zondag 5 mei 2013

Ronde 32


Een ronde, waarin meer dan de helft van de gespeelde partijen in remise eindigde. Toch waren daar geen salonremises bij, alles werd zwaar bevochten!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, zelfs de heersend clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz ontkwam er niet aan! Tegen Jan van Huizen speelde hij weer zijn bekende spelletje en Jan wist goed stand te houden. Maar dat kostte hem wel veel bedenktijd, zodat het idee, dat hij tenslotte door tijdsoverschrijding zou verliezen ging postvatten. Als je als commentator dan heel wat te stellen hebt met je eigen partij wil je wel eens ontgaan, hoe nou precies een uitslag tot stand kwam. Het meest waarschijnlijke daarbij is, dat Ernst-Jan z'n tegenstander niet door de vlag wilde jagen, andere opties zijn er natuurlijk ook. Toch één van de weinige keren, dat Ernst-Jan enigszins puntverlies leed.
Tussen Jan van Baardwijk en Bonne Faber ging het echter heel anders. Jan wist al vrij snel in de opening op voordeel te komen, wat hier een centrumpion betekende. Maar Bonne probeerde die pion weer teug te winnen, moest daarbij echter wel z'n koning langer in het centrum houden. Maar ook die van Jan bleef heel lang op zijn oorspronkelijke positie staan. De pion werd tenslotte terugverdiend en de koning kreeg een veiliger plekje op g8. Nu ging de partij om de damevleugel draaien en vooral om de zwakke c-pion van Bonne. Daarbij misrekende hij zich, wat hem een stuk kostte in een op het oog veelbelovende positie. Jan kon echter niet zo snel een winstweg vinden, wat hem dan ook veel bedenktijd kostte. Zelfs in zijn tijdnoodfase kon hij maar niet vinden hoe de winst binnen te halen en daarom vluchtte hij in herhaling van zetten, wat uiteraard meteen door Bonne werd gehonoreerd met een remise.
Ook Ben Blakmoor en Frans Troost wilden hierin toch ook wel meegaan. Maar daarvoor testte Ben de verdediging van Frans wel lange tijd. Toch wist hij daar eigenlijk geen gaatje in te schieten, zodat ook deze partij vriendschappelijk eindigde.
Dat gold niet voor de partij tussen Jan Straatman en Simone 't Mannetje. Uiteraard was hier ook geen sprake van vijandelijkheid (misschien in de diepste persoonlijke gedachten wel?!), desondanks zette Jan Simone wel degelijk onder druk. Ze probeerde daar onderuit te komen, zodra echter het éne probleem voor haar was opgelost wist Jan er een ander voor in de plaats te leggen. Tenslotte wist ze het laatste niet meer op te lossen, wat dus winst voor Jan betekende.
Ook Rob van Wijgerden kende grote problemen in zijn partij tegen Ger Croonenberg. Met veel kunst en vliegwerk wist hij deze het hoofd te bieden, wat tenslotte resulteerde in een dame en paard eindspel met aan beide kanten nog 4 pionnen. Daar leek nog wel het nodige bij uit te zoeken te zijn, Ger vond het echter wel welletjes, hij had al een hele avond geprobeerd Rob ten onder te krijgen en bood daarom maar remise. Rob hoefde niet echt lang over dat aanbod na te denken en accepteerde de remise met toch wel een enigszins opgelucht gevoel.
De kraker van de avond ontstond zo langzamerhand tussen Leo Stelloo en Arie Bliek. Zoals intussen wel bekend steekt Leo erg veel bedenktijd in zijn zetten, zodat de klok voor hem al de seconden af ging tellen, terwijl er bij Arie nog meer dan een uur over was. Je conclusie is dan eigenlijk wel snel getrokken, hoewel Leo wel een overwegende positie had opgebouwd met 2 fraaie vrijpionnen op de koningsvleugel. Maar die tijd leek opnieuw een onoverkomenlijke hindernis voor hem. Plotseling echter zag Leo het licht en met slechts 8 seconden resterend zette hij Arie schaakmat! Met een vuistgebaar, dat niet misstaan zou hebbenin de tijden van Che Guevarra vierde Leo nu zijn mooie overwinning.
Trudy Angeneind deed opnieuw haar best, nu tegen Frits Wilschut. Hoe ze het echter steeds voor elkaar krijgt is haast niet te zeggen, ze weet steeds een leuke positie voor elkaar te krijgen, terwijl er op het eind niets meer van over is. Dat gebeurde, helaas voor haar, ook tegen Frits, zodat Trudy nog steeds op haar eerste winstpartij van het seizoen moet wachten.
 
Na ronde 32 is de nieuwe stand hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten