zondag 15 september 2013

Ronde 1

De paarden zijn weer van stal gehaald, de dames hebben zich opgedoft voor de strijd en de pionnen proberen weer naar de overkant te rennen. M.a.w., het bepalen van de kampioenen van seizoen '13-'14 is van start gegaan.

Deze avond werd compleet ingebed in loterijen want er werd gestart met een loting voor het bepalen van ieders startnummer (door voorzitter Ernst-Jan Pluim Mentz) en afgesloten met een loting voor het bepalen van ieders nummer voor de Interne BekerCompetitie (door Jan van Dam). Het resultaat van deze loting is overigens te zien bij Interne beker competitie onder de kop Clubinfo.
Waarom moest er eigenlijk geloot worden voor de huishoudelijke competitie? Je kunt immers simpelweg de eindstand van het afgelopen seizoen nemen en die als startpunt van je nieuwe seizoen nemen. Maar bij de ledenvergadering van de vorige week werd het voorstel gedaan om ieder met hetzelfde aantal punten te laten beginnen en dan moet je natuurlijk niet de eindstand van het afgelopen seizoen nemen.
Bij het bekijken van de resultaten van de loting kan men zich natuurlijk afvragen of het inderdaad een verbetering is geweest want een aantal partijen zou misschien ook op de oude manier zijn ontstaan.
Want bijvoorbeeld, Ernst-Jan werd gekoppeld aan Rik Verheij en deze koppeling gaf wel een wat rustiger gemoed aan een aantal lager geplaatsten. Rik vloog als het ware zijn tegenstander meteen naar de keel, opende zijn koningsvleugel voor een aanval op de witte koning, die op zijn eigen vleugel veiligheid probeerde te vinden. De aanval zag er gevaarlijk uit maar Ernst-Jan wist alles op te vangen en mocht tenslotte het punt bijschrijven omdat Rik tenslotte iets bleek te hebben overzien. Toch dus een moeilijker begin voor de clubkampioen dan verwacht.
Ook de partij tussen Ad van der Ree en Jan van Dam had "anders" zomaar kunnen ontstaan. Maar dat deerde de combattanten gelukkig niet en er werd vrolijk van start gegaan. Gaandeweg de partij leek Ad de iets betere positie te krijgen, Jan verdedigde zich echter als een leeuw. Maar toch wist hij ook wel dreigingen in zijn stelling te vlechten, vooral op de damevleugel. Die dreigingen konden, wel met het verbruik van de nodige bedenktijd, worden geëlimineerd, waarna het een kwestie van bedenktijd leek te gaan worden. Dat was lange tijd in het voordeel van Jan, toen Ad echter Jan's koning helemaal in een hoekje wist te dringen veranderde her beeld en moest Jan op zijn (tijd)tellen gaan passen. En eigenlijk kwam Ad gewonnen te staan maar de tijdsdruk bleek te groot. Zonder er verder nog tijd aan te besteden speelde hij z'n koning naar het enige veld waar deze monarch nou net niet moest zijn en zette Jan daarmee pat!
Verder was het gevecht tussen Alex van Wieringen en Jan van Baardwijk ook niet echt een groot krachtsverschil. Zoals te doen gebruikelijk verbruikten beiden veel bedenktijd, terwijl Jan wat druk op de stelling van Alex probeerde te krijgen. Zo te zien was Alex inderdaad gevoelig voor die druk, hoewel hij ook zelf tegendruk probeerde te maken. Zo ontspon zich het nodige geharrewar in het centrum, wat tenslotte uitmondde in een herhaling van zetten en dus de tweede remise deze avond.
Het duel tussen Frits Wilschut en Ben Blakmoor kwam veel dichter bij de verwachtingen voor de eerste ronde. Toch wist Frits eerst redelijk stand te houden, hoewel de contouren van de partij zich wel richting de te verwachten uitslag aftekenden. Toen Ben dan ook een stuk ging winnen en met dat voordeel de druk verhoogde, spartelde Frits nog wel even tegen, verloor dan toch uiteindelijk.
Nog een duel, dat van enig krachtsverschil getuigde, was dat tussen Jan van Huizen en Rob van Wijgerden. Eigenlijk al vrij snel overspeelde Rob zijn hand en moest lijdzaam toekijken, hoe Jan steeds meer voordeel binnenhaalde. Dat was op een gegeven moment te veel voor Rob en hij gaf dan ook op toen een aan de rand geplaatste toren de ruimte kreeg om in het centrum "dood en verderf"te zaaien.
De partij Michiel Landman-Trudy Angeneind had vorig seizoen ook wel eens op de rol gestaan. Nu ging Michiel gezwind van start en wist al snel materiaal buit te maken. Maar hij wist het niet meteen af te maken en Trudy kreeg de kans een beetje terug te komen. Inderdaad, een beetje, want Michiel liet het niet zo ver komen, dat hij echt in moeilijkheden kwam. Een eerste punt dus voor hem.
Tenslotte was de partij tussen Leo Stelloo en Ger Croonenberg ook wel te verwachten in de oude manier van indelen. Hier werd het op een gegeven moment een kwestie van goed op je materiaal letten en dat deed Ger even niet. Stuk en punt dus kwijt.

Stand na ronde 1
Ronde 1
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten