zaterdag 22 juni 2013

Ronde 38


Aan het begin van de laatste schaakavond van seizoen '12-'13 zat de stemming er goed in bij de spelers. Men was niet alleen van plan er een mooie partij van te maken, ook de onderlinge kontakten bleken de moeite waard. Dat waren ze na afloop van de partijen nog steeds, de verliezers zochten de reden daarvan bij zichzelf!
Clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz ging voor de tweede keer dit seizoen (op de nrs. 8 en 10 na speelde hij dit seizoen minstens 2 keer tegen de top 10) een krachtmeting aan met Ben Blakmoor. Ben probeerde het hem moeilijk te maken, wat hij echter op het bord bracht kon de nieuwe kampioen echter niet verontrusten. Daarnaast is Ben ook geen speler, die tot aan het gaatje gaat, als hij inziet dat zijn tegenstander beduidend sterker is dan heeft hij er geen moeite mee de partij op te geven. Zo gebeurde bij deze partij dus ook.
Jan van Dam speelde zelfs 5 partijen tegen Ernst-Jan en is desondanks toch tweede geworden, waaruit eigenlijk ook wel blijkt, dat we een terechte kampioen hebben. Fred van Wieringen mocht deze avond proberen de nummer twee beentje te lichten en slaagde daar niet in. Het leek er veel op, dat beiden, na de openingsschermutselingen, steeds opnieuw hun neus stootten tegen de voor de verdediging opgetrokken schermen van de tegenstander. Maar dan moet je geen materiaal weg gaan geven, wat Fred op een gegeven moment helaas wel deed en ook direct opgaf.
Zoonlief Alex van Wieringen mocht aan huidig jeugdleider Jan van Huizen bewijzen dat hij, sinds zijn tijd bij de jeugdafdeling (toen onder leiding van iemand anders) wel stappen in de goede richting had gemaakt qua schaakkennis. Maar in de partij bleek Jan niet onder de indruk en gebruikte hij op zeker moment veld d4 als draaipunt voor zijn akties. Vanaf dat moment stopte Alex heel wat bedenktijd in zijn zetten, kon echter niet verhinderen dat Jan hem geweldig onder druk zette. Alex had enkele opties: dameverlies, mat gaan of opgeven en koos - heel verstandig - voor deze laatste optie.
De clubkampioen is dus bekend, er zijn ook nog prijzen te verdienen voor spelers uit de groepen twee en drie. Voor groep twee echter komen de reglementen in aktie, waarin staat, dat iemand minimaal 15 partijen gespeeld moet hebben wil hij/zij in aanmerking komen voor die prijs. Op de eerste plaats in de groep staat Ben Blakmoor en hij speelde slechts 14 partijen, terwijl Alex van Wieringen de tweede plaats bezet en nu 10 partijen heeft gespeeld, dus komt, helaas voor Ben en Alex, nummer 3 in beeld en dat is Wim Noordermeer. Wim speelde meer dan voldoende partijen, zijn 24ste deze avond, tegen Rob van Wijgerden. Daarin liet Wim zich eigenlijk beetnemen! Hij had een leuke stelling opgebouwd, echter helemaal overzien dat er mat voor hem dreigde op de achterste rij. Eigenlijk ondenkbaar voor Wim, meestal is hij degene, die zijn tegenstander op dergelijke manieren mat weet te zetten. Nu deed Rob hem dat dus na!
Maar dit verlies voor Wim betekende niet, dat hij zijn derde plek verloor. De kanshebbers hierop waren (misschien in zalige onwetendheid?!) niet aanwezig en dus mag Wim op de slotavond een prijs in ontvangst komen nemen.
Onwetend daarvan speelde Arie Bliek een leuke partij tegen Dik Roeffel. Al snel leek het er op, dat Arie de partij op zijn gemak naar zich toe wist te trekken want Dik verspeelde zijn dame door een aftrekschaak. Maar hij wist wel 3 lichte stukken er voor terug te krijgen en dan wil je bewegingsvrijheid wel eens groter zijn dan die van de dame-partij. Zo wist Dik de zaken helemaal naar zijn hand te zetten en winst voor hem leek niet meer zo ver weg. Maar dan moet je wel rekening houden met je achilleshiel en die was voor Dik z'n achterste rij. Daar stond zijn koning op f1, een toren op e1 en een pion op f2, terwijl ook veld e2 niet beschikbaar was voor de koning. Arie had zojuist met zijn dame een loper geslagen op c6 en Dik speelde onnadenkend een in zijn plan passende zet. Dat plan had echter geen rekening gehouden met Dc6-h1#! Wel even een domper dus voor Dik, waar hij rap overheen leek, tenminste, zijn felicitatie aan Arie kwam vrij snel.
Ger Croonenberg meende zich nog wel een foutje te kunnen permitteren tegen Frits Wilschut. Dat foutje bestond er uit, dat Ger verzuimde de passende maatregel te nemen, toen Frits een pion sloeg op f4 met een toren. Terugslaan zou uit den boze geweest zijn met snel mat tot gevolg, maar Ger zag dat nog wel en speelde zijn dame naar e8, met schaak. Daar kon nog slechts die toren tussen worden gezet en nu meende Ger zich net zo'n torenoffer te kunnen veroorloven als Frits had gedaan. Maar de kermis, waar hij van thuis kwam was heel koud! Maar de felicitatie aan Frits welgemeend!
Ook voor groep 3 een prijs en die prijs kon Leo Stelloo eigenlijk niet meer ontgaan. Toch was Leo niet helemaal tevreden want door zijn verlies in de vorige ronde (tegen Michiel Landman) kon hij niet meer op een 50%-score komen, wat hij zich eigenlijk wel als doel had gesteld. Maar daarom deed hij toch nog wel zijn best tegen Trudy Angeneind. Langzaam maar zeker bouwde hij aan een winnende stelling en daar wist Trudy niet afdoende op te reageren. De winst voor Leo betekende voor hem een score van 48% en toch enige frustratie, vooral dankzij die partij in de vorige ronde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten