooi die al zijn partijen winnend af wist te sluiten! Voor de tweede plaats rekende Jan af met Cor en kwam daarmee op 5½ uit 7. Derde werd Wouter, die van Arie Langendoen won. Wouter scoorde 5 uit 7. Naast Jan van Dam speelden in deze groep ook de Pioniers Alex van Wieringen, Ben Blakmoor en Ad van der Ree mee. Zij scoorden resp. 3½, 3½ en 3 punten.
Dan tenslotte de sterksten van het toernooi, de A-groep. Daar was ook een favoriet aan te wijzen, met een rating van 2313 was dat duidelijk Julian van Overdam van Charlois Europoort. Maar er werd ook heel wat verwacht van het lid van de Hamburger SK, Florian Kugler, die 2236 ratingpunten achter zijn naam had staan. Of broer Jan van Overdam met een Elo van 2217. Ook werd met interesse uitgezien naar het presteren van de jeugdige Robby Kevlishvili (2097) op dit hoge niveau. In de eerste ronde sneuvelde Jan meteen al, tegen Marco de Groot. Julian en Florian wisten beiden wel te winnen van resp. Feike Liefrink en Philip Westerduin. Ook Robby won, van Olivier Vrolijk. De Pionier-inbreng kwam hier van clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz, hij won deze ronde van Hans Ranft. In de tweede ronde moest Robby meteen al tegen Julian en dat "overleefde" Robby niet. Ernst-Jan kreeg Florian tegen zich en ondervond diens schaakkracht. Jan en Philip likten beiden hun wonden middels remises tegen Maurice Manoch en Martin Rensen. In ronde 3 kwamen dus de tot zover ongeslagenen tegen elkaar en Julian won daarbij van Florian, terwijl Marco (ook 2 punten dankzij winst in ronde 2 tegen Bart-Piet Mulder) Ernst-Jan tegenover zich kreeg en daar een punt aan overhield. Ronde 4 bracht toen Julian en Marco (beiden een 100% score) tegenover elkaar en opnieuw won Julian. Er waren op dat moment 4 spelers met 2 uit 3 en ze speelden tegen elkaar. Hierbij won Martin van Bart-Piet en Robby wist Florian te vloeren. Ronde 5 bracht een nederlaag voor koploper Julian en daar was Bart-Piet debet aan. Robby won van Marco en kwam daardoor mede aan kop. Jan volgde op een halfje, dankzij winst op Florian. Hierna in ronde 6 kwam Robby alleen aan kop door van Bart-Piet te winnen terwijl de broers Van Overdam tevreden leken met een onderlinge remise. Marco klampte ook aan door Martin te verslaan. Dan moest ook hier de laatste ronde de beslissing brengen en daarin hielp Jan broer Julian eigenlijk aan de eindoverwinning door van Robby te winnen. Maar dan moest Julian natuurlijk ook zelf winnen, anders zou hij een eventuele eerste plek moeten delen. Julian speelde tegen Maurice, die hij, als clubgenoot, natuurlijk goed kende. En Julian won de partij en werd daarmee eindoverwinnaar en kampioen van de Zuid-Hollandse eilanden. Als tweede eindigde Robby met evenveel punten als Jan (5), maar 2 weerstandspunten meer. Derde dus Jan en maar liefst 6 spelers op plek 4: Marco, Bart-Piet, Florian, Martin, Olivier en Philip. Maurice hield 3 punten en een tiende plek over aan deze zaterdag, terwijl Gosse Romkes elfde werd met 2½ uit 7. Hierna volgden Feike en Ernst-Jan met beiden 2 uit 7, terwijl Hans de rij sloot zonder een enkel punt.
Dan hierna nog enkele foto's van prijswinnaars, een uitreiking, die gedaan werd door voorzitter Ernst-Jan en de belangrijkste organisator, jeugdleider Jan van Huizen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten