zondag 24 juni 2012

Ronde 39

De laatste ronde van het lopende seizoen en de toppartijen waren een fotootje waard! Vader en zoon Van Wieringen waren er beiden, keken toch met gemengde gevoelens terug op hun partij.
Vader Fred was als laatste aangewezen om te proberen Ernst-Jan Pluim Mentz af te stoppen. Maar Ernst-Jan liet zich niet afleiden en speelde zijn partij zoals van hem gewend. Fred wist lange tijd de mogelijkheid voor minimaal een remise open te houden maar heel voorzichtig aan moest hij toch toegeven niet helemaal tegen de nieuwe clubkampioen opgewassen te zijn. Speelde hij zijn eerste partij van het seizoen nog remise tegen Ernst-Jan, nu moest hij de duimen leggen. Zoon Alex was gekoppeld aan Jan van Dam en poogde toch op z'n minst bij de bovenste tien van de competitie te eindigen. Daarvoor was hem een heel moeilijke tegenstander toegewezen, hij probeerde er toch wel het beste van te maken. Langzaam maar zeker echter kwam hij steeds meer met de rug tegen de muur, wat vooral te zien was aan het tijdsverbruik van beiden. Toen Alex dicht bij een resttijd van tien minuten was gearriveerd probeerde hij het nog met een remiseaanbod. Jan zag eigenlijk ook wel dat hij, ook gezien zijn voorsprong in tijd, moest kunnen winnen. Dat lukte dan ook en het was zeker niet een kwestie van iemand door de vlag jagen, wat in dergelijke gevallen nog wel eens zou kunnen gebeuren. Nee, Alex deed z'n best, was echter onvoldoende opgewassen tegen de hem voorgeschotelde problemen.
Het werd ook nog de avond van de groepskampioenschappen, hoewel die voor groep 1 al wel voor zich was opgeëist door Ernst-Jan. Voor groep 3 gooide Simone 't Mannetje hele hoge ogen, vooral nu ze aan één van de voorwaarden er voor (minimaal 15 gespeelde partijen) de vorige week had voldaan. Nu mocht ze tegen Jan Van Huizen uit groep 1 laten zien of ze de titel waard kon zijn. Lang leek dat ook goed te gaan, in het toreneindspel tenslotte stond ze slechts één pion achter. In veel van deze eindspellen is dat nog voldoende om de partij remise te kunnen houden, het lukte Simone echter niet. Ze bleek daar te verdedigend voor bezig, zoals Ernst-Jan nog even aantoonde. Ondanks dit verlies is Simone toch met overmacht groepskampioen geworden.
Voor groep 2 echter was er nog veel mogelijk, er waren eigenlijk nog 5 kanshebbers aan het begin van de ronde. Vier van hen waren blijkbaar niet gemotiveerd genoeg om een partij te spelen, alleen Jan van Baardwijk was de enig aanwezige kanshebber. Dat moest hij proberen waar te maken tegen Bonne Faber. Al na een paar zetten gooide hij de knuppel in het hoenderhok middels een schijnoffer in het centrum. Bonne dacht dat offer het beste tegen te gaan met eveneens een offer, op f2. Daarmee werd de rochade wel onmogelijk gemaakt, Jan kreeg echter ook een mooie open lijn op de koningsvleugel. Zo ging het lange tijd heen en weer qua kansen, totdat Bonne het in het eindspel te mooi wilde doen, zijn zet onvoldoende overwoog en een pion kwijtraakte. Jan was ook nog bijna de fout in gegaan, zoals hij na afloop toegaf, hij deed het niet en schoof zijn pion door in plaats van hem te ruilen. Dat leverde een niet meer te stoppen promotie op, wat Bonne echter niet afwachtte en dus opgaf. Na invoeren van de resultaten bleek Jan net boven zijn achtervolgers te zijn geëindigd.
Een echt gezellig partijtje werd het tussen Frits Wilschut en Ger Croonenberg. Volgens zeggen van Ger zou Frits op zeker moment gewonnen gestaan hebben, Frits had het echter niet gezien en ging tevreden accoord met het remiseaanbod van Ger.
Maar eigenlijk bijna de mooiste partij van de avond kwam op naam van Leo Stelloo en Trudy Angeneind. Frappante bijkomstigheid was, dat twee partijen uit de eerste ronde (Fred tegen Ernst-Jan en Leo tegen Trudy) dezelfde waren als uit de laatste ronde! Verloor Fred nu, die eerste partij had hij remise weten te houden. Datzelfde gold eigenlijk ook voor Leo en Trudy. Die eerste partij was in remise geëindigd, nu zette Trudy alles op alles om een beter resultaat te krijgen. Op een gegeven moment kwam ze dan ook gewonnen te staan, ook zij moest echter merken hoe moeilijk het kan zijn om een gewonnen partij ook daadwerkelijk te winnen. Het leek haar niet te gaan lukken, Leo probeerde haar steeds op het verkeerde been te zetten. Maar dat lukte net niet en Trudy mocht, tot haar grote genoegen, haar zesde winstpartij van het seizoen bij laten schrijven!

1 opmerking:

Anoniem zei

Alle lof voor Trudy,maar de 1e heb ik gewonnen met mat bij de 35e zet.Is het wel goed in de ranglijst gekomen? Verder,weer een prima stuk, Bonne!! Gr. Leo.

Een reactie posten