dinsdag 2 april 2013

Paassnelschaaktoernooi


Voor wie zich niet (meer) wilde of hoefde te plaatsen voor de finale van vrijdagavond 10 mei a.s. was het een rustige avond. Maar voor hen, die zich nog wel wilden plaatsen werd het zo nu en dan afzien. Laten we eens kijken, wat er allemaal gebeurde.
Door de jaren heen is eigenlijk wel gebleken, dat je met een score van 6 uit 9 een goede kans hebt op plaatsing. Die score was in het Kerstdeel van deze competitie behaald door Ernst-Jan Pluim Mentz (9 uit 9!), Jaap Santifort (7 uit 9) en Simone 't Mannetje (6 uit 9). Laten we hen (behalve Jaap, die was niet aanwezig) dus speciaal volgen, inclusief de boven- en onderkant van de ranglijst.
In de eerste ronde mocht Jan Straatman al direct proberen om Ernst-Jan beentje te lichten, hij kwam daarbij echter niet ver want z'n tegenstander stond heel stevig op z'n benen! Maar voor Simone begon het niet zo mooi, zij verloor van Fred van Wieringen. Verrassende uitslagen waren er ook want na een voor hem slecht verlopende opening wist Bonne Faber toch nog Rik Verheij op remise te houden. Vooral voor Leo Stelloo zelf zal de winst op Jan van Baardwijk als een complete verrassing zijn gekomen.
Er waren in de eerste ronde 8 winnaars en van hen werd Ad van der Ree gekoppeld aan Ernst-Jan. Maar ook Ad kwam niet door de verdediging heen en ook hij moest in verlies berusten. Maar Simone deed tegen Sheila de Jonge aan girlpower, wat haar een punt opleverde. Ben Blakmoor speelde tegen Michiel Landman en bleef daarbij zonder puntverlies, net als Fred tegen Rob van Wijgerden. Maar Leo kreeg misschien een beetje spijt van de winst in de vorige ronde, nu kreeg hij Jan van Dam als tegenstander en dat was duidelijk een beetje te hoog gegrepen voor Leo. Opnieuw moet Bonne bij de verrassingen worden vermeld, in een huizenhoog gewonnen stelling liet hij z'n koning schaak staan en dus ging het punt naar Alex van Wieringen.
Nog 4 spelers dus over met beide partijen gewonnen tot zover en van hen mocht Ben het proberen tegen Ernst-Jan. Maar ook voor Ben bleef het bij proberen! Jan van Dam kwam in het strijdperk tegen Fred en haalde daar een punt uit, zodat hij meteen een nominatie kreeg voor een finaleplaats. Mag je het opnieuw verrassend noemen, het optreden van Bonne? Want hij versloeg deze ronde Simone, die blijkbaar toch niet de vorm had van het snelschaken bij de Kerstaflevering. Twee kanshebbers op plaatsing nu speelden tegen elkaar en daarbij wist Ad van Rik te winnen, zodat met 1½ uit 3 plaatsing erg ver weg leek voor Rik. Kijken we nu ook een beetje onderin, daar vertoefden vier spelers met nog 0 punten. Van hen zal het Wim Noordermeer veel genoegen hebben gedaan dat hij van Jan Straatman wist te winnen, terwijl ook Sheila zich de meerdere toonde van Jan van Baardwijk, die te veel tijd nodig had voor de partijen.
Ronde 4 dus met zowel boven- als onderin twee spelers met ofwel alles gewonnen ofwel alles verloren. Bovenin won Ernst-Jan opnieuw, ook Jan van Dam wist hem niet tegen te houden. En onderin speelden twee Jannen tegen elkaar, van hen was Straatman te sterk voor Van Baardwijk. Simone scoorde nu ook, hoewel niet volledig, ze haalde een remise tegen Frans Troost. Aangezien verder iedereen al is genoemd nu ook even aangegeven, dat Jan van Huizen ook meespeelde en dat niet alleen, hij verzorgde ook uitstekend de indeling, die hij eigenlijk steeds binnen een minuut nadat de laatste uitslag van de ronde bekend raakte al had uitgeprint! Deze ronde speelde hij remise tegen Alex.
