vrijdag 4 februari 2011

SO Rotterdam 6-De Pionier 2

De eerste drie ronden verloren, de volgende gewonnen, een winst zou weer welkom zijn. Ad van der Ree was er bij, lees zijn verslag.

Woensdag 2 februari speelde ons tweede team tegen SO Rotterdam 6. Fred was onze Tom-Tom en we arriveerden dan ook ruimschoots op tijd.

In de openingen gebeurden er nergens dramatische dingen, iedereen kwam zonder kleerscheuren door deze fase. Twee partijen waren hierna vrij vlot af gelopen. Rob van Wijgerden speelde met wit aan bord 5. Rob trok onvervaard ten strijde. Het zag er goed uit, hij had het initiatief en oefende flinke druk uit op het centrum van z’n tegenstander. Maar helaas, Rob vergiste zich en verloor een stuk en dus stonden we snel op een 1-0 achterstand.
Onze Tim van der Hart speelde met zwart aan bord 4. Hier zag je de pionnenstelling al snel in elkaar schuiven. Het kwam muurvast te staan en remise was dan ook een logische uitslag. De stand werd hierdoor dus ½-1½, dat was even schrikken.
Toch zag ik het niet somber in. Op de borden 6 t/m 8 zag het er goed voor ons uit en op de borden 1 t/m 3 ging de strijd gelijk op.
Aan bord 6 kreeg Michiel Landman, met zwart spelend, al snel het initiatief. Hij lanceerde een aanval op de koningsvleugel. En met resultaat. Hij brak de stelling open, won de kwaliteit - toren tegen de dame - en maakte het daarna vakkundig af en trok de stand gelijk.
Wim Noordermeer speelde met wit aan bord 7. De dames werden vroegtijdig geruild, onze Wim rocheerde kort en andere Wim lang. Onze Wim - wat een gewim zeg - offerde een pion voor de aanval en kreeg daardoor twee open lijnen richting de vijandelijke koning. Toen onze Wim nog een stuk won was het een kwestie van rustig uit spelen. "Uiteraard" won onze Wim en we kwamen op een 1½-2½ voorsprong!.
Ook Bonne Faber kwam goed uit de opening. Aan bord 8 speelde hij met zwart. Hij bezorgde zijn tegenstander al snel een dubbelpion met een geopende koningsstelling en toen hij daarna d5 kon spelen begon een overwinning zich al af te tekenen. Bonne won vervolgens een stuk en kreeg heerlijke aanvalslijnen richting de vijandelijke stelling. De Rotterdammer sputterde nog wel wat tegen, maar hij liep gewoon mat. De stand werd 1½-3½, het zag er goed uit voor ons.
Maar de strijd was nog niet gestreden. Op de eerste drie borden was nog echt niet te zien wie er zou winnen, het kon nog alle kanten op gaan. Aan bord 3 speelde Jan van Baardwijk met wit een scherpe partij. Jan had het naar z’n zin, maar z'n opponent was er niet van onder de indruk. Op een bepaald moment had Jan zelfs een stuk meer, maar hij moest dit teruggeven om mat te voorkomen. In een nogal onoverzichtelijke stelling bood Jan remise aan en dit aanbod werd - een beetje verrassend - geaccepteerd. De stand werd hierdoor 2-4 en we hadden dus al één punt binnen.
Aan bord twee had Jan Straatman een interessante partij. Jan rocheerde kort en zijn tegenstander lang. De dames werden afgeruild en er ontstond een lastig eindspel. Onze Jan verloor een pion en moest knokken om te overleven. Hij kwam in tijdnood, maar, gelukkig voor ons, kreeg zijn tegenstander dat geleidelijk aan ook. En - waarschijnlijk door deze tijdnood - vergreep deze zich. Plotsklaps was het potremise. Hierdoor was voor ons de winst dus binnen met 2½-4½.
Er was aan het eerste bord nog een strijd op leven en dood gaande tussen Fred Tom-Tom van Wieringen en zijn Rotterdamse tegenstander. De strijd was lang gelijk opgegaan. Fred, met wit spelend, kreeg een initiatief in het centrum met twee vrijpionnen. Zijn tegenstander zette daar een initiatief tegenover op de koningsvleugel. Hij had een doorgebroken pion met een paard erbij. Toen Fred leek door te breken haalde zwart zijn toren ook naar de koningsvleugel en er ontstonden matdreigingen. Wie kwam het eerst? Helaas begon het tijdnoodspook ook hier een rol te spelen. De matdreigingen van zwart gaven tenslotte de doorslag, Fred overzag, helaas voor hem, een dolle toren actie die hij kon uitvoeren en hij moest even later capituleren. Overigens was dit een buitengewoon interessante partij.
De einduitslag werd dus 3½-4 ½. Uiteraard waren/zijn we daar tevreden mee, door deze winst klimmen wij op naar de middenmoot van onze groep.
                                                           Ad van der Ree

  SO Rotterdam 6   1507-De Pionier 2       1590 3½-4½

1 Rene Geuskens    1613-Fred van Wieringen 1702 1 -0
2 Cor Verschoor    1629-Jan Straatman      1567  ½- ½
3 Frans Motjé      1477-Jan van Baardwijk  1618  ½- ½
4 Henk Huyser      1518-Tim van der Hart   1549  ½- ½
5 Bert van Briemen 1521-Rob van Wijgerden  1587 1 -0
6 Piet Jansen      1487-Michiel Landman    1608 0 -1
7 Wim Vreeburg     1448-Wim Noordermeer    1446 0 -1
8 Gerard Meijers   1364-Bonne Faber        1645 0 -1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten