zondag 14 juli 2013

ZAS ronde 2

Deze tweede avond bleken er zelfs twee "nieuwe" deelnemers. Hoewel, nieuw? Want Bonnie de Jonge speelde jarenlang mee in de jeugdafdeling van De Pionier en haar moeder is secretaris van de club. En André Osinga bracht vrouw en dochter ook al jarenlang naar Hellevoetsluis, speelde zelf echter nog nooit mee.
Er ging een golf van verwachting door de gelederen van de aanwezige spelers, toen bleek, dat Ernst-Jan Pluim Mentz afwezig zou zijn. Immers, als je in het lopende seizoen snelschaakkampioen wordt en van de 28 mogelijke punten er 27½ scoort, dan weet je wel een beetje hoe je moet snelschaken! En juist bij de eerste snelschaakavond in het zomeravondtoernooi moet je afzeggen. Maar wel met een hele goede reden, deze dag namelijk bereikte zijn vader weer een kroonjaar en er zal groot feest zijn geweest in huize Pluim Mentz: vader is jarig, de zoon werd clubkampioen en ook de kleinzoon deed dit bij de jeugd (op bijgaande foto zit Tieme Walstra helemaal rechts, samen met de andere leden van het Groene Hart-cup team van De Pionier)! Maar of die afwezigheid van Ernst-Jan nou werkelijk zijn vruchten afwierp voor de andere deelnemers? Iemand anders nam namelijk het stokje van hem over en werd met ruime overmacht eerste. Maar laten we het gebeuren eens op de voet gaan volgen, ronde na ronde (10 stuks).
In het snelschaken zijn remises veel eerder uitzondering dan regel, zodat een remise toch wat meer opvalt voor een argeloze toeschouwer. De eerste remise van deze avond kwam op naam van Bonne Faber en Simone 't Mannetje en voor Simone was het eigenlijk een plusremise. Ze stond beter, had echter te weinig tijd om dat ook over de streep te trekken. Sheila de Jonge bleek goed in vorm en dat liet ze meteen aan Ben Blakmoor zien, de eerste verrassing dus eigenlijk. Verder volgden alle partijen eigenlijk wel de lijn der verwachtingen.
Ronde 2 werd er dan eentje zonder remises en er ging zich nu langzamerhand een kopgroepje vormen, bestaande uit de winnaars in beide ronden: Angelique Osinga (tegen Wim Noordermeer), Jan van Huizen (tegen Wim van Schie) en André (tegen Sheila de Jonge). Ook onderin ontstond een groepje "nulpunters": Leo Stelloo (tegen Ben), Rien van der Molen (tegen Marco Beije) en Bonnie (tegen Marjolein Osinga). Verder was op zich de winst van Jan van Baardwijk op Simone wel verrassend te noemen. Jan hoorde daardoor niet bij die nulpunters.
In ronde 3 zou er dan nog meer tekening moeten komen in de stand. Zo tekenend zelfs, dat er, zowel bovenin als onderin, slechts één naam op die plek pronkte! Angelique wist namelijk van Jan van Huizen te winnen en had daarbij extra "geluk" omdat vader André tegen Bonne minder attent was ten opzichte van zijn dame dan (hopelijk!) in het dagelijkse leven ten opzichte van vrouw Marjolein. Met andere woorden, André liet zich schaak staan, wat reglementair dus niet is toegestaan. En onderin scoorde Simone haar tweede remise, ditmaal tegen Leo. Ook Rien raakte zijn nulpuntersstatus kwijt door van Bonnie te winnen, die dus troosteloos alleen onderaan de lijst kwam te bungelen. Ben bleek redelijk slecht in vorm, wat hij bewees door van Marco te verliezen.
In de laatste ronde vóór de eerste pauzebleek Angelique grootse plannen te hebben. Toch had ze daarin wel een beetje geluk omdat Bonne meer aan een verdediging op langere termijn dacht dan aan een directe. Dat zou voor hem mat of dameverlies betekenen. Er kwamen nu 3 spelers op een punt van plek 1 te staan, André won van Jan van Huizen, Wim Noordermeer van Marjolein en Wim van Schie van Marco. En inderdaad, Ben verloor opnieuw, nu van remisekoningin tot deze ronde, Simone. Bonnie verloor opnieuw, nu van Leo, terwijl Rien in de buurt bleef door van Jan van Baardwijk te verliezen.
Zou iedereen extra schaakkracht hebben opgedaan in de pauze? In ieder geval André niet, hij wist niet van dochter Angelique te winnen. Beide Wimmen van deze avond speelden remise tegen elkaar en werden daarmee samen de naaste achtervolgers op Angelique, hoewel er al wel 1½ punt verschil tussen hen bestond. Mede ook, omdat Bonne van Jan van Huizen verloor. Simone ging blijkbaar toch voor de remise-titel en scoorde haar derde, nu tegen Marjolein. Ben wist wel van Rien te winnen, terwijl ook Arie geen medelijden met de arme Bonnie toonde.
Angelique toonde haar plannen nu aan Wim van Schie, terwijl de andere Wim wel winst wist te boeken, hij versloeg namelijk Jan van Baardwijk. Jan van Huizen raakte helemaal in de ban van Sheila, dit kostte hem echter wel een heel punt. Onderin verloren Rien en Bonnie allebei weer, van respectievelijk Leo en Marco.
De tweede pauze zat er nu aan te komen en zou Angelique ook die ongeschonden weten te bereiken? Ja, hoor, ook Sheila bleek een maatje te klein voor de dadendrang van de Osinga-telg! Wim Noordermeer zorgde voor een grotere afstand tussen vader en dochter door van André te winnen (niet omdat André opnieuw zorgeloos met het "zwakke" geslacht omsprong, ditmaal bereikte zijn klok het nulpunt het eerst). Wilde Bonne het op gaan nemen tegen Simone? Het leek er een beetje op want de remise van deze ronde was voor hem, tegen Wim van Schie. Verbazing was er bij Leo, hij wist zelfs iemand mat te zetten in een snelschaakpartij en zijn slachtoffer bleek Marjolein te zijn. Bonnie en Rien verloren opnieuw, nu van Simone en Arie.
Angelique gebruikte de pauze waarschijnlijk om iets tegen haar tempo in te nemen, althans ze raakte in ronde 8 haar 100%-status kwijt en wel tegen Ben. Ondanks zijn verlies van Jan van Huizen bleef Wim Noordermeer toch tweede staan, hoewel Jan en ook André (winst op de andere Wim) dus wel een puntje dichterbij kwamen. Maar ook Sheila wilde bovenin gaan kijken en koos daar Bonne voor uit als puntenleverancier. Jan van Baardwijk won van Bonnie en Marjolein van Rien.
Die "anti-doping" werkte blijkbaar goed bij Angelique, ze hielp Simone aan haar vierde remise. Wim Noordermeer versperde Sheila de weg hogerop, terwijl Jan van Huizen (winst op Ben) en André (winst op Jan van Baardwijk) die dan weer wel insloegen. Weer verlies voor zowel Bonnie als Rien. Bonne en Wim van Schie waren daar de oorzaak van.
Dan tenslotte al weer de laatste ronde en die kende een zeer ruim moeder/dochter gehalte. Wilden beide moeders ook op het schaakbord het allerbeste voor hun dochters? Hoe dan ook, Angelique won wel, Sheila echter ook. Ze had blijkbaar wel pogingen ondernomen om Bonnie aan minstens een halfje te helpen, die bleek daar echter te trots voor: "als ik een punt laat noteren wil ik die ook verdienen!" was haar credo. Bonne wist nu te winnen van Wim Noordermeer en Simone vond dat ze remises voldoende had gescoord en versloeg daarom Jan van Huizen. Rien was geen partij voor André, terwijl Marco en Arie de avond besloten met een remise. Typisch daaraan was wel, dat het Marco, zelfs met twee (eigen!) dames op het bord niet lukte Arie mat te zetten. Het pat, waarmee de partij eindigde, bleek voor beiden uiterst verrassend!
De prijzen gingen deze avond naar de als eerste, zevende en veertiende eindigende deelnemers en dat waren Angelique, Simone en Leo. Redelijk wat girlpower dus van de vijf achter het bord aanwezige dames, zoals blijkt uit de eindstand (plek, startnummer, naam, punten, w.p., SB en rating):

