zondag 20 januari 2013

Ronde 18

Het had er afgelopen donderdagavond alle schijn van dat er maar weinig Pioniers zijn met ├Ęchte winterbanden met hun vereniging!
Nu probeerde Jan van Baardwijk een aanslag te plegen op de hegemonie van Ernst-Jan Pluim Mentz. Maar al binnen 10 zetten leek hij er afgekiept te worden. Maar Jan liet zich niet kennen en vocht terug. Beide koningen stonden nog in het centrum en konden aangevallen worden, daarvoor stond het materiaal van Jan echter niet optimaal. Ernst-Jan maakte hier uitmuntend gebruik van en dwong Jan dan ook de partij op te geven.
Rob van Wijgerden heeft zich zo'n beetje opgeworpen als runner-up binnen de club. Het lukt hem in alle partijen nog niet om zijn stempel er winnend op te drukken, tegen Bonne Faber probeerde hij daar wel het nodige aan te doen. Zijn opening verdiende geen schoonheidsprijs, in het vervolg echter kwam hij gevaarlijk opzetten. Maar Bonne bleek op zijn qui-vive en sloeg Rob's aanvallen goed af. Maar er restte hem wel een dwingende aanval op d6, waar hij slechts herhaling van zetten tegenover wist te stellen. Ook Rob wist geen betere zet te bedenken en zo verdiende hij een remise met deze partij.
Ad van der Ree kreeg het aan de stok met Sheila de Jonge, wist zijn stellingsvoordeel echter in eerste instantie onvoldoende uit te bouwen. Of was Sheila tegen hem opgewassen? Ze verdedigde zich in ieder geval met haar rug tegen de muur en leek daar lange tijd succes mee te gaan boeken. Maar Ad wist zijn voordeel nu wel uit te bouwen en won uiteindelijk de partij.
Het probleem van Leo Stelloo lijkt zich steeds meer duidelijk te maken. Tegen Frits Wilschut wist hij een stuk te winnen en zijn stelling zag er ook fraai uit. Maar Leo wist zijn verkregen voordeel niet voldoende te verzilveren en zijn bedenktijd verminderde zienderogen. Hierdoor gedwongen bood hij in de laatste minuten van de partij remise aan, een aanbod, dat door Frits niet werd geweigerd.
Tenslotte nog even de schijnwerper op de partij tussen Ger Croonenberg en Wim Noordermeer. Wim wist zijn geliefde spelletje te spelen tegen Ger, waarbij hij zijn dame alle hoeken van het vijandelijke deel van het veld liet zien. Die dame nam daarbij beide daar aanwezige torens mee als buit, hoewel dit nog niet meteen voldoende reden voor Ger was om de partij op te geven. Hij had nog een aanval met dame en loper op Wim's koningspositie. Maar die aanval werd kundig teniet gedaan door Wim, zodat hij er weer een partij op zijn conto bij kon schrijven.


De stand na ronde 18:
Ronde 18

Geen opmerkingen:

Een reactie posten