Na ronde 5 zou er een pauze zijn (op zich altijd nadelig voor Simone!?) en mocht eerst Rik gaan bewijzen, dat hij de finale zou kunnen bereiken door van Ernst-Jan te winnen. Echter ook hem lukte dat zeker niet. Wel kregen Ad en Jan van Dam daar steeds meer zicht op, ze wonnen van resp. Ben en Jan van Huizen. Misschien niet verrassend, echter wel vermeldenswaard, was het treffen tussen vader en zoon Van Wieringen, waarbij bleek dat Fred blijkbaar niet echt goed in zijn schaakvel zat, hij verloor namelijk van Alex. Simone nam van de gelegenheid gebruik om van Leo te winnen, terwijl Bonne de vijfde opeenvolgende nederlaag toebracht aan Jan van Baardwijk.
Om 22.00 uur begon nu ronde 6 en inderdaad wist Simone niet te winnen, de dader heette Jan van Huizen. Maar aan de top van de ranglijst viel wel een verrassing te noteren. Op dat moment stond Alex met een score van 3½ uit 5 op een vierde plek, wat voor hem de confrontatie met Ernst-Jan betekende. Maar de partij verliep niet helemaal zoals de meesten zullen hebben verwacht want Alex kreeg op een gegeven moment de mogelijkheid tot eeuwig schaak en die mogelijkheid liet hij niet liggen. Dus de eerste beschadiging van het scorend vermogen van Ernst-Jan!? Alex uiteraard dé man van ronde 6 maar het typische daarbij is wel, dat hij zich tenslotte niet heeft weten te plaatsen!? Jan van Dam zette een extra best beentje voor om Ernst-Jan in te halen door Ad te verslaan. Ook Ben kwam een stapje dichterbij door Rob te verslaan, wardoor de top-6 na deze ronde werd: 1 Ernst-Jan met 5½ pt. 2 Jan van Dam met 5 pt. 3 Alex, Ad en Ben met 4 pt. en 6 Bonne (winst op Wim), Jan van Huizen en Rik (winst op Sheila) met 3½ pt. Behalve Ernst-Jan dus allemaal finalekandidaten. De pauze had Jan van Baardwijk blijkbaar goed gedaan, hij wist z'n eerste partij te winnen en wel van Frans en was dus eindelijk de 0 kwijt. Hij kwam nu samen met Leo (verlies van Jan Straatman) op de rode lantaarn-plek met 1 uit 6.
Nu werd het de beurt voor Bonne om te kijken of de beschadiging bij Ernst-Jan groter te krijgen was. Maar dat mislukte faliekant, terwijl ook Jan van Huizen verloor (van Rik) en Alex van Ad. Jan van Dam en Ben hielden elkaar keurig op remise. Hierdoor leken Jan van Dam, Ben, Ad en Rik de grootste kanshebbers. Onderin wist Jan van Baardwijk z'n trend niet door te zetten, hij verloor nu van Simone, terwijl ook Leo solidair bleef door wèl van Frans te verliezen.
Aan het "topbord" moest nu Rob verschijnen en ook hij wist Ernst-Jan niet tegen te houden. Jan van Dam schakelde Alex eigenlijk definitief uit, terwijl Ad in wezen hetzelfde deed met vader Fred. Ben verloor van Rik terwijl Jan van Huizen de baas bleef over Bonne. Hiermee waren Jan van Dam, Ad en Rik zo goed als geplaatst. Jan van Baardwijk verloor nu van Wim terwijl Leo het punt aan Sheila moest laten.
Jan van Huizen had nog een waterkansje op plaatsing, moest daarvoor echter wel van Ernst-Jan winnen. Dat lukte dus niet, net als het waterkansje voor Ben. Hij speelde namelijk remise tegen Wim. Voor de zekerheid zette Rik alles op alles tegen Jan van Dam, bij het begin van z'n partij wist hij immers niet wat die anderen al of niet zouden presteren. En Rik wist te winnen, terwijl - achteraf!- een remise ook voldoende zou zijn geweest. En in het geval van verlies zou hij, samen met 3 anderen, moeten hebben vechten voor één plaats middels een halve competitie. Simone verloor ook haar laatste partij, nu van Jan Straatman. Jan van Baardwijk wist het ook niet te redden tegen Fred terwijl Leo zijn laatste partij verloor van Bonne.
De stand over 2 snelschaakronden is (vetgedrukt betekent plaatsing):

(alles uit 9 partijen)
K
P
Ernst-Jan
9
Ad
7
Jaap Santifort
7
--
Jan van Dam
Rik
--
Simone
6
Reinier van der Wende
--
Frans
Fred
5
Rob
5
4
Michiel
5
4
Jan van Huizen
5
Sheila
5
3
Bonne
5
Ben
--
5
Alex
5
Wim
Jan van Baardwijk
4
1
Arie Bliek
4
--
Leo
4
1
Bart Sperling
4
--
Jan Straatman
--
4
Niek Sperling
--
Lennart Tanis
2
--
Gerco Grootenboer
2
--
Bonnie de Jonge (uit 6)
1
--

Geen opmerkingen:

Een reactie posten