1   1 Angelique Osinga   9.0  57.0  51.50  52.5  1846
2   5 André Osinga       7.0  54.5  33.00  37.0  1612
3   8 Wim Noordermeer    6.5  54.5  30.75  39.0  1494
4   2 Jan van Huizen     6.0  60.0  32.00  34.0  1694
    4 Bonne Faber        6.0  55.0  28.25  32.0  1689
   11 Sheila de Jonge    6.0  53.0  25.00  32.0  1400
   12 Simone 't Mannetje 6.0  50.5  27.00  28.0  1375
8   7 Wim van Schie      5.5  51.0  20.25  32.5  1537
9   3 Ben Blakmoor       5.0  51.0  21.25  26.0  1690
    6 Jan van Baardwijk  5.0  42.5  15.00  26.0  1574
11 10 Marjolein Osinga   4.5  47.5  13.50  25.0  1429
    9 Marco Beije        4.5  45.5  11.75  24.5  1480
   14 Arie Bliek         4.5  42.0  11.75  23.5  1282
14 13 Leo Stelloo        3.5  43.5   8.50  20.0  1342
15 16 Rien van der Molen 1.0  46.0   0.00   8.0  1100
16 15 Bonnie de Jonge    0.0  46.5   0.00   0.0  1000

Geen opmerkingen:

Een reactie posten